Αφυπνίζει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ο Κυριάκος

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να απαντά σε υψηλούς τόνους στην λάσπη της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο της «δεύτερης φοράς συμφοράς»

Το κεντρικό δίλημμα των ερχόμενων εκλογών έθεσε με τον πλέον σαφή τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας την Δευτέρα το απόγευμα. «Θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος φρόντισε από την μία να δώσει απαντήσεις στις υποτιθέμενες αποκαλύψεις και από την άλλη να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Θα συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η πρόοδος, ή θα υπάρξει δεύτερη φορά συμφορά» είναι το ερώτημα που θα θέτουν στο εξής τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στις επαφές τους με τον απλό κόσμο. Και η στόχευση είναι απλή και ξεκάθαρη. Θυμίζοντας το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμένου το κυβερνών κόμμα θέλει να καλύψει τις δικές του αστοχίες.

Εξάλλου σύμφωνα με τους αναλυτές των δημοσκοπήσεων το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν έχει διαλυθεί. Τουναντίον υπάρχει-έστω και σε ύπνωση- και γι’ αυτό τόσο ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, όσο και οι κομματικοί παράγοντες σκοπεύουν με αυτό τον τρόπο να το αφυπνίσουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετεί στην προεκλογική βιτρίνα το πώς η κυβέρνηση κράτησε όρθια τη χώρα στις αλλεπάλληλες κρίσεις από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα. Την υβριδική επίθεση της Τουρκίας με τους μετανάστες στον Έβρο, την πανδημία με τον covid-19 και τις δύο μεγάλες καραντίνες, αλλά και την τεράστια ενεργειακή κρίση που επιβαρύνθηκε και με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Έτσι φτάσαμε σε απίθανα ύψη πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη και φυσικά η ακρίβεια αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα όλης της Γηραιάς Ηπείρου. Και η Νέα Δημοκρατία θα υπενθυμίζει διαρκώς ότι απέναντι σε αυτές τις πρωτοφανείς για τα παγκόσμια χρονικά καταστάσεις, η κυβέρνηση αντέδρασε κρατώντας όρθια την κοινωνία με βάση και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Διότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι άλλες δυνατότητες έχει η Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί είτε με την Γερμανία, είτε με την Γαλλία, είτε με τις χώρες του βορρά.

Τουναντίον παρά τις δυσμενείς εξελίξεις η οικονομία κρατήθηκε όρθια και δεν υπήρξαν capital controls, όπως επί Τσίπρα, ούτε κόπηκε το ΕΚΑΣ από του χαμηλοσυνταξιούχους, όπως έγινε επί της κυβέρνησης που είχε ως σύνθημα το «πρώτη φορά αριστερά». Σε αυτό το δύσκολο διάστημα δόθηκαν ενισχύσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά, σε ΑμεΑ, σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε άνεργους, αυξήθηκε δύο φορές ο κατώτατος μισθός, ενώ οι συνταξιούχοι μετά από 10 και πλέον χρόνια θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους.

Όλα τα παραπάνω τα υπενθύμισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι φυσικά με αναλυτικό τρόπο, καθώς αυτό καλούνται να το κάνουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο επόμενο διάστημα. Να ακολουθήσουν τις εντολές των επικοινωνιολόγων και να «θεριέψουν» το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να… φοβίσουν τους πολίτες ότι έρχεται δεύτερη συμφορά με τον Τσίπρα. Εξάλλου έχουν και να πιαστούν από κάπου, όταν σε μία κρίσιμη περίοδο μαθαίνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμήνυσε στην κυβέρνηση Μακρόν, μέσω του Γάλλου πρέσβη, ότι θα αλλάξει την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών.

Απάντηση και στη λάσπη

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την Δευτέρα το απόγευμα αναφέρθηκε εκτενώς και στην υπόθεση των υποκλοπών. Δεν μιλάμε για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, όπως στην περίπτωση Ανδρουλάκη, όπου το λάθος το αναγνώρισε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αποπέμποντας τον διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων και αποδεχόμενος την παραίτηση του πιο δικού του ανθρώπου του Γρηγόρη Δημητριάδη, δεξί του χέρι εδώ και χρόνια και υιού της αδερφής του. Μιλάμε για τις υποτιθέμενες παρακολουθήσεις και τις λίστες της εφημερίδας του Κώστα Βαξεβάνη, του Documento, μέσω κακόβουλων λογισμικών που λειτουργούσαν δήθεν με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν λίστες με παρακολουθήσεις, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία. Κάτι που παραδέχθηκε και ο νομικός παραστάτης του εκδότη-δημοσιογράφου, Γιάννης Μαντζουράνης (τομεάρχης δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός στην ελληνική κοινωνία από το σκάνδαλο Κοσκωτά) υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν κάποιοι μάρτυρες, οι οποίοι εάν μπουν σε καθεστώς προστασίας από την ελληνική Δικαιοσύνη θα καταθέσουν».

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι όλοι όσοι πολιτικοί από τον ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται παρακολουθούνται από το κακόβουλο λογισμικό Pretador δεν μπήκαν ούτε καν στον κόπο να πάνε το κινητό τους τηλέφωνο για έλεγχο για να αποδείξουν του λόγου το αληθές. Οι μόνες περιπτώσεις που έχουν ελεγχθεί είναι η παγίδευση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Κουκάκη με το κακόβουλο λογισμικό και η απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Μάλιστα στην περίπτωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπάρχει και απόδειξη ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι υπόλοιποι απλά νιώθουν ικανοποίηση που βρίσκεται το όνομα τους στις λίστες Βαξεβάνη. Και δεν μιλάμε για τους υπουργούς και τις συζύγους τους, αλλά για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν κάτι σαν ευαγγέλιο τις «αποκαλύψεις» Βαξεβάνη.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σε καμία των περιπτώσεων ο πρωθυπουργός δεν θα ακολουθήσει τη ρότα του ΣΥΡΙΖΑ με το απαράδεκτο σύνθημα που ακούγονταν την πενταετία  2014-2019 το «να τους τελειώσουμε και το ή εμείς ή αυτοί». Ο πρωθυπουργός το θεωρεί εξόχως διχαστικό κι επικίνδυνο για την κοινωνία. Όπως επικίνδυνος είναι ένας νέος διαχωρισμός σε μπλε, πράσινα και κόκκινα καφενεία, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Κι ευτυχώς οι πολίτες δεν ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ στα διχαστικά μηνύματα που εκπέμπει. Όμως από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έπραξε και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής θα απαντά σε πολύ υψηλούς τόνους κατηγορώντας ως λασπολόγο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα θα θέτει το ερώτημα για το εάν συνειδητά μπερδεύει τις νόμιμες επισυνδέσεις μιας κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας με κακόβουλα λογισμικά που μπορεί να χρησιμοποιεί ο οποιοσδήποτε. Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης θα ισχυρίζεται ότι σκοπίμως τα μπλέκει ο κ. Τσίπρας, όμως θα αφήνει και για λόγους απαξίωσης και κάποια ερωτηματικά. Ότι δήθεν αγνοεί.

Είναι «μαγκωμένοι»

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο θόρυβος που προσπαθεί να προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των… «αποκαλύψεων» Βαξεβάνη έχει επηρεάσει και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Περισσότερο οι βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τρέμουν το τοξικό κλίμα που στήνεται παρά το ότι θα αποδειχτούν τα όσα ισχυρίζονται οι… πηγές του εκδότη-δημοσιογράφου, στενού φίλου του Παύλου Πολάκη.

Όπως αναφέρουν από τη Νέα Δημοκρατία η τοξική πολιτική αντιπαράθεση την βλάπτει σε δυο επίπεδα:

Πρώτον, διότι την υποχρεώνει να απαντά στις αλλεπάλληλες καθημερινές τοξικές επιθέσεις της αντιπολίτευσης σε μη πολιτικά θέματα, όπως είναι οι παρακολουθήσεις, παλαιότερα το κρούσμα παιδεραστίας και νωρίτερα άλλα ζητήματα.

Δεύτερον, διότι με αυτό τον τρόπο παρακολουθεί την ατζέντα την οποία διαμορφώνουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι, ενώ έως πριν λίγο καιρό ήταν η δική της κυβερνητική ατζέντα που διαμόρφωνε το πολιτικό κλίμα.

Και το άσχημο είναι ότι ακόμη δεν έχει τιθασευτεί η ακρίβεια, παρά την μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Διότι ναι μεν το «καλάθι του νοικοκυριού» αποδίδει καρπούς, αλλά ακόμη δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι πήρε ανάσα η μέση ελληνική οικογένεια. Οπότε δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος της διαρκούς φθοράς, έστω και σταδιακά. Κάτι που θα δυσκολεύσει την αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές.

Η πρώτη δυσκολία που αντιμετωπίζει, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία, είναι η επικράτηση της ατζέντας της αντιπολίτευσης στην πολιτική αντιπαράθεση μετά το καλοκαίρι, κάτι που δημιουργεί στην κυβερνητική παράταξη συνθήκες διαρκούς φθοράς. Η δεύτερη δυσκολία είναι η αδυναμία της συμπολίτευσης να απευθυνθεί σε ειδικά κοινά που την ενδιαφέρουν προνομιακά, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την εκλογική της επίδοση στην πρώτη εκλογή, της απλής αναλογικής, ώστε να κάνει ευκολότερη και πολύ πιο ρεαλιστική την αυτοδυναμία στην επαναληπτική εκλογή της ενισχυμένης αναλογικής.

Όσο η Νέα Δημοκρατία «αναλίσκεται» στο να σχολιάζει, να απαντά και να ερωτά τον ΣΥΡΙΖΑ επί των θεμάτων που η Κουμουνδούρου θέτει, την παιδεραστία προ μηνός, τις παρακολουθήσεις τώρα, τόσο «αλλοιώνει» το πολιτικό της αφήγημα και γίνεται μέρος της τοξικότητας.  Και φυσικά δυσκολεύεται να πείσει όσους έχουν χαλαρή, ή και καθόλου σχέση με την πολιτική, δεν έχουν ιδεολογική προτίμηση και ψηφίζουν με βάση τη συγκυρία, το βαθμό πειστικότητας των πολιτικών δυνάμεων που τους προσεγγίζουν κλπ. Πρόκειται για μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, που όμως δεν είναι δυνατό να πειστούν υπέρ των κυβερνητικών θέσεων, όταν η παράταξη της συμπολίτευσης γίνεται «ένα» με την τοξική -όπως την καταγγέλλει, αντιπολίτευση.

Θετική ατζέντα

Οπότε το επόμενο διάστημα αναμένεται αντεπίθεση με τη θετική ατζέντα της κυβέρνησης, όπως έκανε στις τελευταίες του περιοδείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει σκύψει πάνω από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, ότι μας ενδιαφέρουν τα έργα και όχι τα λόγια και ότι μπορούμε να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα το οποίο εκτιμάται από τους πολίτες. Είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε την ευημερία όλης της κοινωνίας».

Το παραπάνω μήνυμα θα ενδυναμώσει το επόμενο διάστημα με διττό στόχο. Από την μία να πειστούν οι πολίτες ότι υπάρχει ένας ισχυρός πρωθυπουργός με θέληση που δεν ροκανίζεται από τον ανταρτοπόλεμο του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη πως έχει ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Κάτι που φάνηκε και με την λήψη της απόφασης για την έναρξη των σεισμικών ερευνών για την εξεύρεση φυσικού αερίου. Φυσικά θα ακούσουμε πολλάκις το ερώτημα: «Θα πάμε μπροστά ή πίσω».

Προχθές Πέμπτη στην Άμφισσα, προετοιμάζεται η επίσκεψη στην Πάτρα

Στο πλαίσιο των επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη σειρά είχε την Πέμπτη η Φωκίδα, μία περιοχή, που επισκέφθηκαν προ ημερών στελέχη της Ν.Δ. με επικεφαλής τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Παύλο Μαρινάκη.

Αφορμή της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO υπό τον τίτλο «Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times. Enhancing Resilience and Sustainability». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στις 17-18 Νοεμβρίου, για τον εορτασμό των 50 ετών από τη Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς (Παρίσι, 1972). Έτσι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Άμφισσα, όπου είχε επαφές με παραγωγικούς φορείς του νομού.

Η επόμενη περιοδεία που προγραμματίζεται είναι τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου στην Αχαΐα. Πιθανότατα μπορεί να συμπέσει και με την εορτή του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου, του πολιούχου της Πάτρας. Η Αχαΐα είναι ένας νομός με μεγάλη σημειολογία, καθώς παραδοσιακά η Κεντροαριστερά είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

 

Η αγορά δεν επιτρέπει εκλογές τον Ιανουάριο

Αν υπάρχει μια… σπαζοκεφαλιά στην πολιτική πιάτσα αυτή την περίοδο, δεν είναι άλλη από την ημερομηνία των πρώτων εκλογών. Με δεδομένο ότι οι δεύτερες εκλογές δεν μπορούν να συμπέσουν με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει οι πρώτες κάλπες να στηθούν πριν από το Πάσχα, δηλαδή στις 2 ή στις 9 Απριλίου, ή αν μπορεί να έχει άλλο σχεδιασμό.

Βέβαια τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί στην πιάτσα ότι είναι πολύ πιθανό αμέσως μετά τις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να στηθούν κάλπες, αλλά όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού «θα ήταν τρέλα και τεράστιο πλήγμα για την αγορά η εορταστική περίοδος να συνυπάρξει με την προεκλογική περίοδο». Και η αλήθεια είναι ότι από τον Δεκέμβριο του 2019 έχει να λειτουργήσει η αγορά χωρίς μέτρα λόγω του κορωνοϊού. Τον Δεκέμβριο του 2020 άνοιξαν τα μαγαζιά για λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές και οι παραγγελίες γίνονταν τηλεφωνικά και με παράδοση στην είσοδο των καταστημάτων, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 υπήρχαν μέτρα με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων και φυσικά φορώντας υποχρεωτικά μάσκα.

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια είναι υπό κατάρτιση, αλλά δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικές αλλαγές σε σχέση με το 2019, υπό την έννοια ότι το κυβερνών κόμμα αριθμεί 156 βουλευτές. Αέρας ανανέωσης, όμως, θα υπάρξει και αυτή είναι και η κατεύθυνση της συζήτησης που κάνουν τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τα γαλάζια ψηφοδέλτια, ήτοι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και πολύπειρος περί τα κομματικά, Θανάσης Νέζης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα