Αγωγή στην φαρμακευτική αγωγή…

Αποζημίωση ύψους 1.500.000 ευρώ ζητεί να της επιδικαστεί μία νεαρή γυναίκα από την Κρήτη, η οποία στρέφεται εναντίον φαρμακευτικής εταιρίας, σκεύασμα της οποίας της προκάλεσε το σύνδρομο steven-johnson.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η 25χρονη η χορήγηση του φαρμάκου της προκάλεσε αισθητική παραμόρφωση στο σώμα της και θα επηρεάσει αρνητικά το οικογενειακό, κοινωνικό και οικονομικό της μέλλον.

Η περιπέτεια της ενάγουσας ξεκίνησε όταν της συνεστήθη από ορθοπεδικό ιατρό να λάβει αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή αποτελούμενη αποκλειστικά από το φαρμακευτικό σκεύασμα “Τ” που περιέχει τεκνοξικάμη και του οποίου υπεύθυνη για την κυκλοφορία στην Ελλάδα είναι η εναγόμενη μεγάλη φαρμακευτική εταιρία.

Η ενάγουσα υπέστη τοξική επιδερμόλυση (σύνδρομο steven-johnson) εξαιτίας της ως άνω αγωγής, παρέμεινε στο νοσοκομείο 20 μέρες και ζητά 1.000.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης εξαιτίας των σωματικών βλαβών που υπέστη και της συνέπειας αυτών νοσηλείας της, ως και για αποζημίωση ύψους 500.000 ευρώ, καθώς οι σωματικές βλάβες είναι μόνιμες και μη ανατάξιμες και θα επηρεάσουν δυσμενώς το κοινωνικό και οικογενειακό της μέλλον.

Ένα απλό οίδημα

Η 25χρονη υπέστη ένα μικρό ατύχημα, όταν έπεσε από το μοτοποδήλατο της, πτώση η οποία της προκάλεσε κάκωση δεξιού γονάτου με έντονους πόνους και οίδημα. Επισκέφθηκε τον ορθοπεδικό της και αφού την εξέτασε της συνέστησε να λάβει συγκεκριμένη αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή, ένα δισκίο ημερησίως μετά το φαγητό. Το δισκίο παρασκευάζεται στην Ελβετία και στην χώρα μας υπέυθυνη για την κυκλοφορία του είναι μεγάλη φαρμακευτική εταιρία.

Τρεις μέρες μετά την λήψη του φαρμάκου αισθάνθηκε κνησμό, διαβρώσεις στο στοματικό βλεννογόνο με δυσκαταποσία και αισθήματα καύσης της γλώσσας και διέκοψε την λήψη του φαρμάκου. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας της δεν βελτιώθηκε, αλλά αντιθέτως εμφάνισε διάσπαρτο εξάνθημα σε όλο της το σώμα, πυρετό και έντονη δυσφορία, εισήχθη στο νοσοκομείο και υπεβλήθει σε εξετάσεις όπου διαπιστώθηκαν βλάβες στις παλάμες των χεριών στα πέλματα στη γλώσσα στο στόμα στα γεννητικά όργανα, στη γλωσσική αμυγδαλή κ.ά. Λόγω της σοβαρότητας του συνδρόμου steven-johnson, μεταφέρθηκε στη Μονάδα εντατικής Θεραπείας και εν συνεχεία παρουσίασε επιδείνωση του εξανθήματος με αποκόλληση δέρματος 40-50% .

Πραγματογνωμοσύνη

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο των Αθηνών, που εξέτασε την αγωγή της νεαρής γυναίκας δέχθηκε ότι υπέστη σύνδρομο steven-johnson, ενώ έκρινε αβάσιμους τους ισχυρισμούς της εναγόμενης εταιρίας ότι δήθεν η ασθενής ελάμβανε παράλληλα και άλλα φάρμακα, και ότι δεν σταμάτησε εγκαίρως τη λήψη του φαρμάκου “Τ” καθώς από τα πρώτα εικοσιτετράωρα διαπίστωσε παρενέργειες.

Ωστόσο το δικαστήριο ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και διέταξε την εξέταση της 25χρονης από ειδικό γιατρό πραγματογνώμονα με το σκεπτικό ότι: «Επειδή η ιατρική γνωμάτευση δεν αναφέρει την έκταση των βλαβών, δηλαδή το ποσοστό δέρματος που καλύπτουν και τα συγκεκριμένα σημεία του κορμού και των άκρων που εμφανίζονται αυτές.

Εν όψη και του ύψους των κονδυλίων που απαιτεί λόγω της ηθικής βλάβης για να γίνουν αντιληπτά το είδος και η έκταση και η σοβαρότητα της αισθητικής παραμόρφωσης απαιτούνται ειδικές γνώσεις της ιατρικής επιστήμης. Για αυτό διατάσει τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης και αναβάλει την έκδοση της οριστικής απόφασης μέχρι τα αποτελέσματα της».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα