Αγωνία φορέων της Δυτικής Μακεδονίας για την ανεργία που θα φέρει η απολιγνιτοποίηση

Ζήτησαν τη στήριξη του πρωθυπουργού

Πολύωρη ήταν η συζήτηση των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοζάνη.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, δεκατρείς δήμαρχοι, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Κοζάνης και Εορδαίας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών, αφού άκουσαν τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, έλαβαν το λόγο μεταφέροντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αγωνία τους για το εάν η περιοχή θα προλάβει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων.

Επιπλέον, ζήτησαν την παρέμβασή του ως προς την ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση σημαντικών αναπτυξιακών έργων, που μπορούν να αλλάξουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, αναφέρθηκε στο θέμα της ανάπτυξης του «Πράσινου υδρογόνου» ως «την καλύτερη δυνατή ιδέα, που μπορεί να υποκαταστήσει την απώλεια 20.000 και πλέον θέσεων εργασίας από  το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, αλλά και της απώλειας δύο δισ. εισοδήματος που θα έχει η περιοχή έως το 2028». Ζήτησε την θεσμική παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε η πρόταση που έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες να κριθεί και να εγκριθεί αυτοτελώς ως πρόταση για τη Δυτική Μακεδονία.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, δήλωσε ότι «η κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης είναι σωστή, προς τα εκεί πρέπει να πάμε», αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα «πρόβλημα ως προς το θέμα της ταχύτητας». Επεσήμανε ότι «οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται μόνο από επενδύσεις και ότι ο δήμος συνεργάζεται με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παπαθανάση για το θέμα», ενώ διευκρίνισε ότι αυτό δεν αρκεί, γιατί χρειάζονται εκτάσεις και τόνισε ότι «η ΔΕΗ που τις διαθέτει πρέπει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Ζήτησε την παράταση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης των μονάδων του Αγίου Δημητρίου, από όπου τροφοδοτείται με τηλεθέρμανση η πόλη της Κοζάνης, ώστε να προλάβει να κατασκευαστεί η μονάδα ΣΗΘΥΑ από την ΔΕΗ, που θα στηρίξει τη λειτουργία όλων των τηλεθερμάνσεων της περιοχής.

Οι αντιδράσεις για την απολιγνιτοποίηση

Ο δήμαρχος της Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, τόνισε ότι «η μετάβαση γίνεται σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, η αλλαγή πλεύσης στις λιγνιτικές περιοχές είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, αναζητούνται οι καλύτερες λύσεις» και ζήτησε την παράταση του χρόνου λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης πέραν του 2023.

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για την σιδηροδρομική σύνδεση της Φλώρινας με τη Βόρεια Μακεδονία και του σχεδιασμού της σύνδεσης με την Αλβανία.

Ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακέντας, αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση μίλησε για «μια ακατανόητη βιασύνη της κυβέρνησης», τόνισε ότι «θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κοινωνική συνενοχή των κατοίκων της περιοχής και ότι το χρονικό όριο που έχει τεθεί  καθιστά τη μετάβαση όχι μόνο βίαιη, αλλά και καταστροφική για τη τοπική οικονομία». Ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των Αναργύρων και τη διευθέτηση της μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής, που εκκρεμεί εδώ και 20 χρόνια.

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση στον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας που σήκωσε σημαντικό βάρος στην πανδημία και «να εγκαινιάσει τη νέα υπερσύγχρονη πτέρυγα της Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου».

Ο δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, τόνισε ότι «η απολιγνιτοποίηση στο δήμο του ήρθε  πριν από την εξαγγελία του πρωθυπουργού, όταν το 2017 έκλεισε ο ΑΗΣ Αμυνταίου» και αναφέρθηκε σε ένα εμβληματικό έργο του δήμου – τη μετατροπή των εκτάσεων 1.000 στρεμμάτων ενός παλιού ορυχείου κοντά στη λίμνη Βεγόρα, σε πρότυπο συνεταιριστικό αμπελώνα, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας. Στο εγχείρημα, όπως ανέφερε, θα συμμετέχουν πολίτες που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, τόνισε ότι «η απόφαση της απολιγνιτοποίησης αιφνιδίασε την περιοχή μας», δηλώνοντας ότι «η ΓΕΝΟΠ διαφωνεί ως προς το χρονικό όριο υλοποίησής της». Πρότεινε «τη συνέχιση της λειτουργίας των τριών μονάδων» της Μελίτης, του Αγ. Δημητρίου 5, της Πτολεμαΐδας 5 και της Μεγαλόπολης, οι οποίες διαθέτουν ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά και εκπληρώνουν όλες τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα