«Αγκάθι» η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να τάσσεται υπέρ της προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης στα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που το δικαιούνται, εντούτοις η συγκεκριμένη πρόταση συναντά τις ενστάσεις της τρόικας και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικώς θα υλοποιηθεί.

Και αυτό τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια συρρικνώνονται αφού ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, άλλωστε απομένουν μόλις δεκαπέντε ημέρες πριν από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου με τον υψηλό φόρο κατανάλωσης.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επιδοθεί σε… αγώνα δρόμου εφόσον θέλει να προχωρήσει εγκαίρως στην αλλαγή του τρόπου καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, που ενδέχεται να δοθεί ακόμη και σε δύο δόσεις.

Το μόνο που πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο σε αυτήν την περίπτωση, είναι ότι θα υπάρξει καθυστέρηση κάτι που προκύπτει και από την ακόλουθη δήλωση αρμόδιου παράγοντα στην εφημερίδα «Βήμα»: «Αν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει προκαταβολή φόρου σε όλους τους δικαιούχους βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τότε λόγω του ότι μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική διαδικασία από τα ισχύοντα, το σύστημα για να λειτουργήσει στην πλήρη του μορφή θα απαιτήσει έναν ή ακόμη και δύο μήνες».

Με άλλα λόγια, αν τελικά δοθεί προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης, τα νοικοκυριά θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται στην «καρδιά» του χειμώνα.

Από την πλευρά του, ο Στουρνάρας επιθυμεί να δοθεί ως επιταγή – προκαταβολή το συνολικό ποσό του  επιδόματος. Όπως εκτιμά, μία τέτοια κίνηση θα διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πέρυσι οπότε κάποιοι δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο –παρότι το δικαιούνταν- επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν το κόστος αγοράς.

Η πρόταση αυτή, όμως, βρίσκει απέναντί της την τρόικα. Η ένσταση που προβάλλεται από την τριμερή αφορά στην πιθανότητα μία οικογένεια να παραλάβει τα χρήματα που αντιστοιχούν στο επίδομα αλλά να μην τα διαθέσει, τελικώς, για την προμήθεια πετρελαίου αλλά να στραφεί σε άλλες μορφές θέρμανσης και να καλύψει π.χ. το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος (αν χρησιμοποιεί κλιματιστικό) ή του φυσικού αερίου ή των καυσόξυλων κλπ.

Ως μέση λύση μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόταση που κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Θέλοντας να εξαλείψει την πιθανότητα κάποιος να διαθέσει το επίδομα θέρμανσης για οτιδήποτε άλλο πλην της αγοράς πετρελαίου, θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί σε δύο δόσεις, μία ως προκαταβολή και μία ως εξόφληση. Ωστόσο, η δεύτερη δόση θα καταβάλλεται μόνο εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει ηλεκτρονική απόδειξη ότι όντως προχώρησε σε αγορά πετρελαίου θέρμανσης από τα λεφτά της πρώτης. Έτσι, τα νοικοκυριά μπορούν να λάβουν μέρος των χρημάτων προκαταβολικά, ενώ και το κράτος κρατώντας τη δεύτερη δόση για το τέλος, θα γνωρίζει πως οι πόροι πήγαν στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Από την πλευρά της, τέλος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι έτοιμη να εφαρμόσει όποια απόφαση ληφθεί. Το ζητούμενο, όμως, θα είναι ο χρόνος που απαιτείται για να εφαρμοστεί ώστε να μην δημιουργηθεί αναστάτωση στα νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης