Αύξηση – έκπληξη 17,7% στα δημόσια έσοδα

Ευχάριστη έκπληξη για το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση, συνιστά η απόλυτα θετική «επίδοση» που αφορά τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για τον μήνα Σεπτέμβριο. Οι εισπράξεις υπερέβησαν τους στόχους του ΥΠΟΙΚ, γεγονός που επιτρέπει στα στελέχη του να κάνουν λόγο για τάση σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4.083 εκατ. ευρώ, εμφανιζοντας αύξηση κατά 614 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Επιπλέον, σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί από το οικονομικό επιτελείο για το 2013, εμφανίζονται αυξημένα κατά 310 εκατ. ευρώ ή αλλιώς σε ποσοστό που φτάνει το 8,3%.

«Αυτό σημαίνει πως ενισχύεται η εκτίμηση ότι βήμα – βήμα προσεγγίζεται ο στόχος μας: ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης για το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα», επισήμανε ο Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα στοιχεία. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η εκτίμηση αυτή αποτελεί προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι διάθεσης για πανηγυρισμούς.

Εντούτοις, κατέστησε σαφές πως απαιτείται εγρήγορση: «Βεβαίως, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στις προσπάθειες. Έχουμε χρέος να δικαιώσουμε τις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας».

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών απέδιδαν τη θετική εξέλιξη κυρίως στον φόρο εισοδήματος, ο οποίος έφερε αρκετά χρήματα στα ταμεία του κράτους. Επιπλέον, εκτιμάται ότι υπάρχει αύξηση, έστω και μικρή, στα έσοδα από την κατανάλωση. Ρόλο σε αυτό, φυσικά, διαδραμάτισε η μείωση του ΦΠΑ χάρη στην οποία μειώθηκαν οι τιμές.

Διαβάστε επίσης