Αγώνας δρόμου για τις συντάξεις και τους μισθούς

Δεδομένη θεωρούν κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο την ακύρωση (ή αναβολή στη χειρότερη περίπτωση) του μέτρου που προβλέπει μείωση των συντάξεων. Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος άφησε ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε συνδυασμό με εκείνες του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο ο οποίος μίλησε εναντίον των πισωγυρισμάτων. «Αναμένω ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της», σημείωσε ερωτώμενος για τις συντάξεις, συμπληρώνοντας πως «θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδο του προγράμματος με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο». Ερωτώμενος από την Ναυτεμπορική για την επαναφορά ευνοϊκότερων όρων στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού απάντησε πως «αυτό είναι υπό την κρίση της ελληνικής κυβέρνησης, των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών παραγόντων. Από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και θεσμών, στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής περιόδου, θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν οι δράσεις πολιτικής που θα αγγίζουν τις δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο εκτροχιασμός της πορείας σταθερότητας και ανάπτυξης δεν είναι αυτό που έχουμε κατά νου ως τον δρόμο μπροστά για την Ελλάδα».
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξηγείται πως δεν υπάρχει η πρόθεση να σταλούν τα σημειώματα προς του συνταξιούχους με τα οποία θα ενημερώνονται για περικοπές, όχι τουλάχιστον όσο το θέμα είναι ανοιχτό. Επικρατεί δε η βεβαιότητα πως δεν θα σταλούν ποτέ υποστηρίζοντας πως προετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα ακυρώνεται ο νόμος. Οι πλέον ρεαλιστές εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι να δοθεί αναβολή στο μέτρο μάλλον για έξι μήνες και να επανεξεταστεί σε μελλοντικό χρόνο μιας και η ακυρώση θα δημιουργήσει άλλου είδους ζητήματα.
Πάντως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επέλεξε να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά: «Η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Θέλει την περικοπή των συντάξεων, την έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της με πρόσχημα την διεθνή δέσμευση της χώρας και τώρα που χάνει το άλλοθι της αποσταθεροποιείται. Το αφήγημα στο οποίο στήριξε όλη την αντιπολιτευτική της τακτική έχει τώρα καταρρεύσει.
Στην ίδια λογική και με την ίδια αμηχανία ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε και αυτός να κάνει παρατήρηση στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που κατεδάφισε το αντιπολιτευτικό του αφήγημα αλλά στέρησε και το άλλοθι για το βαθειά αντικοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη λοιπόν, όσοι αναφέρονται στα πραγματικά δεδομένα, είναι ψεύτες.
Είναι ψεύτες όσοι λένε ότι η Ελλάδα τελείωσε τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Είναι ψεύτες όσοι λένε ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο.
Είναι ψεύτες όσοι λένε ότι η Ελλάδα πήρε μια ουσιαστική λύση στο ζήτημα του χρέους που το καθιστά πλέον βιώσιμο.
Όλοι είναι ψεύτες.
Η κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο διεθνής τύπος, οι οικονομικοί αναλυτές.
Και οι μόνοι που αποκαλύπτουν αυτή τη διεθνή συνομωσία εναντίον του κ. Μητσοτάκη, είναι ο κ. Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα της ΝΔ που βρίσκεται γύρω του και τον καθοδηγεί.
Οι οποίοι, λένε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό, ότι το μέλλον του δεν μπορεί παρά να είναι δυσοίωνο.
Ότι θα χρειαστεί νέα δημοσιονομική προσαρμογή.
Νέο μνημόνιο, νέα μέτρα, νέα καθίζηση μισθών, νέες περικοπές στο κοινωνικό κράτος, περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας, νομιμοποίηση της φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου.
Αυτό είναι το πρόγραμμα της ΝΔ. Που δεν χρειάζεται έξωθεν εντολές για να εφαρμοστεί. Αλλά πιθανόν να χρειάζεται έξωθεν εντολές για να αποκτήσει άλλοθι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Nωρίτερα, την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει στο άμεσο μέλλον το θέμα της περικοπής των συντάξεων σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε τη δυνατότητα που η Ελλάδα διαθέτει μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, να νομοθετήσει, δηλαδή, προκειμένου να ακυρωθεί ο νόμος για την περικοπή των συντάξεων.

«Είναι πολύ απλό και δεν είναι ισχυρισμός και το επιβεβαίωσε και ο κ. Μοσκοβισί. Φεύγοντας από τα Μνημόνια η υποχρέωσή μας είναι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους ο τρόπος είναι δική μας επιλογή. Μπορούμε να φέρουμε νέο νόμο για να αλλάξουμε την παρούσα ψηφισμένη κατάσταση», είπε ο ίδιος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που προέβαλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο, για το θέμα της αναστολής της μνημονιακής διάταξης που επιφέρει περικοπές στις συντάξεις, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ είπε: «Ο κ. Σεντένο επαναλαμβάνει αυτό που λέει το Eurogroup κοινώς “όχι σε ανατροπή θεσμικών μεταρρυθμίσεων”. Η αλλαγή στις συντάξεις θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη καθώς δεν θα υπάρχουν και τα αντίστοιχα αντίμετρα που είχαν προβλεφθεί. Η πρόταση για τις συντάξεις ήταν ακόμη μία εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπάρχουν γραπτά, η συμφωνία του Eurogroup και το παράρτημα στο οποίο υπάρχει εξαίρεσης όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού και της γενικότερης εργασιακής μεταρρύθμισης».

Διαβάστε επίσης