Aπίστευτο: 22 νησιά χωρίς ασθενοφόρο!

Τουλάχιστον 22 νησιά του Αιγαίου βρίσκονται χωρίς ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους – που σημειωτέον θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο εφεξής καθώς έχει ξεκινήσει δυναμικά η τουριστική περίοδος.

Τις διακομιδές, βασικό στάδιο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας κάνουν ιερείς, δήμαρχοι, δημοτικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί και πολίτες, σε όποιο μέσο εξυπηρετεί την κατάσταση – περιπολικά, αγροτικά οχήματα, καρότσες φορτηγών, καροτσάκια κήπου είναι μερικά εξ αυτών. Την ίδια ώρα, που τα νησιά αποψιλώνονται από πληρώματα του ΕΚΑΒ και τα ασθενοφόρα ακινητοποιούνται, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης ενέκρινε μετατάξεις 100 διασωστών σε διοικητικές θέσεις αλλά όχι και την αναπλήρωση 50 συμβασιούχων διασωστών των οποίων έληξαν οι συμβάσεις.

Τις καταγγελίες αυτές κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας την τραγική κατάσταση της νησιωτικής χώρας εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, νοσηλευτών αλλά και πληρωμάτων του ΕΚΑΒ που ουσιαστικά δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει η προνοσοκομειακή φροντίδα.

Η Οδύσσεια των ασθενών στα νησιά αρχίζει από τη στιγμή που καλούν το «166» για διακομιδή σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας: διαπιστώνουν ότι είναι αδύνατον λόγω έλλειψης ασθενοφόρου. Οι αεροδιακομιδές ή διακομιδές ακτοπλοϊκώς σε μεγάλα νοσοκομεία είναι ο κανόνας. Η συνοδεία γιατρού είναι πολυτέλεια. Έως την ώρα της επιβίβασης στο ταχύπλοο ή το πλοίο της γραμμής μεσολαβούν ατελείωτες ώρες που πολλές φορές καθίστανται μοιραίες. Χρόνος πολύτιμος χάνεται και στα νησιά που διαθέτουν ελικοδρόμιο. Η απουσία ασθενοφόρου καθυστερεί τη διακομιδή, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών, όπως αποτυπώθηκε πρόσφατα με τον τραγικό θάνατο της 57χρονης στη Φολέγανδρο, αλλά και με τον θάνατο άνδρα στη Σαντορίνη που κατέληξε λόγω τροχαίου και κείτονταν στην άσφαλτο επί μία ώρα και 40 λεπτά μέχρι να βρεθεί ασθενοφόρο.

Σε νησιά που δεν υπάρχει Σταθμός ΕΚΑΒ ή ασθενοφόρο στη βάρδια το τηλέφωνο για την διακομιδή των ασθενών (166) χτυπά στα επείγοντα του νοσοκομείου. Η απάντηση που λαμβάνουν οι συγγενείς ή οι συνοδοί από τους νοσηλευτές των ΤΕΠ είναι να απευθυνθούν στην Αστυνομία ή στο Δήμο για την διακομιδή, εφόσον δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο.

Χωρίς Ασθενοφόρο είναι τα νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, ενώ στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου στα οποία υπάρχουν τομείς του ΕΚΑΒ, δεν είναι δυνατή η 24ωρη συνεχής κάλυψη με ένα ασθενοφόρο με εκπαιδευμένους διασώστες, διότι δεν πληρούνται τα ελάχιστα δεδομένα (11 Διασώστες) στελέχωσης ενός Ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση.

«Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΚΑΒ αντί να ενισχύσουν το υπάρχον προσωπικό με προσλήψεις οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση, προγραμματίζει εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από Τομείς του ΕΚΑΒ των νησιών κατά την διάρκεια της άδειάς τους. Οι διασώστες των νησιών είναι ήρωες διότι εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες, προκειμένου το καλοκαίρι για να υπάρχει κάλυψη του νησιού με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε επίσης