94 φίλαθλοι νεκροί: Η τραγωδία του «Χίλσμπορο» και ο διασυρμός της «THE SUN» (συγκλονιστικό video)

Αποφράδα μέρα είναι η σημερινή για το αγγλικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά και για την εφημερίδα «The SUN» που καταξεφτέλισε το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Στο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, στο παιχνίδι Λίβερπουλ – Νότιγχαμ Φόρεστ, 96 φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν και άλλοι 766 τραυματίστηκαν, αρκετοί εκ των οποίων σοβαρά.

Η τραγωδία άρχισε ελάχιστα λεπτά μετά την έναρξη της αναμέτρησης. Επειδή έξω από τις εξέδρες συνωστίζονταν περίπου 2.000 οπαδοί οι οποίοι είχαν εισιτήριο αλλά δεν πρόλαβαν να εισέλθουν στη θύρα των ορθίων λόγω των αυξημένων ελέγχων, ο επικεφαλής των μέτρων αποφάσισε να τους επιτρέψει την είσοδο.

Όμως, η ανυπομονησία για να μην χάσουν άλλα λεπτά από το ματς, οδήγησε σε συνωστισμό στις εισόδους , που δεν είχαν την υποδομή να αντέξουν τόσο μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Επίσης, η εξέδρα των ορθίων ήταν υπερπλήρης και δεν υπήρχε άλλος χώρος για να φιλοξενήσει θεατές.

Το μέγεθος της τραγωδίας έγινε αντιληπτό από την αρχή. Το παιχνίδι διακόπηκε και ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε ένα αυτοσχέδιο κέντρο πρώτων βοηθειών. Τραυματίες και θύματα μεταφέρονταν με διαφημιστικές πινακίδες, αφού ειδικά τα πρώτα λεπτά δεν υπήρχε επαρκής ιατρική βοήθεια.

Επί  τόπου 94 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και αρκετοί ανήλικοι, ενώ δύο ακόμη εξέπνευσαν τις επόμενες ημέρες σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν βαρύτατα τραυματισμένοι. Οι τραυματίες ανήλθαν συνολικά σε 766.

Η τραγωδία του Χίλσμπορο προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Οι αγγλικές ομάδες θα περίμεναν άλλα δύο χρόνια για να ξαναπαίξουν στην Ευρώπη, η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ αναγκάστηκε να λάβει μέτρα, ενώ καταργήθηκαν οι θύρες των ορθίων.

Τότε η εφημερίδα «The SUN», μετά από πιέσεις της κυβέρνησης Θάτσερ, έγραψε την «αλήθεια» ότι οι φίλαθλοι έφταιξαν κι όχι οι αστυνομικοί για την ανείπωτη τραγωδία. Οι οικογένειες των θυμάτων, μετά από πολυετή αγώνα στα δικαστήρια, κατάφεραν ν’ αποδείξουν ότι δεν έφταιγαν οι φίλαθλοι, αλλά οι αστυνομικοί.

Τότε, η ίδια εφημερίδα βγήκε με τίτλο «η πραγματική αλήθεια», χωρίς ίχνος ντροπής. Έμεινε στην ιστορία σαν μία από τις κηλίδες του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα