Αιρετός πρωθυπουργός και όριο στη θητεία των βουλευτών

Αιρετός πρωθυπουργός, όριο στη θητεία των βουλευτών και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Aυτά μεταξύ άλλων πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, υπογραμμίζοντας ότι ήρθε η ώρα και για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι δεν επιθυμεί αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Πιο συγκεκριμένα, την καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος και την ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας πρότεινε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την «ετοιμότητα της κυβέρνησης να εκκινήσει την κορυφαία διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης».

«Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε ώριμες και αναγκαίες τομές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, την εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας», επeσήμανε.

Όπως είπε, βασικός στόχος είναι «να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός, αλλά και στους κινδύνους που επιφυλάσσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα προγράμματα προσαρμογής έπληξαν την οικονομική κυριαρχία της χώρας, απαξίωσαν θεσμούς αντιπροσώπευσης και πολιτικούς φορείς και διέρρηξαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία».

Τόνισε ακόμη ότι η «μνημονιακή συνθήκη έθεσε νέα ερωτήματα, υπενθυμίζοντας πόσο απροστάτευτη μπορεί να είναι η Δημοκρατία από την ενίσχυση υπερεθνικών, κρατικών και ιδιωτικών μηχανισμών που κινούνται έξω από το πλαίσιο του λαϊκού ελέγχου».

«Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλη μία πενταετία να πάει χαμένη» τόνισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «οι συνθήκες είναι ώριμες, οι ανάγκες πιεστικές και οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν συνταγματικές ρυθμίσεις ενίσχυσης τόσο του Κοινοβουλίου όσο και του ελέγχου που αυτό ασκεί τόσο στις κυβερνήσεις και στις τεχνοκρατικές δομές που ασκούν εξουσία, αλλά και μέτρα που θα ενισχύουν την λαϊκή συμμετοχή.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα αλλά και την ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, ενός θεσμού σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος Πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε, «αυτό δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, αλλά δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων», ισχυροποιώντας την εκάστοτε κυβέρνηση.

Στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης για σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά και σεβασμού της λαϊκής βούλησης εντάσσεται, σύμφωνα με όσα επισήμανε ο Πρωθυπουργός, και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στους προβληματισμούς για τον τρόπο εκλογής εφόσον δεν επιτευχθούν οι αυξημένες πλειοψηφίες των 200 και των 180 βουλευτών, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως μια λύση είναι η διενέργεια μιας τελευταίας ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές, ενώ μια άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής.

Στη συνέχεια ανέπτυξε την πρόταση για την υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον λαό, δηλαδή βουλευτής.

«Αυτή είναι μια πρόταση που λαμβάνει υπόψη της την πολιτική εμπειρία που αντλήσαμε από την κρίση, ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου», είπε, τονίζοντας ότι «οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από το λαό και να λογοδοτούν στο λαό».

Σημείωσε επιπλέον ότι η κυβέρνηση επιμένει στην κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο και για το λόγο αυτό θεσμοθετεί για πρώτη φορά την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Εστιάζοντας ακολούθως στον νόμο για την ευθύνη των υπουργών και το άρθρο 86, το οποίο χαρακτήρισε «θεσμική κατοχύρωση της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας» ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «έφτασε η ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

«Επίσης είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», πρόσθεσε, ενώ πρότεινε να προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ένα από τα κεντρικά θέματα που οφείλει να θίξει η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι και το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

«Ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί σύγχυση για τα όρια και τους ρόλους τους. Έχει έρθει λοιπόν ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά», ανέφερε.

Ο τελευταίος άξονας των προτάσεων της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αφορά την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση διακήρυξε τη βούλησή της να προστατεύσει το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να κατοχυρώσει την προστασία των εργαζομένων, να αναγνωρίσει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό, αλλά και να ενισχύσει τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους.

«Αχρείαστο το μέτρο της περικοπής των συντάξεων»

Αναφερόμενος στην οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως «η ελληνική οικονομία βρίσκεται, πλέον, σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης», ενώ πρόσθεσε ότι «οι δημοσιονομικές μας επιδόσεις είναι τέτοιες, που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκε στη ΔΕΘ.

Προανήγγειλε επίσης ότι αυτά τα μέτρα θα ξεκινήσουν να νομοθετούνται εντός Νοεμβρίου «και εκεί, πλέον, θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση».

«Θα αναγκαστούν να ομολογήσουν και δημόσια, στο Κοινοβούλιο, αυτό που μέχρι σήμερα αρνούνται πεισματικά, δίνοντας μια ψευδή εικόνα στον ελληνικό λαό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Να ομολογήσουν ότι δηλαδή ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει και πλέον περνάμε σε μια νέα φάση λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Έχει έρθει λοιπόν ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά.

Και αυτή η ρητή κατοχύρωση είμαι βέβαιος ότι θα βρει σύμφωνη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος.

Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος.

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση έπρεπε να γίνει 4 χρόνια πριν με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά»

«Έχουμε μια ευκαιρία που δε πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε άλλη μια πενταετία να πάει χαμένη», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση αυτή έπρεπε να είχε γίνει τέσσερα χρόνια πριν και δεν έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Καλούμε λοιπόν τον κ. Μητσοτάκη ν’αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον του ελληνικού λαού, με καθαρές κουβέντες και όχι με μισόλογα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Δε θα αφήσουμε για μια ακόμη πενταετία θεσμικά εκτρώματα να μολύνουν τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στο πολιτικό σύστημα», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα