«Αιχμάλωτοι μίας ακροδεξιάς λογικής ΝΔ και Μητσοτάκης»

Ικανοποίηση για το «ναι» αλλά προβληματισμό για τη χαμηλή συμμετοχή των πολιτών της ΠΓΔΜ, προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η χθεσινή εκλογική διαδικασία. Αυτό, τουλάχιστον, ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η μεγάλη υπεροχή του “ναι” στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ αποτελεί θετική εξέλιξη στην πορεία για την κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μας προβληματίζει ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών καθώς αναδεικνύεται σκεπτικισμός απέναντι στη Συμφωνία», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος. Όπως είπε, «εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής, η συντριπτική υπεροχή του ΝΑΙ δεν καθίσταται πολιτικά δεσμευτική για την αντιπολίτευση. Το λόγο επομένως έχει τώρα η Βουλή της ΠΓΔΜ και ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κου Ζάεφ για Συνταγματική Αναθεώρηση θα τελεσφορήσει».

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του κου Ζάεφ με κύριο γνώμονα τη διαφύλαξη της δυναμικής της Συμφωνίας των Πρεσπών», παρατήρησε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας που συντηρείται και στις δύο πλευρές των συνόρων από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις υπονομεύει τις δυνατότητες επίλυσης της διαφοράς μεταξύ των χωρών μας και φιλοδοξεί να συντηρήσει το πολιτικό και ιστορικό αδιέξοδο στα Βαλκάνια».

«Η ηγεσία της Ν.Δ. ακολουθεί τις εθνικές φωνές στο εσωτερικό της»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας τις εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της, να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι οι απέναντι εθνικιστές κατάφεραν να επιφέρουν μέσω της αποχής πλήγμα στη διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας. Βλέπουμε τη ΝΔ να επιχαίρει για την δήθεν πολιτική επιτυχία όσων στη γειτονική χώρα επιμένουν στην διατήρηση της ονομασίας “Μακεδονία”, όσων θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονους του Μεγαλέξανδρου και διαδήλωναν χθες στην πόλη των Σκοπίων με σύνθημα: “όχι στην ελληνική γενοκτονία”. Η ΝΔ χαρακτηρίζει τη συμφωνία εθνικά επιζήμια και επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και το VMRO για αυτά της ΠΓΔΜ. Αν η συμφωνία είναι επιζήμια για την Ελλάδα πώς είναι δυνατόν να είναι ταυτόχρονα επιζήμια και για την ΠΓΔΜ και το αντίθετο;»

Συνεχίζοντας την επίθεση στο κόμμα της κεντροδεξιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «Νέα Δημοκρατία και VMRO είναι αιχμάλωτοι μιας ακροδεξιάς λογικής και υπό το φόβο του πολιτικού κόστους δεν τολμούν να αναλάβουν την ευθύνη για να βρεθεί μια δίκαιη &βιώσιμη λύση στην διαφορά μεταξύ των 2 χωρών. Προτιμούν να διατηρούν το αδιέξοδο, να μεταθέτουν το θέμα και να συντηρούν τον εθνικισμό. Ρωτάμε τη ΝΔ: αν αυτή η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα και παρόλα αυτά δήθεν απορρίφθηκε από τον γειτονικό λαό ποια κατά τη γνώμη της μπορεί να είναι η λύση; Η απάντηση είναι… καμία».

“Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε το όραμα, ούτε βεβαίως τη δύναμη να συγκρουστεί με τις αντιδραστικές δυνάμεις και ιδεολογίες στο εσωτερικό της ΝΔ &στην ελληνική κοινωνία ώστε να δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα φιλίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης στην ευρύτερη Βαλκανική. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την παράδοση του κου Σαμαρά και των ομοίων του που είναι και οι υπεύθυνοι για όσα σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο λαοί», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα