ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: “Η αύξηση του μισθού είναι ιδιαίτερου συμβολισμού και μεγάλης ουσίας”

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου είναι «απόφαση ιδιαίτερου συμβολισμού και μεγάλης ουσίας για την καθημερινότητα των εργαζομένων και των νέων, για το μέλλον της εργασίας στη χώρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ξεκινάμε να επιστρέφουμε στους εργαζόμενους ένα μέρος από όσα απώλεσαν την περίοδο της κρίσης, από όσα κυρίως τους αφαίρεσαν οι πολιτικές της λιτότητας στη χώρα», είπε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Από την 1η Φεβρουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 650 ευρώ, αύξηση κατά 11%, και για τους νέους έως 25 ετών κατά 27%». Υπενθύμισε, δε, ότι το 2012 ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, επισημαίνοντας ότι «όσο σημαδιακή ήταν εκείνη η στιγμή για την ακραία συνταγή της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα, τόσο εμβληματική ήταν η χτεσινή απόφαση για την αλλαγή σελίδας και τη νέα εποχή που ξημερώνει για τους εργαζόμενους».

Αναφορικά με τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι η αύξηση έγινε για να ξεχαστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, υπενθύμισε ότι, ήδη, από τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινωθεί πως η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού θα ολοκληρωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία πολιτική απόφαση που με σθένος υποστηρίζουμε και για την οποία ο πρωθυπουργός ανέλαβε ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Είναι δυνατόν να προσπαθούμε να κρυφτούμε για κάτι που θεωρούμε εμβληματικό και κομβικό για την πολιτική μας; Για μία συμφωνία ιστορικής σημασίας που σθεναρά υποστηρίζουμε ότι επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα στις σχέσεις δύο χωρών και δύο λαών και αναβαθμίζει τη χώρα στα Βαλκάνια», τόνισε.

Σχετικά με τη στάση της ΓΣΕΕ, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά θλιβερό και προβληματικό το γεγονός ότι δεν προσήλθε στον κοινωνικό διάλογο για την αύξηση του κατώτατου μισθού». Στη διαδικασία, πρόσθεσε, προσήλθαν μόνο οι εργοδότες και η εργατική πλευρά δεν είχε εκπροσώπηση.

Τέλος, δήλωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου θα αυξηθεί και η αμοιβή για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή, προσθέτοντας ότι «η αμοιβή από τον ΟΑΕΔ θα δοθεί, εάν υπάρχει καθυστέρηση στη νομοθετική διαδικασία, αναδρομικά».

Διαβάστε επίσης