ΑΕΚ: Το στοίχημα του «Τίγρη»

Η... τελειωμένη και ταπεινωμένη από τη Βελέζ, ΑΕΚ, σάρωσε στο παρά πέντε στις μεταγραφές κι έχει μπροστά την πρόκληση επιστροφής στην κορυφή του πρωταθλήματος. Αβαντάζ ο… ευρωπαϊκός αποκλεισμός, όταν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα έχουν ν’ ανέβουν «Γολγοθά». Οι παίκτες με προσωπικότητα αφήνουν εκτός τούς looser και οδηγούν σε ανατροπές. Το 15άρι των μεταγραφών φέρνει τα πάνω-κάτω

 

Πριν από λίγες ημέρες, το πρωτάθλημα πριν αρχίσει έμοιαζε… τελειωμένη υπόθεση. Ο Ολυμπιακός φάνταζε τόσο δυνατός, που δεν είχε αντίπαλο. Η διαφορά δυναμικότητας στο έμψυχο δυναμικό του, απ’ αυτό των δύο συνδιεκδικητών, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, φάνταζε τεράστια.

Στο παρά πέντε όμως υπήρξε η ανατροπή. Ο «δικέφαλος του βορρά» άρχισε να δείχνει πως… μαζεύεται και στηριζόμενος στην εμπειρία των παικτών του πήρε την πρόκριση για τους ομίλους του Conference League, ενώ η «Ένωση» έκανε σούπερ μεταγραφές που θ’ αλλάξουν την εικόνα της.

Η… διαφορά της ΑΕΚ με τους άλλους δύο είναι πως δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στο κεφάλι της. Ο οδυνηρός αποκλεισμός με το «καλημέρα» προσγείωσε ανώμαλα τους ανθρώπους του «δικέφαλου», που πίστεψαν πως με τις μέχρι τότε προσθήκες θα μπορούσε να έλθει η αναγέννηση. Στις 29 Ιουλίου η Βελέζ έδειξε στην ΑΕΚ πως ήταν ανέτοιμη, αλλά το κυριότερο ότι είχε κενά που, και τους Βόσνιους να πέρναγε, δεν είχε τύχη για αξιόλογη ευρωπαϊκή πορεία. Το πέναλτι που δεν κατάφερε ν’ αξιοποιήσει ο Αραούχο, προκάλεσε ηλεκτροσόκ στην ΑΕΚ.

Ήταν η μέρα που ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποφάσισε να πάρει σκούπα και να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταγραφικές κινήσεις. Χρόνος υπήρχε. Ένας μήνας μέχρι την ολοκλήρωση των μεταγραφών. Και σε αυτό το διάστημα, το επιτελείο της ΑΕΚ φρόντισε κι έκανε αυτό που έπρεπε. Στόχευσε σωστά, και πλέον στον αγωνιστικό χώρο οι φίλοι της «Ένωσης» θα δουν… άλλη ομάδα.

Η μεγάλη ευκαιρία

Η τελειωμένη ΑΕΚ πλέον έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση. Την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και σε αυτή την προσπάθεια, «σύμμαχός» της είναι ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός. Γιατί, όταν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ θα έχουν μπροστά τους έναν «Γολγοθά» απανωτών αναμετρήσεων σε Ελλάδα και σε ευρωπαϊκούς ομίλους, η «Ένωση» θα μπορεί με περισσότερα όπλα και καλύτερη προετοιμασία να υπερβαίνει τα εμπόδια του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ πλέον, με το αναμφίβολα εντυπωσιακό μεταγραφικό ντεμαράζ στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, φαντάζει ως μια σοβαρή διεκδικήτρια του πρωταθλήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης πήγε στα Σπάτα κι έστειλε μήνυμα στήριξης στους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της ΑΕΚ, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του:

«Ήρθα να ευχηθώ σε όλους σας υγεία και να καταφέρουμε τους στόχους μας φέτος στις διοργανώσεις που συμμετέχουμε. Δεν ξεκινήσαμε καλά τη χρονιά, αλλά τώρα ξεκινάμε στο πρωτάθλημα και πρέπει να είμαστε όπως πρέπει. Σας πιστεύω όλους πάρα πολύ, για αυτό και είστε εδώ», ανέφερε.

Τι ακολούθησε; Η «Ένωση» απέκτησε τον διεθνή Ελβετό, Στίβεν Τσούμπερ, που «έβγαλε μάτια» στο Euro, και τον συμπατριώτη του, Ντάρκο Γέφτιτς, με το ρόστερ της να γεμίζει ποιότητα και λύσεις. To κερασάκι στην τούρτα ήταν ο διεθνής δεξιός μπακ Λάζαρος Ρότα που έμεινε ελεύθερος από τη Φορτούνα Σίταρντ. Οι μεταγραφές αυτές πέρα από ουσίας είναι και… ψυχολογίας.

Όλη η οικογένεια της ΑΕΚ από τους φιλάθλους, την τεχνική ηγεσία, μέχρι το κυριότερο τους ποδοσφαιριστές, βλέπουν πως οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει. Και ναι, αυτή η ομάδα μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα.

Με μια ανάγνωση του ρόστερ του «δικέφαλου» γίνεται αντιληπτό πως πλέον η ομάδα είναι πλήρης. Παίκτες που μέχρι πέρσι θεωρούσαν σίγουρη τη θέση τους στην ενδεκάδα, φέτος πρέπει να «ματώσουν». Όπως, για παράδειγμα, ο Μάνταλος ή ο Τάνκοβιτς. Η ΑΕΚ διαθέτει όλες τις λύσεις και τα «όπλα» για να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια.

Παρά την καθυστέρηση που έδειξε μέσα στο καλοκαίρι και της κόστισε τον αποκλεισμό από την Ευρώπη, στο τέλος έγινε αυτό που έπρεπε. Και με το παραπάνω. Οι ανάγκες του ρόστερ καλύφθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πλέον, η μπάλα είναι στον Βλάνταν Μιλόγεβιτς. 

Ο Σέρβος τεχνικός έχει όλα τα «εργαλεία» για να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Μια ομάδα που θα κερδίσει ξανά τον κόσμο, που δικαιολογημένα τα προηγούμενα χρόνια έχασε την πίστη του στον σύλλογο.

Οι αναβολές στη σέντρα του πρωταθλήματος ευνόησαν την ΑΕΚ. Κι αυτό γιατί, με τόσα νέα πρόσωπα, η δημιουργία συνοχής, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Ο Μιλόγεβιτς έχει μπόλικη δουλειά μπροστά του και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Η καρέκλα του προπονητή της ΑΕΚ είναι πάντα «ηλεκτρική». Ιδίως σε μια σεζόν όπου υπάρχουν απαιτήσεις, αλλά έχουν γίνει και μεταγραφικές υπερβάσεις.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδειξε τον δρόμο. Προχώρησε σε σημαντικές και ακριβές μεταγραφές. Πήρε παίκτες που αυτήν τη φορά θα βγουν. Με… εγγύηση. Γιατί και στο παρελθόν είχαν δοθεί χρήματα, αλλά πήγαιναν στον βρόντο. Αυτήν τη φορά υπάρχει η πεποίθηση πως σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν θα συνδράμουν στη δημιουργία μιας νέας ισχυρής ομάδας, ενός συνόλου που θα πείθει πως είναι ικανό για τον τίτλο. Το θέμα είναι από εδώ και πέρα αυτό να αποτυπωθεί και στο γήπεδο.

Έγιναν μεταγραφές από το πάνω ράφι. Τέτοιες ήταν του Μισελέν, του Αραούχο, του Άμραμπατ, του Στάνκοβιτς, του Τσούμπερ, του Γέφτιτς, του Τζαβέλλα.

Η ΑΕΚ ακόμα παρουσιάζει αγωνιστικές αδυναμίες και ζητήματα. Κυρίως στον τομέα της συνοχής. Δεν είναι κάτι παράλογο, όταν πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα ομάδα. Η ήττα 4-3 στον Βόλο έδειξε αδυναμίες, ειδικά στην αμυντική λειτουργία. Γιατί μπορεί η «Ένωση» να είχε απουσίες, ναι μεν στερήθηκε βασικά της όπλα, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως μπορεί να παρουσιάζει τόσο μεγάλα κενά.

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε με εντυπωσιακό τρόπο το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι, κατά το οποίο οι Γιάννης Παπαδημητρίου και Παναγιώτης Κονέ είχαν πολλή δουλειά. Η «Ένωση» με τους Στίβεν Τσούμπερ, Ντάρκο Γέφτιτς και Λάζαρο Ρότα συμπλήρωσε 15 μεταγραφές.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης με το τέλος της περσινής απογοητευτικής σεζόν για την ΑΕΚ είχε προαναγγείλει επτά μεταγραφές «ενδεκαδάτων». Τελικά, στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο όχι μόνο το έκαναν πράξη, αλλά προχώρησαν σε περισσότερες μεταγραφές «ενδεκαδάτων» από αυτές που αρχικά είχαν στο πλάνο.

Στάνκοβιτς, Χατζισαφί, Μισελέν, Τζαβέλλας, Βράνιες, Λε Ταλέκ, Άμραμπατ, Τσούμπερ, Γέφτιτς και Αραούχο είναι οι δέκα «ενδεκαδάτοι», ενώ υπάρχουν και οι Μήτογλου και Παρράς. Παρά το γεγονός ότι είχαν χαθεί τα σημαντικά έσοδα από την Ευρώπη και είχε αδυνατίσει το ατού για προσέλκυση παικτών, μια και δεν υπήρχε το ευρωπαϊκό κίνητρο, η ΑΕΚ άλλαξε. Έβαλε τα καλά της.

Πλέον αντίπαλός της είναι ο χρόνος, καθώς αυτοί οι παίκτες θα πρέπει να δέσουν μεταξύ τους. Ακόμα και εννέα ή δέκα νέα πρόσωπα μπορεί να υπάρξουν στο αρχικό σχήμα της ΑΕΚ, συν τον Λιβάι Γκαρσία για να ριχτεί στο πρωτάθλημα.

Πιο συγκεκριμένα, Στάνκοβιτς στο τέρμα, Χατζισαφί, Τζαβέλλας, Βράνιες, Μισελέν τετράδα στην άμυνα, Λε Ταλέκ αμυντικό χαφ, πιο μπροστά Σιμάνσκι ή Γαλανόπουλος με Γέφτιτς, στα άκρα Τσούμπερ ή Άμραμπατ στα αριστερά, Λιβάι Γκαρσία στα δεξιά και στην κορυφή ο Αραούχο.

Σε έναν σχηματισμό που μπορεί να μπει και ο Μάνταλος στο «10» ή στο «8» ή να γυρίσει εκεί ο Γέφτιτς και να παίξει πίσω από τον Αραούχο ο Άμραμπατ. Είναι ξεκάθαρο πως αυτή είναι μια άλλη, εντελώς διαφορετική ΑΕΚ, με πολύ ποιοτικό υλικό, που αν δέσει είναι εφικτό να έχει σωρεία επιτυχιών.

Πλέον ο Μιλόγεβιτς, εκτός από το στοίχημα να κάνει «ομάδα» ξανά την ΑΕΚ, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διαθέτει πάρα πολλές επιλογές σε κάθε θέση. Σε όλες τις γραμμές ο 51χρονος Σέρβος τεχνικός αποκτά πληρότητα, η οποία παράλληλα αυξάνει και τον ανταγωνισμό που υπάρχει για την ενδεκάδα μεταξύ των παικτών, ειδικά από τη στιγμή που μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό θα υπάρχει μόλις ένα ματς την εβδομάδα.

Το σίγουρο είναι ότι ο Μιλόγεβιτς θα έχει ευχέρεια στις επιλογές του με τις αρκετές λύσεις που θα έχει διαθέσιμες και επίσης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει και διαφορετικούς σχηματισμούς. Οι μεταγραφές που έγιναν, μπορούν να παίξουν σε πάνω από μία θέσεις, συνεπώς ο Μιλόγεβιτς μπορεί να εναλλάσσει αν θέλει τα συστήματα. Από το 4-2-3-1 και το 4-1-4-1 που έχει δουλέψει πιο πολύ, μέχρι το 4-3-3 με το οποίο ξεκίνησε στο τελευταίο φιλικό.

 

OI ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ

Στίβεν Τσούμπερ (Ελβετία)            Μ           Άιντραχτ Φρ.

Νορντίν Αμραμπάτ (Μαρόκο)       Ε             Αλ-Νασρ

Κλεμάν Μισελέν (Γαλλία) Α             Λανς

Εσάν Χατζισαφί (Ιράν)      Α             Σεπαχάν

Νταμιάν Λε Ταλέκ (Γαλλία)             Μ           Μονπελιέ

Σέρχιο Αραούχο (Αργεντινή)         Ε             Λας Πάλμας

Ογκνιέν Βράνιες (Βοσνία)               Α             Αντερλεχτ

Τσίτσαν Στάνκοβιτς (Αυστρία)      Τ             Σάλτσμπουργκ

Γιώργος Τζαβέλλας (Ελλάδα)        Α             Αλάνιασπορ

Γεράσιμος Μήτογλου (Ελλάδα)   Α             Βόλος

Τζούντα Γκαρσία (Τρινιντάντ και Τομπάγκο)           Μ           Νερόκα

Αλέξανδρος Παρράς (Ελλάδα)        Α             Παναιτωλικός

Γιάννης Γερολέμου (Κύπρος)         Μ           ΑΕ Λεμεσού

Ντάρκο Γέφτιτς (Ελβετία)               Μ           Ρουμπίν Καζάν

Λάζαρος Ρότα(Ελλάδα)                Α             Φορτούνα Σίταρντ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα