Αγχωμένη με τον Παπανδρέου η Φώφη Γεννηματά

Όσοι παρακολουθούν τη δραστηριότητα του ΚΙΝΑΛ τις τελευταίες ημέρες στην κυριολεξία τα έχουν χάσει. Προφανώς λόγω του άγχους που υπάρχει στην πρόεδρο του κόμματος που έχει φορέσει τη μάσκα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει μάχη για να μετατραπεί στον θηλυκό Αλέξη Τσίπρα. Καμία σχέση με προγραμματική αντιπολίτευση, παρά μόνο κραυγές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Την αποπομπή των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά ζήτησε η κα Γεννηματά εν μέσω πυρκαγιών. Δηλαδή, οι αρμόδιοι να πάνε σπίτια τους και ο συντονισμός να μπει στον αυτόματο πιλότο. Μέχρι και ο Τσίπρας που έχει ως δεύτερη φύση του τον λαϊκισμό δεν ζήτησε καμία παραίτηση και το απαγόρευσε να τη ζητήσουν και οι συνεργάτες του. Όταν κατάλαβαν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι η ενέργειά τους κρίθηκε επιεικώς ανόητη από την πλειοψηφία των πολιτών, κατέβασαν τους τόνους. Μία φορά πήγαν να προσπεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό, κι εκεί την πάτησαν παταγωδώς.

Συνέπεια αυτής της ακατανόητης ενέργειας ήταν να σύρονται πλέον πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και απλά να διαγκωνίζονται με την Κουμουνδούρου στο ποιος θα επιτεθεί με μεγαλύτερη σφοδρότητα στο επιτελικό κράτος. Αλλά και εκεί οι φωστήρες του ΚΙΝΑΛ ως συνήθως ήρθαν δεύτεροι και καταϊδρωμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει πανηγυρικά τα πρωτεία, καθώς έχει στοχοποιήσει εδώ και πολύ καιρό το επιτελικό κράτος. Και φυσικά οι ανακοινώσεις της Χαριλάου Τρικούπη στα αυτιά των πολιτών για το επιτελικό κράτος ακούγονται ως αντιγραφή των αντίστοιχων του ΣΥΡΙΖΑ.

Με όλα αυτά, το ΚΙΝΑΛ όχι μόνο δεν κερδίζει τίποτα σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους για να αυξήσει τη δύναμή του, αλλά το πιθανότερο είναι να χάσει κι άλλους, καθώς αυτοί που επέλεξαν το ΚΙΝΑΛ τον Ιούλιο του 2019 επιθυμούν ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που θα αναδειχθεί μέσω των προτάσεών του και του τρόπου που ασκεί τις υποχρεώσεις του ως αντιπολιτευτικό κόμμα έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τουναντίον, το ΚΙΝΑΛ υπό τη Φώφη Γεννηματά θυμίζει περισσότερο ένα κόμμα τού στυλ «ό,τι λάχει…». Σήμερα λέμε αυτό, αύριο το άλλο, μεθαύριο ένα τρίτο.

 Το άγχος με τον Γιώργο

Βέβαια, υπάρχει και η εξήγηση ότι η κα Γεννηματά ύψωσε τους αντιπολιτευτικούς τόνους λόγω άγχους. Διότι όπως και να το κάνουμε δεν θα πρέπει να αισθάνεται και πολύ όμορφα μετά τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγός κόμματος. Διότι η μακροσκελής γραπτή δήλωση Παπανδρέου ήταν βαθιά πολιτική κι έτσι αντιμετωπίστηκε από το σύνολο του Τύπου. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέδειξε ζητήματα, που πρώτος έβαλε στον δημόσιο διάλογο από το 2008, για την κλιματική αλλαγή, την πράσινη ανάπτυξη, τα οποία τώρα φέρνει στην πρώτη γραμμή και ο νυν πρωθυπουργός. Ας μην ξεχνάμε ότι επί Γιώργου Παπανδρέου ιδρύθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Προφανώς δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο πολιτικών. Με τον Γιώργο Παπανδρέου μπορεί να διαφωνείς και με τον τρόπο σκέψης του και με τις δράσεις του, αλλά του αναγνωρίζεις ότι είναι ένα βαθιά πολιτικό ον με γνώσεις για τα περισσότερα ζητήματα τα οποία έχει καταπιαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Τουναντίον η κα Γεννηματά δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πρώην πρωθυπουργό. Οπότε, λογικό είναι να της προκάλεσε άγχος η παρέμβαση Γιώργου Παπανδρέου. Ειδικά όσο ο πρώην πρωθυπουργός δεν ξεκαθαρίζει για το εάν είναι τελικά υποψήφιος για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, καθώς έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από συνεργάτες του, αλλά και από παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί εκ νέου του κόμματος.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει μία αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στη χώρα το αμέσως προσεχές διάστημα, και συγκεκριμένα μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου. Διότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι η κα Γεννηματά και οι συνεργάτες της έχουν προετοιμάσει ένα δικό τους σώου για να εκμεταλλευθούν τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προωθήσουν την υποψηφιότητά της για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ είναι προγραμματισμένο να παρουσιάσει η κα Γεννηματά το δικό της μανιφέστο. Όμως, εάν υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα με πυρκαγιές, εάν το 4ο κύμα του κορωνοϊού (όπως παραδέχθηκε και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος) είναι σε πλήρη εξέλιξη, ποιος να ασχοληθεί με τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ και το σώου της προέδρου του ΚΙΝΑΛ; Ούτε καν οι φανατικοί υποστηρικτές της. Έτσι κι αλλιώς, εάν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες θα έχει προλάβει ο Τσίπρας να εκστομίσει τις δικές του λαϊκιστικές κορώνες και για μία ακόμη φορά η Γεννηματά θα ακολουθήσει.

Οπότε, το πιο πιθανό να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ που θα διεξαχθεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα καθορίσει πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εκλογές. Όπως για το πότε θα διεξαχθούν (κανονικά πρέπει να γίνουν Νοέμβριο), αλλά και με ποιους όρους. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, για παράδειγμα, εάν θα γίνουν με ανοιχτό μητρώο όπως το 2017. Ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία του εγχειρήματος έχει και το αδιάβλητο της διαδικασίας, γι’  αυτό και στη Χαριλάου Τρικούπη αναζητούν το πρόσωπο κύρους που θα τεθεί επικεφαλής της επιτροπής διεξαγωγής των εκλογών. Το 2017 την εγκυρότητα των εκλογών εγγυήθηκε ο Νίκος Αλιβιζάτος. Τώρα ο καθηγητής έχει υποχρεώσεις. Επίσης, πολλά πρόσωπα του χώρου (με τελευταίο τον Σταύρο Μπένο) έχουν απομακρυνθεί από το ΚΙΝΑΛ και την αλλοπρόσαλλη στρατηγική της προέδρου του.

Όπως, για παράδειγμα, έπραξε κατά την πρόσφατη συνέλευση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Βερολίνο. Εκεί όπου αναζητούσε άκρη να βρει επαφή με την υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, παρά το γεγονός ότι υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας είναι ο Όλαφ Σολτς. Τότε απλά η υποψήφια των Πρασίνων προηγείτο στις δημοκοπήσεις. Τώρα όμως άλλαξαν και με βάση τα νέα στοιχεία ο Όλαφ Σόλτς πέρασε δεύτερος, δύο ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Άρμιν Λάσετ, και πολλοί Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτός τελικά θα αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα