Αφόρητες οι πιέσεις για κοινές περιπολίες

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι φράσεις που χρησιμοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για να περιγράψει την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, κάτι που πρέπει να προσέξει και η ελληνική κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα δε, τώρα που επιβεβαιώνεται πως τουλάχιστον ένας από τους δράστες είχε περάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και συγκεκριμένα από τη Λέρο ως Σύρος πρόσφυγας. Η χώρα μας, εν μέσω μίας οικονομικής κρίσης που διαρκεί έξι χρόνια και απειλεί να εξαϋλώσει τα πάντα, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μιας εν εξελίξει γεωπολιτικής παρτίδας σκακιού με άγνωστη κατάληξη. Στο υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζονται πεπεισμένοι πως το αμέσως προσεχές διάστημα οι πιέσεις για με την Τουρκία στο Αιγαίο θα αυξηθούν. Κι αν μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο είχε απορροφηθεί -λεκτικά τουλάχιστον, τώρα κανείς δεν είναι σίγουρος πως οι πολιτικοί ταγοί μίας χρεοκοπημένης χώρας θα αντέξουν σε αυτές τις πιέσεις.

Εάν μάλιστα ξεκινήσουν και χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, τότε οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν με κάθε τρόπο καλύτερο έλεγχο των συνόρων και κοινές επιχειρήσεις Ελλάδας – Τουρκίας για την επιστροφή παράνομων μεταναστών και την ανακοπή των προσφυγικών ροών. Δεν πρέπει κανείς να λησμονεί πως στο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Frontex και Τουρκίας, σημειώνεται ότι Frontex και τουρκικές αρχές μπορούν να αναζητήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης συνεργασίας για κοινές συντονισμένες ενέργειες επιστροφών.

Το πώς θα λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω υπό το πρίσμα των νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι παραμένει ακόμη άγνωστο, με τους Έλληνες διπλωμάτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις αναμένοντας και τη σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας η οποία όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθεί το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα