ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πρόεδρος-ετικέτα για παρελάσεις και παράτες με προσδοκώμενο το “ναι” του ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, να έχει τον σεβασμό όλων, για τις νομικές της γνώσεις, αλλά η ψήφισή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας είναι κάτι διαφορετικό, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα με την αυξανόμενη ένταση εκ μέρους του Ερντογάν.

Και βέβαια, όπως με σκωπτικό τρόπο σχολίασαν ειδικοί αναλυτές στο άκουσμα ότι προτείνεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας η κ. Σακελλαροπούλου,πλέον οι ξένοι ηγέτες τρόμαξαν και οι σύμβουλοί τους αναζητούν τρόπους να την αντιμετωπίσουν“. Φυσικά ουδείς από τους ξένους ηγέτες δεν τρόμαξε, καθώς η κ. Σακελλαροπούλου, όπως προείπαμε, μπορεί να είναι εξαίρετη δικαστικός, όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει το κύρος ενός γνώστη γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων για να καταστεί αρωγός της κυβέρνησης στις δύσκολες διπλωματικές μάχες που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει τις αρμοδιότητες και επί της ουσίας είναι τύποις πρώτος πολίτης της χώρας. Όμως ο πρωθυπουργός επέλεξε να κινηθεί με επικοινωνιακούς όρους και όχι με βάση τις δυσκολίες που υπάρχουν στη γειτονιά μας. Έτσι, ναι μεν επελέγη για πρώτη φορά γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, όμως δεν παύει να είναι μία επιλογή-ετικέτα, για τις παρελάσεις, τις τοπικές εορτές και τις παράτες. Ουδεμία βοήθεια μπορεί να προσφέρει στον διπλωματικό τομέα η κ. Σακελλαροπούλου, πέραν των νομικών γνώσεών της.

Από τον Νοέμβριο, όταν κυκλοφόρησε έντονα το όνομα της κ. Σακελλαροπούλου ότι είναι μεταξύ των ονομάτων που ακούγονταν, στο iapopsi.gr είχαμε αναφερθεί εκτενώς τονίζοντας πως η χώρα δεν έχει ανάγκη έναν ακόμη Πρόεδρο ετικέτα, όπως εξελίχθηκε η θητεία του κ. Παυλόπουλου, αλλά και του προκάτοχου του Κάρολου Παπούλια. Όμως τόσο ο κ. Παυλόπουλος, αλλά πολύ περισσότερο ο κ. Παπούλιας γνώριζαν το διπλωματικό πεδίο και το κυριότερο είχαν την εμπειρία.

Και σίγουρα η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου δεν έχει καμία σχέση με τη γειτονική Ιταλία, εκεί όπου ο Σέρτζιο Ματαρέλα απέδειξε εν τοις πράγμασι τι εστί να είσαι πρόεδρος. Πώς η κ. Σακελλαροπούλου θα σταθεί ως ίση προς ίσον απέναντι στον Πούτιν, τον Μακρόν και φυσικά τον Ερντογάν; Αυτή είναι μία απορία όλων των σκεπτόμενων πολιτών που δεν έχουν μάθει μόνο να χειροκροτούν τον αρχηγό.

Περί συναίνεσης

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης οδηγήθηκε στην απόφαση να προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου δέσμιος της δήλωσής του ότι “με την πρότασή μας θα δυσκολευτούν οι υπόλοιποι να μην την ψηφίσουν“. Η αλήθεια είναι ότι η κ. Σακελλαροπούλου προωθήθηκε στην προεδρία του ΣτΕ επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με εισήγηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, αν και στο παρασκήνιο λέγεται ότι πίσω από την πρόταση κρυβόταν ο πανίσχυρος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Να σημειωθεί ότι στην κ. Σακελλαροπούλου χρεώνουν ότι έκοψε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους με τον νόμο Κατρούγκαλου. Το 2018 μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απέστειλε επιστολές σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενημερώνοντας ότι η Ελλάδα συμφωνεί να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες για τα Σκόπια. Τότε ως επικεφαλής της ολομέλειας απέρριψε με τις αποφάσεις 2615-2616/2018 με το αιτιολογικό ότι το ΣτΕ είναι αναρμόδιο να εξετάσει τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί. Την εισήγηση είχε κάνει η Αικατερίνη Χριστοφορίδου.

Η κ. Σακελλαροπούλου προέρχεται από Κεντροαριστερή οικογένεια και όπως αναφέρουν πληροφορίες ήδη έχει προκαλέσει αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι πρώτες αντιδράσεις είναι ότι δεν θα την υπερψηφίσει, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα την καταψηφίσει, επιλέγοντας μάλλον την αποχή ή το λευκό. Αύριο Πέμπτη πρωί συνεδριάζει το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Τσίπρα και εν συνεχεία θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Όμως και στο ΚΙΝΑΛ συγκλήθηκε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας, προκειμένου να ληφθεί από κοινού η απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στην ψηφοφορία. Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη υπενθύμιζαν ότι η οικογένεια Σακελλαροπούλου μπορεί να την είχαν χρωματίσει ως ΠΑΣΟΚ, αλλά ο αείμνηστος πατέρας της Νικόλαος Σακελλαρόπουλος (είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου) ήταν μέλος της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Η ίδια ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωσταντίνου, για τη λίστα Λαγκάρντ. Κι αυτά ίσως παίξουν ρόλο για το τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα