Αδιαπραγμάτευτος Ευρωπαίος ο εκλεκτός της Ελλάδας στο ΔΝΤ

O διαπρεπής οικονομολόγος Μ. Μασουράκης διαδέχεται τον Μιχάλη Ψαλιδόπουλο

Έναν βέρο Αθηναίο, γεννημένο στην πρωτεύουσα το 1952 και αδιαπραγμάτευτα Ευρωπαίο –όπως ο ίδιος δηλώνει– θα έχει ως αντιπρόσωπό της η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για τον διαπρεπή οικονομολόγο Μιχάλη Μασουράκη, ο οποίος κατόπιν της σχετικής κυβερνητικής απόφασης και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, θα πάρει τη σκυτάλη από τον Μιχάλη Ψαλιδόπουλο.

Το περιβάλλον του ΔΝΤ δεν αποτελεί terra incognita για τον κ. Μασουράκη, καθώς έστω κι αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε έχει μία εργασιακή θητεία τριών ετών (1983-1986) στο Ταμείο ως οικονομολόγος, εκπροσωπώντας εν συνεχεία την Ελλάδα (1988-1996) στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αναπληρωματικό μέλος.

Την ίδια περίοδο (1987-1996) ο κ. Μασουράκης ήταν μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά δε το βιογραφικό του νέου αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ εγγυάται μία επιτυχή θητεία, αφού μεταξύ άλλων έχει διατελέσει επικεφαλής οικονομολόγος στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (2015-2020) και ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών στην τράπεζα Alpha Bank (1996-2015).

Σε επίπεδο σπουδών ο Μ. Μασουράκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1970-1975), συνεχίζοντας την ακαδημαϊκή του πορεία στο American University στην Washington D.C. (Μ.Α. 1979) και στο Graduate Center of the City University of New York (PhD 1983). Επίσης, δίδαξε οικονομικά στο Hunter College της Νέας Υόρκης (1980-1983).

Για την ιστορία, να πούμε ότι αν και η πολιτική δεν υπήρξε ποτέ στα άμεσα ενδιαφέροντα του Μ. Μασουράκη, έκανε μία εξαίρεση και στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 κατέβηκε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, επιδιώκοντας όπως είχε πει να συμβάλει στο να κατακτήσει η Ελλάδα μια θέση εφάμιλλη εκείνης άλλων χωρών που προοδεύουν αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ενωμένη Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα