9 δεσμεύσεις Μητσοτάκη

Στις περίπου 6.500 λέξεις της ομιλίας του και στις δυόμισι ώρες της συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της 82ης ΔΕΘ, ελάχιστες ήταν οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Από το «Βελλίδειο» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεχείρησε να πείσει πως και σχέδιο διαθέτει και έτοιμος είναι να οδηγήσει στην χώρα στην κανονικότητα. Η νέα στρατηγική, που εδώ και κάποιες ημέρες εφαρμόζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εστιάζει στο να οικοδομηθεί μία σχέση αλήθειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες, βασισμένη σε ένα θετικό αφήγημα. Δεν είναι τυχαίο πως στην ομιλία του, αλλά και στις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε την πρόθεσή του να εκφράσει μια ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία που ξεπερνά τα σύνορα της Ν.Δ. και έχει ως επίκεντρο τους νέους.

Η αποτίμηση της εμφάνισης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έγινε σε συσκέψεις στην Πειραιώς, είναι θετική καθώς όπως σημειώνουν συνεργάτες του: «έδειξε ότι μπορεί να πάρει πάνω του το παιχνίδι τόσο τώρα που η παράταξη δίνει μάχη για να προελκύσει ψηφοφόρους όσο και μετέπειτα ως πρωθυπουργός της χώρας». Στο πλαίσιο του θετικού αφηγήματος που προαναφέραμε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συντάξει μία λίστα με 9 δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα:

1. Τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία: Με προτεραιότητες σε 3 άξονες: α) Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, β) γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, γ) Αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και του πτωχευτικού κώδικα.
2. Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση από τον πρώτο χρόνο στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
3. Μείωση Φ.Π.Α.: Εισαγωγή δύο συντελεστών 11% και 22% (από 13% και 24% σήμερα).
4. Λιτό και αποτελεσματικό κράτος: Ενίσχυση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο. Καμία απόλυση. Εκχώρηση αρμοδιοτήτων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα για αποφυγή μελλοντικών προσλήψεων.
5. Ενίσχυση της αγοράς ακινήτων: Προτάσσουμε ιδιαίτερα την «δεύτερη κατοικία», προσφέροντας φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στην χώρα μας. Επιπλέον, εκτός από την μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια και απλουστεύουμε δραστικά την διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που κατέβαλε ο ιδιοκτήτης για την αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.
6. Στήριξη του πρωτογενή τομέα: Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%. Παροχή κινήτρων ενίσχυσης των συνεργατικών σχημάτων (Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμοί).
7. Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου: Όταν μια επένδυση σέβεται το αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και δικαιώνεται στα δικαστήρια, αυτή θα προχωρά και δεν θα χάνονται έσοδα και θέσεις εργασίας.
8. Επιβράβευση της συνέπειας: Εισάγουμε το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, με κίνητρα για μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις.
9. Καλύτερα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια: α) Αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με ελευθερία στην οργάνωση, την διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού. Αλλά και ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και επιλογή διδακτικών μεθόδων. Με αξιολόγηση παντού. Δημιουργία πρότυπων σχολείων σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές.
β) Αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, του βασικού μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας και δημιουργίας ευκαιριών για τους νέους. Με εγγύηση της διοικητικής και διαχειριστικής του αυτοτέλειας. Οι νόμοι Μπαλτά – Φίλη – Γαβρόγλου καταργούνται. Τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας και μέρος της χρηματοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους.
γ) Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την δημιουργία ερευνητικών κέντρων ξενόγλωσσων προγραμμάτων εκπαίδευσης. Καλοκαιρινά προγράμματα, ειδικά μεταπτυχιακά, σχολές διά βίου μάθησης στα πρότυπα σημαντικών Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Προώθηση συνταγματικής αναθεώρησης για δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Φρένο στους φοιτητοπατέρες, στον κομματισμό και στο άσυλο βίας και ανομίας.

«Σφυροκόπημα» σε Καμμένο

Για την προσεχή εβδομάδα είναι προγραμματισμένη και η προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την πρόταση παραπομπής του Πάνου Καμμένου σε Εξεταστική Επιτροπή. Στην Νέα Δημοκρατία προετοιμάζονται για σκληρή κοινοβουλευτική μάχη, καθώς το κλίμα από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του κυβερνητικού εταίρου. Αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συνομιλίες (τηλεφωνήματα και μηνύματα) του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον ισοβίτη για τους 2,1 τόνους ηρωίνης του Noor One.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα θέσει τρία «καυτά» ερώτημα προς τον πρωθυπουργό:
Α) Εάν ανέχεται και πώς δικαιολογεί ο κυβερνητικός του εταίρος να συνομιλεί με έναν κατάδικο για μία τέτοια υπόθεση, Β) Εάν ανέχεται και πώς δικαιολογεί ένας ανακριτικός υπάλληλος του Λιμενικού να μπαινοβγαίνει στην φυλακή και να συναντιέται με τον Μάκη Γιαννουσάκη καθ’ υπόδειξη του ΥΠΕΘΑ, και Γ) Από πότε γνώριζε τις επαφές του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη για διακίνηση τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών.

Διαβάστε επίσης