Όλοι κοιτάζουν την πάρτη τους…

Στη Super League1 γίνονται τηλεδιασκέψεις. Μέσα στη μόδα της εποχής κι αυτοί. Κανένας πρόεδρος ή ιδιοκτήτης δεν είναι… δεινόσαυρος. Όλοι μ’ ένα tablet στο χέρι γεννήθηκαν. Κι όποιος μαθαίνει στα 50-φεύγα την τεχνολογία, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να… παίζει μαζί της. Όπως κάνουνε οι «επενδυτές» κάθε φορά που μιλάνε μέσω Skype, όπως τώρα, που μεγάλος ντόρος γίνεται για το αν συνεχιστεί ή όχι το πρωτάθλημα. Και τι λένε; Το… ποίημα! Ο καθένας των Big-4 λέει ό,τι τον συμφέρει κι επιδιώκει ν’ ακούσει ό,τι τον συμφέρει. Οι «μικροί» ανάλογα σε ποιον… ιό έχει αντισώματα. Και στο τέλος, μετράνε τα… γκολ, λες και παίζουν… FIFA-pro evolution.

Η «Α», ωστόσο, έχει αποδείξει, χρόνια τώρα, ότι δεν έχει χτυπηθεί από κανέναν… ιό και δίνει τη δική της ερμηνεία στα γεγονότα, όπως αυτή θεωρεί για το καλό του ποδοσφαίρου στο σύνολό του κι όχι στρατευμένα. Όλοι το γνωρίζουν ότι γι’ αυτά που γράφουμε δεν παίρνουμε «χαρτάκι»… Έτσι και τώρα, η «Α» θα μιλήσει και πάλι χωρίς μαλλιά στη γλώσσα. Και λέει, λοιπόν, ότι ο καθένας από τους Big-4 είναι προφανές πως έχει τη δική του ατζέντα. Ενδιαφέρεται μόνο για την πάρτη του κι όχι για το συνολικό καλό. Να το αναλύσουμε.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μετά από δυο χρόνια, έχει και πάλι τη χαρά στα… σκέλια του. Είναι 14 βαθμούς μπροστά από τον ΠΑΟΚ, έκανε ετοιμασίες για μεγάλες φιέστες. Κι έρχεται ο κορωνοϊός και μπλοκάρει το πρωτάθλημα. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού θέλει, φυσικά, να τελειώσει το πρωτάθλημα. Κι αρχίζουν κάποιες φωνές εντός της Super League1 και της ΕΠΟ και του λένε ότι πρέπει να σταματήσει το πρωτάθλημα. Να πούμε ότι δεν έγινε ποτέ. Ή, να τελειώσει με την τωρινή βαθμολογία. Ή, να μην τελειώσει κανονικά στα play off για να το σηκώσει ο Φορτούνης, όπως θέλει ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού.

Ο Γιάννης Αλαφούζος είπε ότι θέλει να διακοπεί το πρωτάθλημα! Τι εννοούσε ο ποιητής; Να θεωρηθεί ως μη γενόμενο ή να επικυρωθεί η τωρινή βαθμολογία; Αν θεωρηθεί ως μη γενόμενο, ο Παναθηναϊκός και το πρωτάθλημα να πάρει του χρόνου, θα πρέπει να εκτίσει την τιμωρία του από την UEFA. Δεν θα παίξει στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Το γνώριζε αυτό ο Γιάννης Αλαφούζος; Φυσικά. Άρα, τι θα κάνει; Θα πει να διακοπεί (για να μην πληρώσει τα συμβόλαια των παικτών, όπως λένε κάποιοι κακοήθεις…) και ν’ αγνοήσει την ευρωπαϊκή τιμωρία της ομάδας, αφού δεν θα μπορέσει νε ξεχρεώσει; Εκείνο που επιθυμεί ο Αλαφούζος είναι και να μην πληρώσει τα συμβόλαια, λόγω διακοπής, αλλά να επικυρωθεί η βαθμολογία ως έχει για να εκτίσει την ποινή του ο Παναθηναϊκός!

Ο Ιβάν Σαββίδης τι ακριβώς θέλει, κανένας δεν μπόρεσε να καταλάβει. Από τη μία, λέει ότι το πρωτάθλημα είναι ως μη γενόμενο. Αν, όμως, ο ΠΑΟΚ τιμωρηθεί για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας, και από την Επιτροπή Εφέσεων, αυτό θα γίνει την επόμενη σεζόν, αφού η τρέχουσα θα είναι «ως μη γενόμενη». Θέλει ο Ιβάν Σαββίδης να ξεκινήσει μείον επτά την προσεχή σεζόν; Όχι βέβαια. Επιδίωξή του είναι να βγει η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων και να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ γι’ αυτήν τη σεζόν με αφαίρεση βαθμών, αλλά να θεωρηθεί και ως μη γενόμενο το πρωτάθλημα, για να μην το σηκώσει ο Μαρινάκης! Υπάρχει, ωστόσο, μία ακόμα παράμετρος, ένα τρίτο σενάριο στο μυαλό του. Να μη γίνουν τα play off, αλλά να επικυρωθεί η βαθμολογία. Γιατί; Διότι μετά την αφαίρεση των επτά βαθμών, βρίσκεται μόλις έναν μπροστά από την ΑΕΚ. Οπότε, αν γίνουν τα play off, κινδυνεύει να χάσει τη 2η θέση από τον «Τίγρη» που οδηγεί στο Champions League.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, από τη μεριά του, προφανώς και θέλει να γίνουν τα play off. Διότι βρίσκεται έναν βαθμό πίσω από τον ΠΑΟΚ και μπορεί να τον προσπεράσει στη βαθμολογία. Έχει, φυσικά, και άλλα στο μυαλό του. Ότι πρέπει να πατήσει σε δυο βάρκες στις εκλογές της ΕΠΟ. Έχει τις περισσότερες Ενώσεις, αλλά πρέπει να βρει παρτενέρ τον Μαρινάκη ή τον Σαββίδη για να φτιάξει… κυβέρνηση στην ΕΠΟ. Γι’ αυτό και προς το παρόν αρκείται να λέει ότι θα αποφασίσουμε στις 24 Απριλίου.

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν είναι πρόεδρος της UEFA. Τα λεφτά. Μόνο τα λεφτά σκέφτεται όλη την ημέρα. Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς. Δεν τον απασχολεί τίποτε άλλο. Θέλει να τελειώσουν τα πρωταθλήματα, για να πάει να διαπραγματευτεί μαζί τους για του χρόνου. Γι’ αυτό και απειλεί να… διαγράψει ομοσπονδίες, όπως αυτή του Βελγίου, που ανακήρυξε πρωταθλητή. Δεν τον ενδιαφέρει τι λένε οι… Τσιόδρες των κρατών τον κύριο πρόεδρο. Θέλει να τελειώσουν τα πρωταθλήματα καθώς και το Champions με το Europa League. Αν δεν το καταφέρει, του χρόνου θα εισπράξει τα μισά από την τηλεόραση και τις χορηγίες.

Φυσικά, στο όλο σκηνικό εμπλέκονται η Nova και η ΕΡΤ. Του χρόνου, η ΕΡΤ σταματά να δίνει χρήματα για το ποδόσφαιρο. Θα μείνει μόνο η Nova. Πόσα χρήματα θα δώσει του χρόνου το συνδρομητικό κανάλι, αν δεν ολοκληρωθεί η σεζόν; Ψίχουλα. Αν, όμως, γίνουν τα play off, τότε για τη Nova θα είναι βάλσαμο, αφού θα μεταδώσει τους αγώνες των play off, play out. Άρα, οι αποκωδικοποιητές θα είναι ενεργοί ακόμη και μέσα στον Ιούνιο. Αν σταματήσει το πρωτάθλημα, όλοι αυτοί που το παίζουν «βαρύ πεπόνι» και βαρύγδουπες «αναλύσεις» διακοπής, πού θ’ αποταθούν του χρόνου για τηλεοπτικό συμβόλαιο; Ο μεν Σαββίδης έχει το PAOKTV κι ο Μαρινάκης μπορεί να ενεργοποιήσει το Mega. Ο Αλαφούζος ούτε που το σκέφτεται για τον ΣΚΑΪ…

Και οι τρεις θα είναι χαμένοι οικονομικά, αφού ποτέ δεν θα ζυγώσουν τα ποσά των φετινών συμβάσεων.

Όσον αφορά τον Σαββίδη, η επιλογή για το PAOKTV –μόλις ναυάγησε η συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Δρόσο για 27 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια– μπήκε μέσα κάποια εκατομμύρια ευρώ…

Θα το ξαναεπιχειρήσει; Δύσκολο…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα