ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Χρονιά του brain gain το 2021

Άρθρο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ειδική έκδοση της «Α» «Η οικονομία στην κρίση του COVID-19»

Όταν η Pfizer επέλεγε την Θεσσαλονίκη για να εγκαταστήσει ένα από τα 6 κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων που δημιουργεί διεθνώς, είχε αποφασίσει να το στελεχώσει με 200 επιστήμονες. Προσέλαβε σε πρώτη φάση τους 70, έμειναν, όμως, τόσο ικανοποιημένοι που αποφάσισαν:

-Από τη μία ν’ αυξήσουν τις προσλήψεις στο digital hub με το 20% να καλύπτεται από Έλληνες επιστήμονες που επιστρέφουν από το εξωτερικό

-Και από την άλλη, να δημιουργήσουν και δεύτερο hub, το οποίο θα αφορά υπηρεσίες για εσωτερική χρήση της φαρμακευτικής, όπως οικονομικές υπηρεσίες, ανθρώπινου δυναμικού, call centers.

Συνολικά, στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο CEO της εταιρείας, Έλληνας εβραϊκής καταγωγής, κ. Αλβέρτος Μπουρλά η Pfizer  προγραμματίζει 600 προσλήψεις, αλλά στο μέλλον μπορεί ακόμη και να τις διπλασιάσει.

Και δεν είναι μόνο η Pfizer αλλά και άλλες εταιρείες όπως Microsoft, Cisco, Deloitte, Volkswagen, Team Viewer. Τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών που επενδύουν στην Ελλάδα δηλώνουν ότι η ποιότητα του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας ξεπερνά τις προσδοκίες τους και ως εκ τούτου λειτουργεί ως κίνητρο για επιπλέον επενδύσεις.

Με επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και ελκυστικά κίνητρα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να αρχίσουν να επιστρέφουν οι νέοι επιστήμονες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης

Κι αυτές οι επενδύσεις προχωρούν εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε ο πλανήτης μετά τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο. Στο βαθμό που ο εμβολιασμός θα προχωρά και η πανδημία θα τιθασεύεται, η Ελλάδα θα προβάλλει ακόμη ελκυστικότερη για επενδύσεις σε διεθνές επίπεδο.

Κι είναι σημαντικό ότι οι νέες επενδύσεις δεν αφορούν μόνο τον τουρισμό, όπως κατά κόρον συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά και επεκτείνονται και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια και ιδίως οι ανανεώσιμες, η βιομηχανία με έμφαση στα ναυπηγεία, τη φαρμακοβιομηχανία και τη μεταλλουργία, ο αγροδιατροφικός τομέας, τα logistics και, όπως προαναφέρθηκε, η έρευνα και η τεχνολογία.

Η πολιτική σταθερότητα, η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο, η αυξημένη γεωπολιτική σημασία της περιοχής, οι στρατηγικές συμμαχίες της Κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, η ίδια η  Κυβέρνηση που έχει ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό φιλοεπιχειρηματικό – φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό, το γεγονός ότι είμαστε μέλος μιας από τις ισχυρότερες οικονομικές και νομισματικές ενώσεις του πλανήτη σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο στην ιστορία μας αναπτυξιακό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 72 δις ευρώ, όλα αυτά προφανώς δεν περνούν απαρατήρητα από το ραντάρ των επενδυτών.

Ως Κυβέρνηση θέλουμε να αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα την επί τα βελτίω αλλαγή της εικόνας της χώρας μας διεθνώς ως αποτέλεσμα της πολύ καλής διαχείρισης της πανδημίας του Covid. Γι’ αυτό καταρτίσαμε ένα ελκυστικό πλαίσιο κινήτρων ώστε μαζί φυσικά με το εξαιρετικό κλίμα και την υψηλή ποιότητα ζωής, να προσελκύσουμε επαγγελματίες να έλθουν να ζήσουν στην Ελλάδα, δουλεύοντας με τηλεργασία.

Αυτό ισχύει και για τους Έλληνες επιστήμονες που αναγκάστηκαν να μεταβούν στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της κρίσης για να βρουν εργασία ανάλογη των προσόντων τους.

Όπως, λοιπόν, αποδεικνύεται στην περίπτωση της Pfizer, έχει αρχίσει η επιστροφή των επιστημόνων μας από το εξωτερικό. Σταματά, συνεπώς, το brain drain κι η Ελλάδα περνά στην εποχή του brain gain. Αυτό θα γίνει πιο αισθητό το 2021 και τα επόμενα χρόνια όταν θα ολοκληρώνονται οι ήδη δρομολογηθείσες επενδύσεις και θα προχωρούν καινούργιες.

Γι’ αυτό το 2021 είναι μια κομβική χρονιά στην προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα και να διαμορφώσουμε ένα λαμπρό μέλλον για τις νέες και τους νέους μας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα