ΑΕΚ-Ολυμπιακός – Διαχρονικές μνήμες και ιστορικά ραντεβού!

Του Νίκου Συνοδινού

 

Το κυριακάτικο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League1 προσδιορίζεται ως η μάχη των μαχών, καθώς διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι δύο ομάδες που όλοι πιστεύουν πως θα διεκδικήσουν μέχρι το τέλος τον τίτλο.

Στο ΟΑΚΑ στις 19:30, η «Ένωση» με πολύ κόσμο στο πλευρό της με νίκη θα πιάσει τον Ολυμπιακό στους 23 βαθμούς και θα ενισχύσει περαιτέρω την εικόνα που βγάζει με τον Αργύρη Γιαννίκη στον πάγκο της. Ο «δικέφαλος» διατηρεί το πλεονέκτημα πως δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις έναντι του Ολυμπιακού που έχει μπροστά του πολλά παιχνίδια ακόμη σε Europa ή Conference League.

Υπάρχουν ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού που έχουν μείνει στην ιστορία για ειδικούς λόγους και συζητιούνται ακόμα και σήμερα.

Γενικά οι επισκέψεις του Ολυμπιακού στην έδρα της ΑΕΚ ήταν σε φορτισμένο κλίμα, μετά τη φυγή του Ντούσαν Μπάγεβιτς και τη μετακόμισή του στο λιμάνι. Η πρώτη σπίθα όμως που…  άναψε το φυτίλι για να αλλάξει για πάντα η ιστορία των ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού, άναψε το 1987. Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο όταν στο Κύπελλο έπεσαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες, με τον επαναληπτικό να γίνεται στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Η ΑΕΚ είναι άτυχη που έπεσε αντίπαλός μας», είχε πει ο Γιώργος Κοσκωτάς και είχε φροντίσει να το κάνει και πράξη, ιδιαίτερα μετά την αποκαρδιωτική εμφάνιση και το 1-1 του πρώτου αγώνα. Ο φίλος του τότε, Θεόφιλος Μητρούδης, είχε πείσει τον φίλο του (από τον Άρη) και παίκτη της ΑΕΚ πλέον Ντίνο Μπαλή να πλησιάσει κάποιους παίκτες της «Ένωσης». Τα λουλούδια που είχε δώσει μάλιστα στον τερματοφύλακα Θεολόγη Παπαδόπουλο μια μέρα πριν είχαν εξοργίσει τους «Ενωσίτες» με τον γλωσσοπλάστη Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη να γράφει στον «Δικέφαλο» τον Θεολόγη Παπαδόπουλο ως… Διαολόγη!

Η ΑΕΚ τρεις μέρες νωρίτερα είχε χάσει στην Πάτρα από την Παναχαϊκή (2-1) τις τελευταίες της ελπίδες για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και είχαν γίνει και σοβαρά επεισόδια με τους οπαδούς της που την έπεσαν στον διαιτητή Ακρίδα με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι γενικά τεταμένη.

Ο πρόεδρος Ανδρέας Ζαφειρόπουλος έκανε… ανακρίσεις πριν τον επαναληπτικό Κυπέλλου για «Να μάθω ποιος τα έχει πάρει», όπως έλεγε τότε έξαλλος. Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Ολυμπιακός πέρασε άνετα στην επόμενη φάση (3-1). Υπήρξε επίθεση στον Θεολόγη Παπαδόπουλο, για μια κατηγορία που δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Ο Μπαλής κρίθηκε ένοχος δωροδοκίας χωρίς πάντως να αποδειχθεί συμμετοχή του Ολυμπιακού (που δεν τιμωρήθηκε). Οι διοικήσεις των δύο ομάδων στη μετά Κοσκωτά εποχή, προσπάθησαν δύο χρόνια αργότερα να κάνουν ένα φιλικό παιχνίδι συμφιλίωσης στο ΟΑΚΑ, αλλά διεκόπη στο 66΄ αφού συνεπλάκησαν οι οπαδοί των δύο ομάδων.

Το δακρυγόνο που έφερε διακοπή και επανάληψη

Στις 13 Ιανουαρίου  1991, οι «ερυθρόλευκοι» την εποχή των «πέτρινων χρόνων» έχουν εξαιρετική ομάδα με τον Όλεγκ Μπλαχίν και ίσως είναι η πρώτη φορά που δείχνουν ικανοί για τον τίτλο. Το ντέρμπι είναι τη 15η αγωνιστική. Ο Τσιαντάκης ανοίγει το σκορ (6΄), ο Γεωργιάδης ισοφαρίζει (10΄) αλλά ο Τσαλουχίδης ξαναβάζει μπροστά τον Ολυμπιακό στο 54΄. Οι φιλοξενούμενοι έχουν τον έλεγχο, αλλά στο 84΄ μετά την αποβολή του Στέλιου Μανωλά οι οπαδοί τής ΑΕΚ πετούν δακρυγόνα. Ο διαιτητής Σταύρος Ζακεστίδης διακόπτει το ματς και όταν είδε ότι η ατμόσφαιρα δεν καθάριζε, το διέκοψε οριστικά. Τότε ο κανονισμός προέβλεπε επανάληψη από την αρχή και η «Ένωση» με γκολ στο 90΄ του Μπατίστα στη Ρόδο επικράτησε με 1-0.

Οι «ερυθρόλευκοι» ωρύονται, ενώ ο πρόεδρος της «Ένωσης» Στράτος Γιδόπουλος που παρέδωσε μάλιστα στον αστυνομικό διευθυντή κομμάτι του βλήματος δακρυγόνου που έπεσε στο γήπεδο, είχε πει πως η απόφαση είναι δίκαια βάσει κανονισμού, προσθέτοντας ότι: «Και εγώ στη θέση του Ολυμπιακού θα φώναζα, γιατί θα ένοιωθα αδικημένος, αλλά απλά εφαρμόστηκε ο κανονισμός».

Μετά το ματς σε συμπλοκές έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ο 16χρονος Γιώργος Παναγιώτου έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα που εκτοξεύθηκε από πολύ κοντά στην κοιλιά του.

 

Έπεσαν τα φώτα

Δύο χρόνια αργότερα, είχαμε μια ακόμα διακοπή, αυτήν τη φορά με την πτώση της τάσης και το σβήσιμο των προβολέων, λίγα λεπτά πριν από το φινάλε και με το σκορ ισόπαλο 1-1. Εκείνο το βράδυ υπήρχε γενικό πρόβλημα, όπου είχαν σβήσει τα φώτα στο Κοινοβούλιο, αλλά και στον αγώνα μπάσκετ Περιστερίου-ΠΑΟΚ. Ο διευθυντής τότε του γηπέδου, Σταύρος Μαργέτης, είχε ζητήσει από συνεργείο τής ΔΕΗ να είναι στανμπάι στον υποσταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας. Όμως ενώ το μπλακ άουτ κράτησε μόλις 25 λεπτά, όταν το ρεύμα επανήλθε διαπιστώθηκε ότι είχε προκληθεί βραχυκύκλωμα και ο διακόπτης είχε καεί, γι’ αυτό και δεν γινόταν να ανάψουν τα φώτα.

Τουλάχιστον έτσι έλεγε η έκθεση της ΔΕΗ, ενώ ο Ολυμπιακός ήταν εξοργισμένος για τη νέα διακοπή. Πάντως στον κλασικό (πλέον) επαναληπτικό οι «ερυθρόλευκοι» αυτή τη φορά νίκησαν με 2-1 με τον Όλεγκ Προτάσοφ μάλιστα να σημειώνει το νικητήριο γκολ στο τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων».

Ντούσαν Μπάγεβιτς, η «επιστροφή»

Όσοι βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στις 13 Ιανουαρίου 1997 στο «Νίκος Γκούμας» έχουν να λένε ακόμα και σήμερα πως είναι από τα παιχνίδια που η ένταση στην εξέδρα, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο ξεχείλιζε…

Ήταν το πρώτο παιχνίδι (και ίσως το χειρότερο στην καριέρα του ως αντίπαλος προπονητής) του Ντούσαν Μπάγεβιτς ως προπονητής του Ολυμπιακού πλέον. Τα συνθήματα κατά του ιδίου, της γυναίκας του και τα τυπωμένα πεντοχίλιαρα με το πρόσωπό του είχαν γεμίσει το γήπεδο. Οι ημερομηνίες έπαιξαν ένα περίεργο παιχνίδι, καθώς το ματς επρόκειτο να διεξαχθεί στις 12 Ιανουαρίου 1997, ακριβώς 2 χρόνια μετά την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας του Σερβοέλληνα τεχνικού (12/01/95), αλλά η καταρρακτώδης βροχή που πέφτει καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή του. Έτσι το παιχνίδι μετατίθεται για την επόμενη ημέρα, 13 Ιανουαρίου 1997, οπότε συμπίπτει με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το προηγούμενο επεισοδιακό παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων που διεκόπη, στις 13 Ιανουαρίου 1991.

Η ΑΕΚ κερδίζει με 2-0 με γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη στο 43ο λεπτό και του Χρήστου Κωστή στο 67΄, αλλά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς περνάει μαρτυρικές στιγμές με τους φιλάθλους να έχουν αναρτήσει ένα πανό με πολύ σκληρές φράσεις και να έχουν κρεμάσει ψεύτικα πεντοχίλιαρα ως απάντηση για την «προδοσία» του πρώην «Ενωσίτη» τεχνικού να αφήσει την ΑΕΚ για τα χρήματα και να πάει στον Ολυμπιακό. Το παιχνίδι αυτό σηματοδοτεί και την αρχή μιας αρνητικής παράδοσης για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που ως προπονητής του Ολυμπιακού είχε λιγότερες νίκες απέναντι στην ΑΕΚ απ΄ ό,τι ήττες. Παράλληλα, σηματοδοτεί και την έναρξη του διχασμού στους κόλπους των οπαδών της ΑΕΚ που έκτοτε χωρίστηκαν σε αυτούς που συγχώρεσαν το «σφάλμα» του και σε αυτούς που ουδέποτε το ξεπέρασαν παρά τη συγνώμη που ζήτησε μία από τις «επιστροφές» του στην ΑΕΚ.

Η πιο γρήγορη διακοπή

Τον Ιανουάριο του 2001, οι δύο ομάδες βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωπες για το κύπελλο. Οι παίκτες τής ΑΕΚ τα έχουν με τον διαιτητή Ποντίκη, και αποβάλλονται με τη σειρά για διαμαρτυρία ο Ζήκος και στη συνέχεια ο Νικολαΐδης. Το σκορ είναι ισόπαλο (1-1), αλλά ξαφνικά οι παίκτες της ΑΕΚ (με εντολή εκ των άνωθεν του Πέτρου Στάθη), αρχίζουν να πέφτουν στο χορτάρι τραυματίες με τον συχωρεμένο προπονητή τους Γιάννη Παθιακάκη να παρακολουθεί αποσβολωμένος. Ο διαιτητής, μόλις η «Ένωση» έμεινε με έξι παίκτες, αναγκάστηκε να διακόψει το παιχνίδι εις βάρος της.

15 Nοεμβρίου 1999: Όταν αποχώρησαν οι διεθνείς 

Στις 15 Νοεμβρίου 1999, στο ντεμπούτο τού Αλμπέρτο Μπιγκόν στον πάγκο του Ολυμπιακού πολλοί πίστεψαν ότι η απουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς θα διώξει και την ένταση από τα παιχνίδια της ΑΕΚ με τους «ερυθρόλευκους». Έκαναν όμως λάθος. Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με 2-0 χάρη σε γκολ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (74′) και του Τζιοβάνι (πεν.) στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων, όμως η ΑΕΚ είχε φρικτά παράπονα από τη διαιτησία του Βαγγέλη Δημητρόπουλου, θεωρώντας ότι της αρνήθηκε πέναλτι σε τράβηγμα του Μαλαδένη από τον Ελευθερόπουλο (στο 0-0) και λόγω της αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 64ο λεπτό του Γιάννη Καλλιτζάκη. Τα αίματα άναψαν, ο Μιχάλης Κασάπης κλότσησε τον διαιτητή και του επιβάλλεται αργότερα γι’ αυτή του την πράξη η εξοντωτική ποινή των 24 αγωνιστικών με αποτέλεσμα να χάσει όλη τη σεζόν. Η ΠΑΕ ΑΕΚ και η NetMed εκδίδουν ανακοίνωση κατά της διαιτησίας και οι διεθνείς της «Ένωσης» (Νικολαΐδης, Ατματσίδης, Κασάπης) ανακοινώνουν ότι αποχωρούν από την Εθνική ομάδα, κάτι που για αρκετό καιρό έκαναν πράξη.

 

Το φιλικό του… ξύλου

Σε μια χρονική συγκυρία λοιπόν που το ελληνικό ποδόσφαιρο θεωρείτο ότι ελεγχόταν από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και στο πρόσωπό του εμφανιζόταν ο κοινός «εχθρός», υπήρξαν τρεις περιπτώσεις που Πειραιώτες και «κιτρινόμαυροι» έδωσαν φιλικά παιχνίδια.

Μόνο που η μία αποδείχθηκε πραγματικά πολύ κακή ιδέα…

Λίγους μόλις μήνες μετά τον «τελικό» των δυο ομάδων για το πρωτάθλημα (που βρήκε την ΑΕΚ θριαμβεύτρια με το γκολ του Καραγκιοζόπουλου) οι διοικήσεις Σαλιαρέλη και Γιδόπουλου συμφωνούν για ένα ματς προετοιμασίας στο ΟΑΚΑ.

Εκείνο το περίεργο παιχνίδι ήταν απρόσμενα ποιοτικό για φιλικό. Σε κάτι περισσότερο από 66 λεπτά που διήρκεσε πριν από την αναπόφευκτη διακοπή του είχε θέαμα, συγκινήσεις και τέσσερα γκολ (2-2).

Δεν επρόκειτο όμως να μείνει στη μνήμη για όσα έγιναν εντός του αγωνιστικού χώρου. Γιατί την παράσταση έκλεψαν τα επεισόδια.

Χωρίς να διευκρινίζεται ακριβώς η σπίθα από την οποία άναψε η φωτιά (και με την Αστυνομία να έχει υποτιμήσει την κατάσταση και να μην έχει στείλει επαρκείς δυνάμεις) στο ημίχρονο άρχισαν συμπλοκές. ΑΕΚτζήδες εναντίον Ολυμπιακών, Ολυμπιακοί εναντίον ΑΕΚτζήδων, μεμονωμένες… μάχες τής κάθε πλευράς με τα ΜΑΤ, ένα μικρό χάος. Ένα χάος που από τον περιβάλλοντα χώρο δεν άργησε να επεκταθεί και εντός του σταδίου.

Διότι αδυνατώντας αριθμητικά να αντιμετωπίσουν τα έκτροπα, οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, φωτιές άναψαν στις εξέδρες, εκατοντάδες καρεκλάκια έσπασαν.

Αυτές όμως ήταν οι λιγότερες συνέπειες του… πολέμου που προέκυψε από το πουθενά. Διότι από τις συμπλοκές των οπαδών με τα ΜΑΤ μάλλον από θαύμα δεν προέκυψαν θύματα. Περίπου 30 τραυματίες, εκ των οποίων οι 5 με σοβαρά τραύματα και ένας με κάταγμα κρανίου! Αρκετοί ακόμα που μεταφέρθηκαν σε περιφερειακά νοσοκομεία.

Αστυνομικοί να διακομίζονται με λιποθυμικές τάσεις, 5 μηχανές δυνάμεων της «ομάδας Ζ» καμένες, φθορές στο ΟΑΚΑ.

Ακόμα και πλιάτσικο σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις του σταδίου και στα περίπου 50 αυτοκίνητα που κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές περιμετρικά του γηπέδου.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα