AEK:  Νέα εποχή

Είχε άστρο η φετινή ΑΕΚ. Εν μέσω αναποδιών, πολλών αναποδιών, έκανε υπερβάσεις που την οδήγησαν σε ένα «φωτεινό μονοπάτι», αυτό της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο θεσμός μπορεί να ευτελίστηκε από κάποιους «τελειωμένους» – βλέπε ΕΠΟ –και «αναρμόδιους» – βλέπε Κοντονή – αλλά κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από τον κόσμο της «Ένωσης» τη χαρά και την περηφάνια αυτής της διπλής νίκης στον τελικό.  Εκείνης στον αγωνιστικό χώρο και εκείνης που υποχρέωσε την ΕΠΟ να διεξαγάγει το ματς με συγκεκριμένους διαιτητές.

Ο  «Δικέφαλος» κατάφερε να πάρει αυτό το Κύπελλο έχοντας κάνει στην πορεία πολλά λάθη. Αυτά τα λάθη, όμως, όχι μόνο δεν την καταδίκασαν, αλλά σφυρηλάτησαν μια αγωνιστική συμπεριφορά το βράδυ της περασμένης Τρίτης που υπό άλλες συνθήκες μπορεί και να μην είχαν περάσει στην ομάδα!

Τα λάθη (μικρά ή μεγάλα) τα αναφέραμε και στο προηγούμενο φύλλο. Η παραμονή του Δέλλα, ο σχεδιασμός με τα τρία «δεκάρια», η μη απόκτηση σέντερ φορ και το οκτάμηνο συμβόλαιο στον Πογιέτ ήταν λανθασμένες επιλογές, αλλά αποδείχθηκαν «χρυσές». Στο πρώτο γκολ του τελικού συνδυάστηκαν τα δύο «δεκάρια», ενώ το δεύτερο γκολ σημειώθηκε από τον πιο παρεξηγημένο παίκτη, τον Τζιμπούρ, εκείνον που σύμφωνα με τον κόσμο «δεν έκανε» και ήταν «παραφωνία», αλλά τελικά αποδείχθηκε ήρωας και έβγαλε ασπροπρόσωπο εκείνον που τον επέλεξε.

 

Δεν είναι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι

Ας πούμε ότι η ομάδα ήταν συσπειρωμένη, ότι ήθελε περισσότερο το Κύπελλο και ότι εν πάση περιπτώσει, διαθέτει και παίκτες που τελικά είναι πιο ποιοτικοί απ’ ό,τι νόμιζαν πολλοί. Ο Γκάλο τον έσβησε τον Ερνάντι, Σιμόες και Γιόχανσον προφανώς «κατάπιαν» Κασάμι και Μιλοβόγεβιτς, ο Μάνταλος έπαιξε σαν ηγέτης και ο Φορτούνης σαν παιδάκι, ο Βάργκας είχε «πόδι γλυκό», ενώ ο Μαζουακού έμοιαζε με παλαίμαχο και φυσικά ο Τζιμπούρ ήταν σέντερ φορ και ο Πουλίδο «καλοχτενισμένο γατάκι». Τέλος, ο ακριβοθώρητος Μάρκο Σίλβα έχασε τη μάχη των πάγκων από τον καλοδιαβασμένο και άυπνο «πρωτάρη» Στέλιο Μανωλά.

Εκεί, όμως, που ο σύλλογος μπορεί κανείς να πει ότι θριάμβευσε δεν είναι τόσο επί του πρωταθλητή Ολυμπιακού, αλλά επί του ΠΑΟ και του ΠΑΟΚ. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι Σαββίδης και Αλαφούζος διέθεσαν πολλά περισσότερα λεφτά από την ΑΕΚ και δεν έχασαν δύο χρόνια σε μικρές κατηγορίες. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφεραν καν να ολοκληρώσουν τα παιχνίδια τους κόντρα στον Ολυμπιακό. Στη Λεωφόρο το ματς δεν ξεκίνησε ποτέ και στην Τούμπα διεκόπη με την εισβολή των οπαδών. Η ΑΕΚ, όμως, τι έκανε; Εξασφάλισε δύο διαιτησίες 50-50 και πήρε τα ντέρμπι κόντρα σε μια αήττητη ομάδα.

Η ΑΕΚ, δηλαδή ο «Τίγρης», απέδειξε ότι μπορεί να εξασφαλίσει σπαθένια διαιτησία, αλλά και ότι δεν χρειάζεται Μπερμπάτοφ, Εσιέν και εκατομμύρια, παρά μόνο εξυπνάδα, σκάουτινγκ και όραμα. Όσοι βρήκαν τσάμπα Σιμόες, Γιόχανσον, Βάργκας, όσοι «στάμπαραν» και έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες προ διετίας Κολοβέτσιο, Μάνταλο, Αραβίδη, είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Ποτέ άλλοτε μία νίκη μέσα σε αγωνιστικό χώρο δεν είχε τόση διοικητική και οργανωτική συμμετοχή – και από τη στιγμή που αυτό συνέβη παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, σημαίνει πως η φανέλα είναι βαριά και πως πλέον οι… αρμόδιοι προσέχουν για να έχουν.

Φανταστείτε μία ΑΕΚ του χρόνου χωρίς αστοχίες στην επιλογή προπονητή και με 4-5 ακόμη πετυχημένες μετεγγραφές. Φέτος στο ΟΑΚΑ είχε 17 νίκες σε 19 ματς σε όλες τις διοργανώσεις! Με έναν προπονητή που θα ανιχνεύσει μία καλύτερη εκτός έδρας συμπεριφορά θα «χτυπήσει» το πρωτάθλημα!

 

Υπάρχει και η Ευρώπη

Πλέον τα πράγματα αλλάζουν, αφού η ομάδα έχει να δώσει τουλάχιστον τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια το καλοκαίρι και ίσως εγγυημένα έξι αν η Σεβίλλη πάρει το Κύπελλο Ισπανίας. Τα έσοδα που θα έχει να λαμβάνει η ΑΕΚ αν μπει στους ομίλους προσεγγίζουν τα 7.000.000 ευρώ. Μπόνους συμμετοχής, τηλεοπτικό μπόνους, εισιτήρια. Επίσης, με το Κύπελλο στο βιογραφικό τους ανέβηκε κι άλλο η υπεραξία των παικτών.

Με σωστή αξιολόγηση του ρόστερ και καλές επιλογές, η ΑΕΚ μπορεί να δυναμώσει ακόμη περισσότερο.  Πλέον υπάρχει και η υποχρέωση από την πλευρά της διοίκησης για πιο ηχηρές μετεγγραφές. Αν και, εδώ που τα λέμε, αν βρίσκει μόνο καλούς ελεύθερους πού είναι το πρόβλημα…; Μην ξεχνάμε ότι η πιο ηχηρή φετινή μετεγγραφή, ο Μπουονανότε, δεν ξεχώρισε, ενώ εκείνος που δεν συνάντησε κανέναν στην άφιξή του, ο Αντρέ Σιμόες, ίσως ανακηρυχτεί κορυφαίος ξένος του πρωταθλήματος!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα