Αξιωματούχοι του Βατικανό μίλησαν για την παιδοφιλία

Καταιγισμό ερωτήσεων δέχθηκαν αξιωματούχοι του Βατικανού για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών από κληρικούς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ. Τα κυριότερα ερωτήματα είχαν να κάνουν με την άρνηση της Αγίας Έδρας να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία των περιστατικών αλλά και με τους τρόπους αντιμετώπισης στο μέλλον του φαινομένου.

Ο αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάσι, μόνιμος αντιπρόσωπος του Βατικανού στον ΟΗΕ, είπε πως τέτοιου είδους εγκλήματα δεν εξακριβώνονται ποτέ και πρόσθεσε πως τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν στο απυρόβλητο. Το Βατικανό είχε αρνηθεί πριν από μικρό χρονικό διάστημα να δώσει στοιχεία στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, ενώ έχει κατηγορηθεί πως απάντησε ανεπαρκώς στα ερωτήματα σχετικά με τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Ορισμένα από τα θύματα αναφέρουν πως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πρέπει να σπάσει το νόμο της σιωπής γύρω από αυτό το θέμα, ενώ από την πλευρά του ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα πως θα συσταθεί επιτροπή για το θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

Οι εκπρόσωποι του Βατικανού δέχθηκαν δριμεία κριτική για την τακτική της απομάκρυνσης ιερέων που έχουν κατηγορηθεί για παρενόχληση παιδιών, ενώ τους ζητήθηκε να χαρακτηρίζει πλέον η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τέτοιου είδους περιπτώσεις ως εγκλήματα κατά παιδιών και όχι ως παράβαση των ηθών.

Ο καρδινάλιος Τομάσι είπε πως τα θύματα δεν είναι πολίτες του Βατικανού αλλά πολίτες άλλων κρατών και οι υποθέσεις αυτές εμπίπτουν στην νομοθεσία της κάθε χώρας ξεχωριστά. Από την πλευρά του ο επίσκοπος Κάρολος Σκικλούνα, πρώην επικεφαλής των ερευνητών για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις των κληρικών επέμεινε πάντως πως «δεν αποτελεί πολιτική της Αγίας Έδρας να ενθαρρύνει τη συγκάλυψη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα