Αφωνία διαρκείας για ΤΑΙΠΕΔ και ΕΕΕΠ

Στο φύλλο της «Α» με ημερομηνία 14/6/2014 θέταμε μία σειρά από ερωτήματα στον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου & Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) κ. Ευγένιο Γιαννακόπουλο σχετικά με το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ στο διαδικτυακό στοίχημα και μέχρι σήμερα, δέκα πέντε ημέρες μετά, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση επί των ερωτημάτων μας. Βέβαια, είναι γνωστή η τακτική του κ. Ευγ. Γιαννακόπουλου να μην απαντά σε δημοσιεύματα, με την ελπίδα ότι το θέμα θα ξεχαστεί. Όπως όμως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την «Α», που έχει την «κακή» συνήθεια να εξαντλεί κάθε είδους έρευνα που αναδεικνύει. Συνεχίζουμε, λοιπόν.

Όπως είναι γνωστό, από τον Οκτώβριο του 2013, ο ΟΠΑΠ είναι μία αμιγώς ιδιωτική εταιρεία, αφού το ΤΑΙΠΕΔ μεταβίβασε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου το εναπομείναν ποσοστό του (34%) στο επενδυτικό σχήμα της EMMA DELTA, τσεχικών, ρωσικών και ελληνικών ιδιωτικών συμφερόντων.

Θα μπορούσαν λοιπόν να αναρωτηθούν οι αναγνώστες μας γιατί να υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον για το επιχειρείν μιας αμιγώς ιδιωτικής εταιρείας.

Το θέμα, όμως, δεν είναι απλό.

Κατ’ αρχάς, το δικαίωμα της διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, αλλά και στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δημόσιο αγαθό και η Πολιτεία αποφασίζει να το εκχωρήσει σε τρίτον ή να μην το εκχωρήσει και να το διαχειρίζεται από μόνη της με δημόσιο φορέα.

Η εκχώρηση του δικαιώματος αυτού γίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έναντι συγκεκριμένου τιμήματος. Υπενθυμίζεται ότι το 2000 το ελληνικό Δημόσιο εκχώρησε το δικαίωμα των τυχερών παιχνιδιών στον ΟΠΑΠ έναντι 110 δισ. δραχμών μέχρι το 2020, ενώ το 2011 εκχώρησε την παράταση του ιδίου δικαιώματος μέχρι το 2030 έναντι 375 εκατ. ευρώ.

Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους αναγνώστες μας ότι τα ερωτήματα που θέσαμε στον πρόεδρο της ΕΕΕΠ κ. Ευγένιο Γιαννακόπουλο έχουν άμεση σχέση με το δημόσιο συμφέρον, το οποίο είμαστε υποχρεωμένου ως εφημερίδα να υπερασπιζόμαστε.

Οι επενδυτές της EMMA DELTA κατέβαλαν 622 εκατ. ευρώ μετρητά και 30 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας προκειμένου να εξαγοράσουν ποσοστό 34% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ. Είναι σίγουρο ότι υπολόγισαν στην επένδυσή τους τις υπεραξίες που θα δημιουργούσαν με βάση τα δικαιώματα του ΟΠΑΠ στο πλήθος των τυχερών παιχνιδιών και στον τρόπο διεξαγωγής τους.

Και βέβαια όλα τα στοιχεία της επένδυσής τους δόθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ, που ανέλαβε για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου τη μεταβίβαση των μετοχών ιδιοκτησίας του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ, αλλά και από το data room του γνωστού κ. Κώστα Λουρόπουλου, πρώην προέδρου της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Εδώ τίθεται το ερώτημα

Το ανωτέρω τίμημα περιλαμβάνει και το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ στη διεξαγωγή των τυχερών παιχνιδιών του μέσω διαδικτύου;

Από τα ερωτήματα που θέσαμε στον κ. Ευγένιο Γιαννακόπουλο με την ιδιότητά του ως προέδρου της ΕΕΕΠ, δηλαδή της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο της νομιμότητας διεξαγωγής των τυχερών παιχνιδιών στην ελληνική επικράτεια, κυρίαρχη θέση είχε το ερώτημα αν ο ΟΠΑΠ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στο διαδικτυακό στοίχημα και ακόμη σημαντικότερο αν έχει ο ΟΠΑΠ το δικαίωμα, χωρίς τις προϋποθέσεις του ν. 4002/2011, να διεξάγει και λειτουργεί στην ελληνική επικράτεια τα τυχερά του παιχνίδια, και κυρίως το στοίχημα προκαθορισμένης απόδοσης, μέσω του διαδικτύου.

Τα ερωτήματά μας ήταν τεκμηριωμένα με βάση νόμους και υπουργικές αποφάσεις, αλλά απάντηση δεν πήραμε.

Θέτουμε λοιπόν σήμερα το ίδιο ερώτημα στον τότε και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος με την ιδιότητά του ως ιστορικός νομοθέτης, αφού ήταν και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών το 2011, δηλαδή τη χρονιά που εισηγήθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε ο Ν. 4002/2011 για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών:

Τι εννοούσατε, κ. αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, όταν λέγατε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 28/7/2011 ότι:

«Το διαδικτυακό στοίχημα θα οργανωθεί με άδειες, οι οποίες θα χορηγηθούν από το Δημόσιο. Ο ισχυρισμός του ΟΠΑΠ ότι έχει αποκλειστικότητα και επί του διαδικτυακού δεν ισχύει. Άλλα του επιχειρήματα ισχύουν και λαμβάνονται υπόψη. Αυτό δεν ισχύει. Συζητήσαμε με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ. Θα διεκδικήσει την άδειά του ο ΟΠΑΠ, όπως μπορεί να διεκδικήσει και την άδεια των κρατικών λαχείων ο ΟΠΑΠ, εάν θέλει. Αυτό είναι σαφές. Θα δώσουμε λοιπόν άδειες για το διαδικτυακό».

Με την ανωτέρω δήλωσή σας στους βουλευτές, τους διαβεβαιώσατε προκειμένου να ψηφίσουν το προτεινόμενο νομοσχέδιο:

1.         ότι ο ΟΠΑΠ δεν έχει την αποκλειστικότητα επί του διαδικτυακού στοιχήματος, και

2.         ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί να διεκδικήσει την άδειά του με τις προϋποθέσεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Απόδειξη ότι ο ΟΠΑΠ δεν είχε και άρα ούτε σήμερα έχει αποκλειστικό δικαίωμα επί του διαδικτυακού στοιχήματος αποτελεί και η διάταξη του άρθρου 50 του Ν. 4002/2011, με την οποία επετράπη, έστω και μεταβατικά και υπό προϋποθέσεις, η παροχή υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος σε όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο και στην Ελλάδα.

Με βάση ακριβώς αυτή τη διάταξη, 24 ευρωπαϊκές εταιρείες έλαβαν την άδεια να λειτουργούν τους τελευταίους 30 μήνες νομίμως στην Ελλάδα καταβάλλοντας τους νόμιμους φόρους της νομοθεσίας τυχερών παιχνιδιών, οι οποίοι ανέρχονται, κατά πληροφορίες μας, σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια κατά την 30μηνη νόμιμη λειτουργία τους.

Επομένως, τα ερωτήματα για το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ στον διαδικτυακό στοιχηματισμό παραμένουν και απευθύνονται πλέον στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να απαντήσει είτε διά του αντιπροέδρου της κ. Ευάγγελου Βενιζέλου είτε δι’ οιουδήποτε άλλου υπουργού της ευαισθητοποιηθεί με τα ερωτήματά μας, τα οποία επαναλαμβάνουμε ότι γίνονται στο όνομα και μόνο του δημοσίου συμφέροντος. Κάποιες κακοήθειες που διαδίδουν ορισμένοι εντός και εκτός κτιρίων ΕΕΕΠ, ΤΑΙΠΕΔ και Κηφισού, δεν μας αγγίζουν, γιατί η ταυτότητα και η πορεία του καθενός, δυστυχώς γι’ αυτούς, είναι γνωστές…

Τόσο η ΕΕΕΠ, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ φέρουν ακέραια την ευθύνη τους για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μεν ΕΕΕΠ, διότι όφειλε και οφείλει να είναι ο ελεγκτής και ο τιμητής της νομιμότητας της διεξαγωγής και λειτουργίας των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

Το δε ΤΑΙΠΕΔ, διότι όφειλε να γνωρίζει επακριβώς τα δικαιώματα της εταιρείας, για την οποία οι επενδυτές κατέβαλαν μόνο για το 34% του μετοχικού της κεφαλαίου το υψηλό τίμημα των 652 εκατ. ευρώ.

Ποιος θα είναι υπεύθυνος στην περίπτωση που αναγκαστεί το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, είτε με τη μορφή ανεπίτρεπτης κρατικής ενίσχυσης είτε με τη μορφή αποζημίωσης στους επενδυτές της EMMA DELTA; Τα μέλη της ΕΕΕΠ ή τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ; Ή μήπως πάλι ο ταλαίπωρος ελληνικός λαός, που βασανίζεται διαχρονικά από την προχειρότητα αντιμετώπισης των δημοσίων θεμάτων εκ μέρους των εκάστοτε διαχειριστών της εξουσίας;

Ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι κύριοι της κυβέρνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Εκτός εάν, λόγω μεγαλύτερης ευαισθησίας, τους προλάβουν οι κατοικοεδρεύοντες στα κτίρια της Ευελπίδων και στα αντίστοιχα της Λ. Αλεξάνδρας…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα