ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η νέα Πρόεδρος (για το μέλλον μας) και οι βολές (για το παρελθόν της)

Για τη νέα ΠτΔ έχουν εκφραστεί με πολλά και αρνητικά σχόλια η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Μητρόπουλος και φυσικά πολλές... παρασκηνιακές ιστοσελίδες

Από την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία (261 ψήφων) η 13η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η πρώτη γυναίκα στον ανώτατο πολιτειακό θεσμό.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το μόνο που μένει για να ολοκληρωθεί είναι η ορκωμοσία της στις 13 Μαρτίου, όταν και λήγει επισήμως η θητεία του απερχόμενου Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι περισσότεροι στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις τους για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησαν με πολύ θερμά λόγια. Εξήραν τις ικανότητές της και το επιστημονικό της έργο. Και προχώρησαν στην εκτίμηση, ότι έχει τα εχέγγυα να επιτύχει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Οι «πολέμιοι»

Η επιλογή της κας Σακελλαροπούλου δεν άρεσε σε αρκετούς εντός της Ν.Δ., που εκτιμούσαν πως έπρεπε να επιλεγεί ένα πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, λόγω της συγκυρίας με την τουρκική επιθετικότητα. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται ως εκφραστές του «καραμανλισμού», οι οποίοι έβαλαν μαύρες πλερέζες, πρώτα για το ότι δεν ανανεώθηκε η θητεία Παυλόπουλου και δεύτερον επειδή την κα Σακελλαροπούλου την έχουν χαρτογραφήσει ως «σημιτική». Και όπως γίνεται αντιληπτό, οτιδήποτε «σημιτικό» ακούν οι «καραμανλικοί» βγάζουν καντήλες. Και παρά το γεγονός ότι την κα Σακελλαροπούλου προώθησε στην προεδρία του ΣτΕ το φθινόπωρο του 2018 ο «φίλος» τους Αλέξης Τσίπρας. Βέβαια, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι όλοι στη Ν.Δ. επέδειξαν παραταξιακή συνείδηση και πειθαρχημένα ψήφισαν όλοι «ναι». Κάτι που δεν κατάφεραν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη νέα ΠτΔ έχουν εκφραστεί με πολλά και αρνητικά σχόλια η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Μητρόπουλος και φυσικά πολλές… παρασκηνιακές ιστοσελίδες με αναφορά στον Καραμανλή, προφανώς δίχως ο πρώην πρωθυπουργός να γνωρίζει καν την ύπαρξή τους.

Ας δούμε, λοιπόν, τις όποιες αντιδράσεις υπήρξαν για την κα Σακελλαροπούλου, αλλά και την έκπληξη που ένιωσαν όλοι όχι μόνο όταν την επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά όταν τοποθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣτΕ. Κι αυτό διότι η κα Σακελλαροπούλου μπορεί να είχε μέντορα τον πατέρα της Νικόλαο, όμως άνηκε στην ομάδα σκέψης του αείμνηστου Σταύρου Τσακυράκη, ο οποίος ήταν σε ανοιχτό πόλεμο με τη Βασιλική Θάνου. Και από εκεί συνάγεται το ερώτημα πώς ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να δυσαρεστήσει τη σύμβουλό του επιλέγοντας την κα Σακελλαροπούλου. Και το λέμε αυτό, καθώς η κα Σακελλαροπούλου συμμετείχε σε όλες τις τελευταίες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σταύρος Τσακυράκης, ενώ το καλοκαίρι του 2019 μετείχε στην οργανωτική επιτροπή του συμποσίου που διοργανώθηκε στη μνήμη του Τσακυράκη στον Μόλυβο της Μυτιλήνης, 23 και 24 Αυγούστου. Η ίδια συντόνισε κι ένα τραπέζι με θέμα τη Δικαστική Εξουσία, όπου μεταξύ άλλων μετείχε ο επίσης καλός της φίλος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μάλιστα, προ ημερών ο καθηγητής Αρίστος Δοξιάδης, σε άρθρο για τη Σακελλαροπούλου, το είχε τιτλοφορήσει ως «Η Κατερίνα του Σταύρου». Επί προεδρίας, λοιπόν, Σακελλαροπούλου το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Βασιλική Θάνου εναντίον της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης για αποπομπή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Λάβρος ο Αλέξης Μητρόπουλος

Ο πρώτος που αντέδρασε στην επιλογή της Σακελλαροπούλου, καυτηριάζοντας την επιλογή Μητσοτάκη, ήταν ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε την κα Σακελλαροπούλου ότι «ήταν η πιο συνεπής μνημονιακή δικαστής». Μάλιστα, απαρίθμησε ότι «είχε ψηφίσει υπέρ των περικοπών του πρώτου μνημονίου (απόφαση 668/2012 Ολομέλειας του ΣτΕ), υπέρ των περικοπών του β΄ Μνημονίου και του “νόμου Βρούτση” (ως μειοψηφία στην απόφαση 2287/2015 Ολομέλειας του ΣτΕ που δικαίωσε τους συνταξιούχους), υπέρ της συνταγματικότητας του PSI που ρήμαξε τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων (απόφαση 1116/2014 Ολομέλειας του ΣτΕ), υπέρ της δραστικής μείωσης του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (απόφαση 734/2016 της Ολομέλειας του ΣτΕ) και υπέρ της κατάργησης των Δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (απόφαση 1307/2019 της Ολομέλειας του ΣτΕ)».

Σε όλες αυτές αποφάσεις η ολομέλεια του ΣτΕ είχε τονίσει μεταξύ άλλων στο σκεπτικό πως ήταν υποχρεωμένη λόγω ειδικών συνθηκών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες αποφάσεις, για τις οποίες οι θιγόμενοι προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζητώντας να κριθούν οι νόμοι ως αντισυνταγματικοί, ήταν εκ των προαπαιτούμενων στις τρεις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα το 2010, το 2012 και το 2015.

Φυσικά, εάν το ΣτΕ είχε λάβει διαφορετικές αποφάσεις, όσοι είχαν προσφύγει, ακόμη και σήμερα ισχυρίζονται πως η χώρα δεν θα χρεοκοπούσε διότι θα υπήρχε το φαινόμενο του ντόμινο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, όταν βρίσκεσαι ένα βήμα πριν από την άτακτη χρεοκοπία, μάλλον μοιάζει με ακραία μορφή τζόγου να ρίξεις απλά τα ζάρια ελπίζοντας σε πεντάρες ή εξάρες.

Φουλ επίθεση και από την Κωνσταντοπούλου

Από τις πλέον εχθρικές προς την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οι δύο κυρίες είχαν έντονο επεισόδιο πριν από λίγες ημέρες στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Εκεί συζητήθηκε η αίτηση του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, πιο γνωστού ως «Mr Bitcoin», με την οποία ζητά να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα για έκδοσή του στη Γαλλία, για τον οποίο υπάρχει διεθνές ένταλμα.

Κατά την εκδίκαση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέβαλε αιτήματα αναβολής, αιτήματα εξαίρεσης δικαστών, αίτημα να κρατηθεί η υπόθεση για μία ώρα, αίτημα διακοπής για 30 λεπτά και αίτημα διακοπής της δίκης, για να επέλθει νηφαλιότητα στη δικαστική αίθουσα. Όλα τα αιτήματά της απορρίφθηκαν ομόφωνα. Έτσι η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε αιτήματα εξαίρεσης δικαστών, τα οποία ομόφωνα απορρίφθηκαν, γύρω στο μεσημέρι. Και για να εκδικηθεί τους δικαστές του ΣτΕ, η πρώην πρόεδρος της Βουλής αγόρευε συνεχόμενα μέχρι τις εννέα το βράδυ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με προσωρινή διαταγή της προεδρεύουσας Μαρίας Καραμανώφ είχε αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της έκδοσης του Βίνικ κατ’ αρχάς στη Γαλλία, όπου θα δικαστεί, εν συνεχεία στις ΗΠΑ, όπου τον περιμένει νέα δίκη, και μετά στη Ρωσία, όπου κι εκεί κατηγορείται.

Σύμφωνα με την κα Κωνσταντοπούλου, ο Αλεξάντερ Βίνικ δεν πρέπει να εκδοθεί στη Γαλλία, καθώς το γαλλικό αίτημα έκδοσης έγινε μετά τη σύλληψή του στην Ελλάδα και αφορά εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, ενώ ήταν κρατούμενος κι ενώ οι γαλλικές αρχές επίσημα δεν έχουν ασκήσει κάποια δίωξη εναντίον του. Ειδικότερη ανάλυση για τον Βίνικ και τις κατηγορίες που τον βαρύνουν το τέλος του άρθρου.

Ο Βίνικ κατηγορείται για υπόθεση ξεπλύματος 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από εγκληματικές δραστηριότητες – μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Ο Βίνικ, που συνελήφθη βάσει διεθνούς εντάλματος τον Ιούλιο στη Χαλκιδική, είχε αρνηθεί οιαδήποτε εμπλοκή του σε αξιόποινες πράξεις, πολλώ δε μάλλον ότι ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας (BTC-e) που θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αλεξάντερ Βίνικ ήταν ο βασικός διαχειριστής του BTC-e, ένα από τα πιο διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Όμως, η συγκεκριμένη πλατφόρμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χρησιμοποιείτο και από κυβερνοεκβιαστές, διεφθαρμένους ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ, χάκερς που υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα, αλλά και εμπόρους ναρκωτικών, με βασικό στόχο το «ξέπλυμα» των παράνομων εσόδων τους.

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι «κρυπτονομίσματα», όπως για παράδειγμα το bitcoin, δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να πραγματοποιούν νόμιμες εμπορικές συναλλαγές. Όμως, όπως τονίζεται στο κατηγορητήριο, από την εν λόγω περίπτωση αποδεικνύεται ότι καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία ανάλογα και «οι εγκληματίες θα χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες με βασικό σκοπό να εξυπηρετήσουν τα παράνομα σχέδιά τους». Σύμφωνα με τα αμερικανικά δικαστικά έγγραφα, η BTC-e διέθετε server στις ΗΠΑ, αν και η ιστοσελίδα της είχε τη βάση της στη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα ισχυριζόταν ότι υπαγόταν στο νομικό καθεστώς της Κύπρου. Ως διαχειρίστρια εμφανιζόταν η εικονική εταιρεία Canton Business Corporation, στην οποία αντιστοιχούσε ρωσικός τηλεφωνικός αριθμός, αλλά είχε ως έδρα της τις Σεϋχέλλες. Οι διαδικτυακές της διευθύνσεις ήταν καταχωρημένες σε άλλες εικονικές εταιρείες στη Γαλλία, στη Σιγκαπούρη, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και στη Νέα Ζηλανδία.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο 38χρονος Ρώσος ήταν διαχειριστής ενός εξ αυτών των λογαριασμών και ότι μεταξύ Αυγούστου 2013 και Νοεμβρίου 2015 φέρεται να έλαβε bitcoin από τον συγκεκριμένο λογαριασμό, να τα μετέτρεψε και να πραγματοποίησε καταθέσεις σε τράπεζες στην Κύπρο και στη Λετονία.

Να σημειωθεί ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ και η υπερασπίστριά του ισχυρίζονται ότι αδίκως κρατείται (παρά το γεγονός ότι υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψής του) και ότι πληρώνει τις γνώσεις του για την τεχνολογία. Ο ίδιος κάνει απεργία πείνας και η κα Κωνσταντοπούλου προ τριών ημερών κατήγγειλε ότι απαγόρευσαν να τον επισκεφθεί Ρώσος γιατρός της πρεσβείας.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Η κα Σακελλαροπούλου ως πρόεδρος του ΣτΕ εκδίκασε την προσφυγή συλλόγων που είχαν ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και των επιστολών που είχε αποστείλει ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες για την Βόρεια Μακεδονία. Στο σκεπτικό της απόφασης που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, αναφέρεται πως οι συγκεκριμένες προσφυγές δεν μπορούν να ελεγχθούν δικαστικά, μιας και άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου) με τις υπ’ αριθμ. 2615-2616/2018 αποφάσεις της έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις, δηλαδή η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιστολές με τις οποίες ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νικόλαος Κοτζιάς, συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.

Και αυτό γιατί «συνιστούν καθεαυτές πράξεις διαχειρίσεως της πολιτικής εξουσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και συνδέονται ευθέως με τη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας». Ως εκ τούτου, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «έχουν κυβερνητικό χαρακτήρα, μη υποκείμενες στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».

Ειρήνη Μαρούπα: «Βιαζόταν η κα Σακελλαροπούλου…»

Η νομικός Ειρήνη Μαρούπα διαφωνεί οριζοντίως και καθέτως με το σκεπτικό επισημαίνοντας ότι οι σύμβουλοι του ΣτΕ προχώρησαν σε αυτή την απόφαση με βάση Βασιλικό Διάταγμα. Κάτι που δεν ισχύει πλέον σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, όπου τα εκεί ανώτατα ακυρωτικά δικαστήρια επεμβαίνουν και σε πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική, όταν άπτονται κρίσιμων εθνικών θεμάτων.

Όμως η κ. Μαρούπα στάθηκε περισσότερο στην εκδίκαση της υπόθεσης κατηγορώντας την κ. Σακελλαροπούλου ότι επέδειξε μία βιασύνη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που στην πιο επιεική περίπτωση κρίνεται ως απαράδεκτη. Κι αυτό διότι ζήτησε οι αγορεύσεις των τριών δικηγόρων να ολοκληρώσουν τις αγορεύσεις εντός 20λέπτου, προκαλώντας την μήνη του κόσμου.

Περίπου δύο μήνες νωρίτερα, κατά τη συζήτηση των προσφυγών, δημιουργήθηκε ένταση στην αίθουσα, καθώς αρχικώς μερικοί εκ των συνηγόρων αντέδρασαν ως προς τον χρόνο αγόρευσης που τους έθεσε η πρόεδρος. Χαρακτηριστικά η κ. Μαρούπα ισχυρίστηκε: «Όταν της ανέφερα ότι υπάρχουν τρία σωματεία στην Βόρεια Ελλάδα που θέλουν να κηρύξουν την ανεξαρτησία της Μακεδονίας έλαβα την απάντηση της προέδρου “έχουν την ελευθερία να κάνουν ότι θέλουν”. Μία απάντηση που φόρτισε το κοινό κι έτσι διέκοψε την εκδίκαση φοβούμενη. Τελικά η αίθουσα δεν εκκενώθηκε και μετά την διακοπή συνεχίστηκε η εκδίκαση».

«Ζήτησα από τους δικαστές», μας είπε η κ. Μαρούπα «να δείξετε εθνική συνείδηση, να δείξετε πατριωτική συνείδηση για να λάβω την απάντηση από την πρόεδρο ότι εμείς έχουμε δικαστική συνείδηση. Γενικά η τακτική της στην εκδίκαση ήταν απαξιωτική, όχι για τους συνηγόρους, αλλά περισσότερο για τα μακεδονικά σωματεία που αντέδρασαν σε αυτή την συμφωνία».

Η Ειρήνη Μαρούπα εξέφρασε και την απορία της για την ταχύτητα με την οποία εξέδωσε την απόφαση της η Ολομέλεια του ΣτΕ, δύο 24ωρα μετά την κατάθεση δύο υπομνημάτων, που ήταν συνολικής έκταση 160 σελίδων. «Να φανταστείτε ότι εγώ τα έδωσα σε δύο συμβούλους, διότι δεν είναι εύκολο να τους βρεις και τους 25 σε μία ημέρα. Πότε πρόλαβαν και τα διάβασαν κι έλαβαν την απόφαση;» αναρωτιέται ακόμη και σήμερα η γνωστή ποινικολόγος. Απλώς για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η προσφυγή των μακεδονικών σωματείων απορρίφθηκε με ψήφους 24-1 και μόνο ένας σύμβουλος ζήτησε να εξεταστεί για το εάν μπορεί η κυβέρνηση να ασκεί εξωτερική πολιτική δίχως την απόφαση της Βουλής.

«Προφανώς έκανε το χατίρι της προέδρου η πλειοψηφία του ΣτΕ», σχολίασε η κ. Μαρούπα.  Σε κάθε περίπτωση η γνωστή νομικός υποστηρίζει ότι θα δώσει άμεσα στην απόφαση του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκαν οι προσφυγές κατά της «Συμφωνίας των Πρεσπών» για να διαπιστώσει ο ελληνικός λαός πώς έγινε ο διαμελισμός της χώρας.

Οι πλάγιες βολές για το διαμέρισμα στο Μεταξουργείο

Βέβαια κάποιες ιστοσελίδες δημοσίευσαν ότι η κα Σακελλαροπούλου κατοικεί μεν σε λαϊκή συνοικία όπως είναι το Μεταξουργείο, αλλά η πολυκατοικία που διαμένει είναι εντυπωσιακή, αφήνοντας να υποβόσκει μία υφέρπουσα αναντιστοιχία αξιώματος και πολυτελούς διαβίωσης. Για παράδειγμα το site piperata.gr κάνει αναφορά για το σπίτι που κατοικεί η νέα ΠτΔ γράφοντας τα εξής:

«Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τους θεσμούς και τους εκπροσώπους αυτών. Ενίοτε, όμως, δεν μπορεί να παρακάμπτει και πράγματα ή να αδιαφορεί για ορισμένες λεπτομέρειες. Όπως για το που μένει η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κυρία Σακελλαροπούλου-Σαρπ κατοικεί σε πολυτελές διαμέρισμα στο Μεταξουργείο στο -πλέον σύγχρονου design- συγκρότημα των Αθηνών, όπου η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται στις 3.800 ευρώ, όπως φαίνεται σε σχετικές  αγγελίες (spitogatos.gr αρ. αγγελίας 8193736) .

»(…) Πέραν των πολλών βραβείων που έχει αποσπάσει για την αρχιτεκτονική και την εργονομία του, σε ημιυπαίθριο χώρο διαθέτει και θερμαινόμενη  πισίνα. Η κατασκευή και η επίβλεψη του έγινε το 2006-2009 από την εταιρεία ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ της οικογένειας Περιστέρη, πρωταγωνίστρια στον κλάδο των δημοσίων έργων…

»(…) Πολλές από τις εργολαβίες που έχει αναλάβει, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλους ομίλους, η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν κριθεί περιβαλλοντικά, δομικά κ.λπ. από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της  Επικρατείας, στο οποίο επί σειρά ετών υπηρετούσε η κυρία Σακελλαροπούλου – Σαρπ, καθώς διαθέτει και σχετική εκπαίδευση (…)».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα