ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Πείνα και των γονέων, καθώς μπλόκαρε η δύση τα αποθεματικά του κράτους

Πριν από την επέλαση των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν σύμφωνα με τον ΟΗΕ θεωρείτο ένα από τα 20 hot spot πείνας παγκοσμίως, καθώς το 1/3 του πληθυσμού επισήμως δεν είχε πρόσβαση σε καθημερινή σίτιση. Τώρα πλέον το μέλλον γίνεται ζοφερό, καθώς η κρίση στην ασιατική χώρα, σε συνδυασμό με το ότι τα χρήματα του Αφγανιστάν βρίσκονται στο εξωτερικό και η δύση προς το παρών αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με τους Ταλιμπάν.

Έτσι όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι σύντομα στην ασιατική χώρα θα υπάρξει έλλειψη τροφίμων, σημαντική αύξηση των τιμών σε αυτά που θα κυκλοφορούν και γενικά κάνουν λόγο για τεράστια επισιτιστική κρίση. Κάτι που θα φέρει νέες μεταναστευτικές ροές από αφγανούς που θα προσπαθούν να σωθούν όχι μόνο από τους Ταλιμπάν, αλλά από την πείνα, την ξηρασία και τον Covid, που είναι σε έξαρση. Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης του Αφγανιστάν, ο Ατζμαλ Αχμαντί, προέβλεψε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης θα δυσκολευθούν αφάνταστα οι Ταλιμπάν να κυβερνήσουν.

Το πιο πιεστικό οικονομικό πρόβλημα είναι ότι η χώρα έχει ουσιαστικά ξεμείνει από δολάρια ΗΠΑ – καταστροφή για μια χώρα όπως το Αφγανιστάν που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο εμπορικό έλλειμμα. Οι αποστολές δολαρίων ΗΠΑ στο Αφγανιστάν εκτροχιάστηκαν από τη βία και το χάος τις ημέρες πριν πέσει η Καμπούλ στους Ταλιμπάν. Και τώρα η Ουάσινγκτον έχει παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν που κατέχουν οι ΗΠΑ για να αποτρέψει τη ροή των χρημάτων στους Ταλιμπάν. Επιπλέον, το ΔΝΤ, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει παγώσει την αποστολή 450 εκατομμύρια δολάρια που είχαν προγραμματιστεί να φτάσουν στο Αφγανιστάν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μάλιστα αναμένεται ότι το νόμισμα του Αφγανιστάν θα χάσει την αξία του (το Αφγανικό έπεσε σε χαμηλά ρεκόρ μετά την πτώση της Καμπούλ), πυροδοτώντας τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών των τροφίμων.

Οπότε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης του Αφγανιστάν θεωρεί δεδομένη την επιβολή capital controls μπας και μπορέσει η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν να διατηρήσει κάποια χρήματα στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι με τόσους περιορισμούς και μεγάλη πείνα θα υπάρχουν αντιδράσεις κατά των Ταλιμπάν, οπότε οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν. Ο Αχμαντί, πάντως, παρακάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να στηρίζει τον λαό του Αφγανιστάν, αν όχι μέσω της κυβέρνησης, στη συνέχεια μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των ΜΚΟ. «Η ανθρωπιστική βοήθεια όχι μόνο πρέπει να παραμείνει, αλλά πρέπει να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και μήνες», είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα