Αγώνας δρόμου για την συμμετοχή στις ευρωεκλογές

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η καμπάνια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “Αυτή τη φορά ψηφίζω” και η παρουσίαση της αντίστοιχης διαδικτυακής πλατφόρμας που έχουν στόχο οι πολίτες στις ευρωεκλογές του 2019 να πάνε στις κάλπες περισσότεροι, πιο ενημερωμένοι και πιο συνειδητοποιημένοι.

Οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική εκλογική διαδικασία, σε μία περίοδο ανόδου ακραίων απόψεων και κινημάτων, επισημάνθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση – σεμινάριο για τις θεσμικές δράσεις ενόψει της εκλογικής μάχης στη Ε.Ε., που διοργάνωσαν σήμερα το Κέντρο Πληροφόρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στις επόμενες ευρωεκλογές, τις σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών, ώστε να επανέλθει το “ευρωπαϊκό καράβι” σε πιο ήρεμα νερά, με ούριους ανέμους, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, τονίζοντας ότι “χρειαζόμαστε η χώρα μας να έχει ισχυρή εκπροσώπηση στην επόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου”.

Ο κ. Παπαδημούλης, υπογράμμισε, ότι “στις επικείμενες ευρωεκλογές διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ – η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η ευημερία, η ειρήνη, η ασφάλεια, η ίδια η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα – μέσα από την ανησυχητική άνοδο ακροδεξιών και ξενοφοβικών κομμάτων που σπέρνουν το διχασμό, το μίσος στις κοινωνίες μας, που θέλουν να γυρίσουμε πίσω στους τυφλούς και αδιέξοδους εθνικισμούς, στα κλειστά σύνορα”. Επίσης, τόνισε, ότι “διακυβεύεται η κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, μέσα από τις καταστροφικές πολιτικές της νεοφιλελεύθερης λιτότητας” και υπογράμμισε ότι “αυτό πρέπει να αλλάξει, πρέπει να αλλάξουμε πολιτική κατεύθυνση, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενοποίηση, για μια καλύτερη, ουσιαστικότερη, πιο κοινωνική, πιο δημοκρατική Ευρώπη”.

“Διακυβεύεται και το μέλλον, το μέλλον των παιδιών μας. Θέλουμε μια Ευρώπη που θα έχει στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας των πολιτών της ή μια Ευρώπη που θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα λίγων και ισχυρών και θα κάνει πως δεν ακούει τις ανησυχίες των πολλών;” αναρωτήθηκε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: “αυτά που διακυβεύονται είναι συγκεκριμένα, και συγκεκριμένες πρέπει να είναι και οι απαντήσεις μας, με πειστικό τρόπο, στις ανησυχίες των πολιτών – της κάθε πολιτικής δύναμης, του κάθε ευρωβουλευτή, αλλά και του κάθε πολίτη”.

“Ο κόσμος πρέπει να οδηγηθεί στις κάλπες, αλλά να μην εκφράσει την απολύτως δικαιολογημένη αγανάκτηση και απογοήτευσή του με αποχή ή άκυρο”, τόνισε, από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και σημείωσε: “να εκφράσει την απογοήτευσή του με πραγματική συμμετοχή και να την αποτυπώσει με τον μοναδικό τρόπο που μπορεί να ακουστεί, με την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, που είναι η μοναδική φωνή που μπορεί να δώσει κάποια φτερά στον λαό μας για να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, ότι δεν είναι θεατής, δεν είναι στη γωνία”.

Η σταθερή άνοδος των ακροδεξιών, εθνικιστικών κομμάτων και η ενίσχυση της ρητορικής μίσους είναι ένας λόγος παραπάνω να μην υπάρξει “χαλαρή” ψήφος στις ευρωεκλογές και πιστεύουμε ότι η αποχή δεν είναι πρόταση, είπε η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης ∆ήµου Θεσσαλονίκης, Μαρία Πασχαλίδου.

Ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής ∆ιεθνών Σχέσεων (ΑΠΘ), κάτοχος της Έδρας Ζαν Μονέ (Jean Monnet) αναφέρθηκε στις μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου και άλλων ερευνητικών κέντρων για τη στάση των πολιτών απέναντι στην Ε.Ε., ιδιαίτερα μετά το Brexit, που δείχνει ότι έχει αυξηθεί πολύ η στήριξη και η πίστη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων, προϊόντων, υπηρεσιών, ιδεών, της εδραίωσης της ειρήνης και της συνολικής αντιμετώπισης των παγκόσμιων προβλημάτων, όπως φαίνεται στις απαντήσεις τους.

“Ωστόσο όταν τους ρωτούν ποια είναι η γνώμη τους για τους θεσμούς, υπάρχει μία γενικευμένη δυσαρέσκεια, αισθάνονται ότι δεν έχουν φωνή”, είπε, προσθέτοντας ότι ατό αποδίδεται στο ότι η Ε.Ε. είναι δυσνόητη, στο ότι υπάρχει μία αλυσίδα ελλιπούς και ανεπαρκούς επικοινωνίας και στο ότι οι πολιτικοί στις χώρες – κράτη της Ένωσης δεν έχουν αναπτύξει ένα δημόσιο διάλογο για την Ε.Ε.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή η άνοδος των δημαγωγικών, εθνικιστικών, λαϊκιστικών φιλοφασιστικών, ακραίων απόψεων και κινημάτων αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον όλων μας, ανέφερε ο αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Γιώργος Μοσχόβης και πρόσθεσε: “το ζήτημα είναι που θέλουμε να μεγαλώσουμε εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Θέλουμε να μεγαλώσουμε σε μία Ευρώπη, η οποία είναι ένας ειρηνικός, δημιουργικός και συμμετοχικός χώρος λειτουργίας και διαβίωσης, να μας δοθούν οι ευκαιρίες που δίνονται στους Γάλλους, στους Γερμανούς, τους Πορτογάλους συμπολίτες μας στην Ε.Ε.” “Το 2019 δεν αρκεί μόνο να πάμε να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές, είναι σημαντικό και το τι θα ψηφίσουμε. Όχι τι κόμμα θα ψηφίσουμε, αλλά ποια σχολή σκέψης, ποια άποψη. Να ψηφίσουμε φιλοευρωπαϊκά και με ανησυχία. Ανησυχία για κάτι που μας ενδιαφέρει, για κάτι που αγαπάμε”, τόνισε.

Αυτή τη φορά ψηφίζω Ευρώπη

Τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, “αυτήτηφοράψηφίζω.eu” (thistimeimvoting.eu) που παρέχει στους πολίτες που εγγράφονται, με πλήρη προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, να ξεκινήσουν δράσεις δικτύωσης και πληροφόρησης για τις ευρωεκλογές με τους δικούς τους όρους, χωρίς καμία κηδεμόνευση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από κόμματα, παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

“Συχνά γίνεται μία συζήτηση από πάνω προς τα κάτω που συχνά δεν φτάνει στους πολίτες. Αποφασίστηκε αυτή τη φορά η συζήτηση να ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω, τόσο λόγω κρισιμότητας των εκλογών, όσο και λόγω των αλλαγών που έχει επιφέρει η νέα τεχνολογία, η οποία έχει δημιουργήσει μία στάση πολιτών, η οποία είναι καλύτερη, επειδή είναι πιο ελεύθερη”, ανέφερε και εξήγησε ότι όποιος εγγράφεται στον ιστό δικτύωσης μπορεί να επικοινωνήσει, να γίνει εθελοντής που θα εγγράψει και άλλους, να διαδόσει τη δική του άποψη, να διοργανώσει εκδηλώσεις και συζητήσεις.

“Επιλέχθηκε διότι διαπιστώσαμε ότι οι μεγάλες πολιτικές μάχες των προηγούμενων ετών (προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το δημοψήφισμα για το Brexit, οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία) είχαν αυτό το καινούριο χαρακτηριστικό. Αξιοποιείται η νέα τεχνολογία για να φέρει κοντά τους ανθρώπους να μιλήσουν, όπως παλιά. Είναι παράδοξο, αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει, δηλαδή μπορείς να δικτυωθείς και το τελικό ζητούμενο είναι να βρεις τους ανθρώπους, με τους οποίους ενδιαφέρεσαι να συνομιλήσεις και να χτίσετε μαζί μία πολιτική πρόταση”, υπογράμμισε.

“Η πλατφόρμα είναι ένα εργαλείο, που θα δημιουργήσει πολίτες διεκδικητικούς, ενημερωμένους, οι οποίοι μπορούν να υπαγορεύσουν τελικά την πολιτική ατζέντα, δηλαδή τους πολίτες, οι οποίοι ξέρουν τι θα ρωτήσουν στον υποψήφιο ευρωβουλευτή και με αυτό τον τρόπο μπορούν με αυστηρότερα κριτήρια να κάνουν μία επιλογή. Είναι ένα πρώτο βήμα αυξημένης συμμετοχής”, κατέληξε ο κ. Τσουτσοπλίδης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα