7 στους 10 θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν αγρότες

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια όποιος γονιός κι αν ερωτάτο τι ήθελε να γίνει το παιδί του, θα απαντούσε το στερεότυπο «γιατρός» ή «δικηγόρος». Φαίνεται, όμως, ότι ανάμεσα στα όσα άλλαξε η κρίση είναι και η παραπάνω προσδοκία. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η Κάπα Research, για λογαριασμό του διαδικτυακού περιοδικού και καναλιού ka-Business.gr και η οποία δείχνει ότι πλέον 7 στους 10 γονείς θα ενθάρρυναν τα παιδιά τους να φύγουν από τις πόλεις για να γίνουν αγρότες!

Ειδικότερα από το στατιστικό δείγμα 1.417 ενηλίκων, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας, το 69,9% απάντησε ότι αν τα παιδιά τους ήθελαν να γίνουν αγρότες, «θα τα ενθάρρυναν» (29,4%) ή «μάλλον θα τα ενθάρρυναν» (40,5%).
Από τη ίδια έρευνα προέκυψε επίσης ότι το 80,6% θεωρεί ότι «ο αγροτικός κλάδος έχει μέλλον», ενώ για την επιστροφή στο χωριό το 84,2% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα έχει θετικές συνέπιες για την οικονομία, το 83% ότι θα βοηθήσει την απασχόληση και το 87,3% ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ύπαιθρο. Στους συμμετέχοντες στην έρευνα τέθηκε, επίσης, το ερώτημα «σε ποιους κλάδους πιστεύετε ότι υπάρχουν οι περισσότερες προοπτικές απασχόλησης στην επαρχία». Και εδώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων «ψήφισε» τον αγροτικό τομέα (76,9%), το 55,9% τον αγροτουρισμό, το 40,6% τον τουρισμό-πολιτισμό και το 35,9% τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι οι ερωτηθέντες, αν και αναγνωρίζουν τις προοπτικές του αγροτικού τομέα, δεν έχουν την καλύτερη άποψη για τους αγρότες. Ειδικότερα, στο ερώτημα «Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά θα λέγατε ότι ταιριάζει ή δεν ταιριάζει στους Έλληνες αγρότες», 7 στους 10 ερωτηθέντες (70,7%) απάντησαν ότι οι αγρότες έχουν «καταχραστεί τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης» ή ότι «τα περιμένουν όλα από το κράτος» (68,6%). Παράλληλα, το 74,4% των ερωτηθέντων υποστήριξαν ότι οι αγρότες δεν σέβονται το περιβάλλον.
Ενδιαφέρον εξάλλου παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων οι οποίοι δήλωσαν αγρότες και στην ερώτηση «Πώς πιστεύετε ότι οι αγρότες επιβιώνουν σήμερα εν μέσω κρίσης;», απάντησαν ως εξής:
Το 44,7% δήλωσε «πολύ δύσκολα, γιατί έχουν χάσει πολλά χρήματα».
Το 32,9% είπε «καλύτερα από άλλους κλάδους».
Το 8,6% δήλωσε πως δεν δικαιώθηκε για την απόφασή του να ασχοληθεί με τη γεωργία.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τα όποια προβλήματα, το 55,3% των αγροτών του δείγματος βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον και μόλις το 2,2% σκέφτεται να επιστρέψει στην πόλη. Τα σημαντικότερα προβλήματα τω αγροτών είναι σήμερα (με βάση το σύνολο των ερωτηθέντων) τα εξής (πολλαπλές απαντήσεις): έλλειψη ενημέρωσης σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας που αφορούν στον αγροτικό κλάδο (72,5%), αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες (54%), αδυναμία επιλογής της κατάλληλης καλλιέργειας (52,3%) και ασταθές οικονομικό περιβάλλον (39,5%).

 

 

 

Διαβάστε επίσης