90 χρόνια Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1929-2019

Η παγκόσμια ηγεσία του Αθλητισμού στο… μουσείο της

Κορυφαίοι εκπρόσωποι των διεθνών αθλητικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων συγκεντρώθηκαν στο Εθνικό Αθλητικό Μουσείο «Ι. Φωκιανός» του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο του «Γκαλά» της Βαλκανικής Ομοσπονδίας Αθλητικών Ενώσεων, που συνήλθε στην Αθήνα λίγο πριν από την ανατολή της 90ής επετειακής χρονιάς των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου.

Ο Ολυμπιονίκης Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού-IAAF, Λόρδος Sebastian Coe, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Ένωσης, Svein Arne Hansen, ο Βαλκανιονίκης Πρόεδρος της Βαλκανικής Ομοσπονδίας Αθλητικών Ενώσεων, Dobromir Karamarinov, και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Robert Emmiyan, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθλητικών Ενώσεων της Αρμενίας, έκοψαν τιμητικά την κορδέλα της εισόδου τους στο Μουσείο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, Παναγιώτης Δημάκος και Βασίλης Σεβαστής αντίστοιχα, και τους ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου ο διαθέτης των ιστορικών εκθεμάτων, βετεράνος πρωταθλητής του βάδην, αθλητικός συλλέκτης και ιστορικός του αθλητισμού Δημήτρης Μποντικούλης.

Ο Πρόεδρος της IAAF, Λόρδος Sebastian Coe με τον Πρόεδρο της Βαλκανικής Ομοσπονδίας Αθλητικών Ενώσεων Dobromir Karamarinov

Οι επιφανείς επισκέπτες περιηγήθηκαν στις ενότητες του Μουσείου, όπου τα εκατοντάδες εκθέματα (νικητήρια έπαθλα, περγαμηνές,  έγγραφα, έντυπα, μετάλλια, παράσημα, φωτογραφικά ντοκουμέντα) ξεδιπλώνουν ανάγλυφο τον χάρτη της ιστορίας του «ευ αγωνίζεσθαι» από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 μέχρι τα σύγχρονα επιτεύγματα της παγκόσμιας αθλητικής δράσης.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Παναγιώτης Δημάκος με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Ένωσης Svein Arne Hansen

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι πάμπολλες μουσειακές μαρτυρίες από τις «θρυλικές» Βαλκανιάδες του μεσοπολέμου, που συνέπεσαν με πλήθος συγκλονιστικών  ιστορικών γεγονότων στην  Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθλητικών Ενώσεων της Ρουμανίας Florin Florea με τον Δημήτρη Μποντικούλη

Το 1939 ήταν η 10η Επέτειος των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου, που διοργάνωσε η Αθήνα στο Καλλιμάρμαρο και περιγράφεται με σύντομες αδρές γραμμές στο βιβλίο του Ευάγγελου Ανδρέου «Το αστέρι του πρωταθλητή άναψε…»:

«Οι Βαλκανικοί Αγώνες του 1939 διοργανώνονται στην Αθήνα. Θα γιορτασθεί μάλιστα η δέκατη επέτειός τους. Όμως αυτήν τη φορά η φλόγα της βαλκανικής αθλητικής ιδέας τρέμει. Στην Ευρώπη ο αέρας μυρίζει καμένη πυρίτιδα. Λίγο-λίγο οι πάντες συνειδητοποιούν ότι τους μέλλει να ζήσουν το αναμενόμενο του ξορκισμένου πολέμου. Οι αθλητικοί αντιπρόσωποι των Βαλκανικών χωρών στέλνουν παντού ένα ψήφισμα-λακωνικό μήνυμα εκεχειρίας: “ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΛΟΝΙΣΜΟΥ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΛΑΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΕΝ ΤΗ ΠΟΛΕΙ ΤΗΣ ΠΑΛΛΑΔΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΥΛΑΒΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΝ ΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ. ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΤΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1939”. Κατόπιν οι αθλητές παραδίδονται στα θέλγητρα της θεάς άμιλλας του Σταδίου. Δεκατρία χρυσά μετάλλια κατακτά η Ελλάδα, που νικά και στη σκυταλοδρομία 4Χ400 μ. Παμβαλκανική η συγκίνηση των ελληνικών επιτευγμάτων. Συγκίνηση για την επανεμφάνιση του Κυριακίδη στο πρώτο βάθρο και συγκίνηση για την οριστική αποχώρηση του Γρηγόρη Λαμπράκη. Για πρώτη φορά διεξάγεται το άθλημα του δρόμου των 3.000 μ. μετά φυσικών εμποδίων (steeple), που θα κερδίσει ο Κωνσταντινουπολίτης αθλητής του Παναθηναϊκού Σταύρος Βελκόπουλος. Ο ίδιος παίρνει και το χρυσό μετάλλιο στα 1.500 μ. Δυο πρωτοφανέρωτοι αθλητές ξεσηκώνουν τις κερκίδες στο Καλλιμάρμαρο. Ο εικοσιπεντάχρονος Στέλιος Στρατάκος θα κερδίσει το χρυσό στα 800 μ. και ο εικοσιτριάχρονος Βασίλης Μαυραπόστολος που κατακτά την πρώτη θέση στα 5.000 μ. και τη δεύτερη στα 3.000 μ. μετά φυσικών εμποδίων. Ο Μάντικας δεν θα ξανακερδίσει ποτέ βαλκανικό μετάλλιο στα 400 μ. εμπόδια. Ούτε ο Σκιαδάς. Η ανθρωπότητα δεν απέφυγε τη μοιραία της ώρα. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κέρδισε την προτίμηση της Ιστορίας και αρχίζει να ξεδιπλώνεται ραγδαία. Οι 12οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ματαιώνονται…»

Κοπή της κορδέλας εισόδου στο Μουσείο από τους εκπροσώπους των διεθνών αθλητικών οργανώσεων
Διαβάστε επίσης