Αγοράζεις ακίνητο στο Γαλάτσι με 5.000 ευρώ

Κάτι από χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ θυμίζουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το σοκ στην αγορά είναι τόσο μεγάλο, ώστε μέσα στο 2017 να γίνουν συμβόλαια για μεταβιβάσεις, όπου το τίμημα του ακινήτου δεν ξεπερνούσε τις 5.000 ευρώ.

Η οικονομική κρίση και ο δυσβάσταχτος ΕΝΦΙΑ προκαλούν «ζάλη» στους ιδιοκτήτες ακινήτων η οποίοι προχωρούν σε λύση ανάγκης καθώς η τσέπη δείχνει να μην αντέχει το οικονομικό βάρος που επιφέρει η κατοχή περιουσιακών στοιχείων εν έτει 2017. Για παράδειγμα, στο Γαλάτσι πουλήθηκε, το πρώτο τρίμηνο του 2017, ακίνητο 50 τ.μ. με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική του αξία ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Αντίστοιχες περιπτώσεις παρατηρούνται σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στο λεκανοπέδιο και τις λεγόμενες «πλούσιες» περιοχές, όπως η Γλυφάδα, όπου ακίνητο αξίας 293.000 ευρώ, πουλήθηκε έναντι 80.000. Την ίδια ώρα, στην περιοχή του Ζωγράφου ακίνητο πωλήθηκε έναντι 100 ευρώ ανά τ.μ. Τα παραδείγματα είναι δεκάδες και δείχνουν ότι πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές τις περιουσίες τους.

Ειδικοί του χώρου, ωστόσο επισημαίνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις συμβολαίων, κυρίως σε αυτά που η αξία είναι παρά πολύ χαμηλή, διακινείται και μαύρο χρήμα.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων «το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς κλπ) να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων. Η εφαρμογή είναι πληροφοριακού χαρακτήρα. Η χρήση της εφαρμογής αυτής είναι απλή και γίνεται ανώνυμα. Ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, βάσει κριτηρίων τα οποία επιλέγει ο ίδιος από τα διαθέσιμα στην εφαρμογή, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις. Η εφαρμογή έχει σχεδιασθεί με τρόπο που να εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η ανωνυμία των εμπλεκομένων μερών».

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία προκύπτουν από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, αποτελούν τον προάγγελο για τη δημιουργία του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος που θα αντικαταστήσει τις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο την παρούσα χρονική στιγμή οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ και η αρμόδια επιτροπή να καταφέρει να δημιουργήσει το αυτοματοποιημένο σύστημα, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν, όχι μόνο είναι αναξιόπιστα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά, όπως προαναφέρθηκε, διότι διακινείται πολύ μαύρο χρήμα

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα