«Αερομαχίες» ΗΠΑ, Τουρκίας και Ρωσίας για τα F-35JSF

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στις ΗΠΑ για την αποδέσμευση ή μη των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35JSF στην Τουρκία. Μάλιστα, την ώρα που η παράδοση έχει προσωρινά «παγώσει», το μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, Μπραντ Σέρμαν, έκανε μία δήλωση που θα συζητηθεί.

Μιλώντας στη διάρκεια της συζήτησης για το «πάγωμα» της αποστολής των F-35 στην Τουρκία, ο Σέρμαν απευθύνθηκε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Θέλοντας να του εξηγήσει γιατί η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να απαγορεύσει την πώληση των F-35 στην Τουρκία, τόνισε πως τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εναντίον τρομοκρατών, αλλά εναντίον της Ελλάδας.

«Ελπίζω να θυμηθούν τα εκατομμύρια θυμάτων Αρμενίων, Ελλήνων κ.α. της οθωμανικής αυτοκρατορίας στις αρχές του περασμένου αιώνα» πρόσθεσε με έμφαση το μέλος του Κογκρέσου.

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-57, αν τελικά η Ουάσινγκτον αποφασίσει να αναστείλει την παράδοση των F-35, ως απάντηση για την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400. Αυτό αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, σύμφωνα με την οποία η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας για την ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, στις 3 Απριλίου. Αυτή η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει και την αγορά Su-57, που είναι άμεσος «αντίπαλος» των F-35, αναφέρει το δημοσίευμα.

Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ρωσία και η Τουρκία είχαν υπογράψει συμφωνία για την παράδοση αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 στην Αγκυρα. Όμως, αυτό προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον και οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία, καθώς θεωρούν ότι αυτό το όπλο δεν είναι συμβατό με τις νατοϊκές άμυνες.

Το Su-57 της Ρωσίας είναι μαχητικό αεροσκάφος stealth πέμπτης γενιάς. Έκανε την παρθενική πτήση του το 2010 και ακόμη οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις δοκιμές.

Διαβάστε επίσης