«Αιχμάλωτοι» πολέμου βασικά γεωργικά προϊόντα

Σε «υψηλό» 14 ετών η τιμή του σιταριού στις παγκόσμιες αγορές, ράλι δεκαμήνου και το καλαμπόκι

Στην τελευταία παράγραφο του βασικού θέματος της «Α» την προηγούμενη εβδομάδα που αφορούσε τις εξελίξεις αλλά και την επόμενη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία γράφαμε ότι μεταξύ των χαμένων αυτής της σύγκρουσης είναι η Ευρώπη που θα αντιμετωπίσει τις ενεργειακές και όχι μόνο συνέπειες της ρωσικής εισβολής.

«Η ακρίβεια καλπάζει ακόμη περισσότερο από την έναρξη του πολέμου», υπογραμμίζαμε συμπληρώνοντας ότι «οι ελλείψεις δεν αποκλείεται να επεκταθούν και στο διατροφικό κομμάτι» δεδομένου ότι «οι δύο μεγαλύτεροι σιτοβολώνες παγκοσμίως είναι στη Ρωσία και στην Ουκρανία».

Ο ερχομός του Μάρτη την Τρίτη έφερε και την έμμεση επιβεβαίωση του ρεπορτάζ, καθώς την πρώτη ημέρα του μήνα η τιμή του σιταριού στις παγκόσμιες αγορές «σκαρφάλωσε» στην κορυφή των τελευταίων 14 ετών. Συγκεκριμένα, τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) του σιταριού στο χρηματιστήριο του Σικάγο κινήθηκαν ανοδικά (+ 5,35%) την 1η Μαρτίου φτάνοντας τα 9,84 δολάρια ανά μπουσέλ (σ.σ. είναι μια αυτοκρατορική και αμερικανική συνήθης μονάδα όγκου που ισούται με 1,25 κυβικά πόδια).

Την προηγούμενη φορά που το σιτάρι είχε εκτοξευτεί σε παρόμοια τιμολογιακά ύψη ήταν στις 4 Απριλίου 2008, όταν το προϊόν διαπραγματεύτηκε έως και 9,85 δολάρια ανά μπουσέλ.

Τη… δόξα του σιταριού φαίνεται να ζήλεψε και το καλαμπόκι με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του προϊόντος να φτάνου την 1η Μαρτίου στα 7,22 δολάρια ανά μπουσέλ (+4,89%), προσεγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο τιμών του καλαμποκιού το τελευταίο δεκάμηνο.

Όπως προαναφέρθηκε, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι τοπ εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού, αλλά και ηλιέλαιου σε παγκόσμια κλίμακα, από τα σύνορα των οποίων διοχετεύονται στις υπόλοιπες αγορές της υφηλίου κατ’ αντιστοιχία το 29%, το 19% και το 80% των συγκεκριμένων προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Bank of America, από τα 207 εκατ. τόνους σιταριού που εμπορεύονται διεθνώς, το 17% προέρχεται από τη Ρωσία και το 12% από την Ουκρανία, γεγονός που όπως εξηγούν διεθνείς αναλυτές καθιστά τα συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα τα πλέον… ευερέθιστα στις χρηματιστηριακές πιέσεις που προκαλεί η συνέχιση των εχθροπραξιών στο μέτωπο της Ουκρανίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα