Αισιοδοξία Προβόπουλου για ανάπτυξη το 2014

Η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης και η ανάκαμψη θα έρθει το 2014, τόνισε για μία ακόμη φορά ο Γιώργος Προβόπουλος. Ο Διοικητής της ΤτΕ,    μιλώντας στη Συζήτηση επί της  Έκθεσης της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2012-2013 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών  Υποθέσεων της Βουλής, επανέλαβε ξανά ότι το  ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό  στην κρίση ενώ ξεκαθάρισε ότι από τις αρχές του 2015 θα αρχίσει να πέφτουν σταδιακά τα ποσοστά της ανεργίας.

Αναλυτικά η ομιλία

«Τους τελευταίους μήνες ενισχύονται  οι ενδείξεις ότι η οικονομία  έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης», δήλωσε  αρχικά ο Γιώργος Προβόπουλος,  προσθέτοντας ότι οι ενδείξεις αυτές συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ έχει απομακρυνθεί, όπως αναγνωρίζουν το σύνολο των αναλυτών και οι διεθνείς οργανισμοί.

Αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, όπως προκύπτει από τη ραγδαία αποκλιμάκωση της διαφοράς αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου.

Τα δίδυμα ελλείμματα, το δημοσιονομικό και το εξωτερικό, έχουν περιοριστεί σημαντικά: Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο και φαίνεται ότι το 2013 μπορεί να επιτύχει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ είναι ουσιαστική και η βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.

Η πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης εκτιμάται ως ικανοποιητική και η εισροή κεφαλαίων που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση συνεχίζεται απρόσκοπτα.

«Ανθεκτικό στη κρίση»

Για τις ελληνικές τράπεζες, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα «αποδείχθηκε  ανθεκτικό στη μεγάλη κρίση και σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση ομαλών χρηματοδοτικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία».

Σημείωσε εξάλλου ότι «η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος προστατεύθηκε από τον κίνδυνο διάχυσης της κυπριακής κρίσης και στην Ελλάδα.
Έτσι, η έξαρση της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Κύπρο αποδείχθηκε πρόσκαιρη και γρήγορα ανακόπηκε η τάση εκροής καταθέσεων που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο».

Ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι «συνεχίζεται η ύφεση της παραγωγικής δραστηριότητας και η διόγκωση της ανεργίας» επισημαίνοντας ότι «το τίμημα της προσαρμογής υπήρξε βαρύ, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έπρεπε να αντιμετωπιστούν συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα και να θεραπευθούν ανισορροπίες που οδηγούσαν, αν δεν ελέγχονταν, με βεβαιότητα σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ».

«Η  πορεία προς τη χρεοκοπία αποφεύχθηκε τελικώς χάρη στη σοβαρή πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέτρεψε τη συνέχιση της οικονομικής συνδρομής των εταίρων», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ και πρόσθεσε: «Το εύρος ωστόσο και η διάρκεια της ύφεσης θα μπορούσαν να περιοριστούν αν είχαν προωθηθεί με μεγαλύτερο ζήλο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και των αγορών».

«Η ανεργία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015»

Ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση του με την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και την παγίωση του κλίματος εμπιστοσύνης τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά και στην πραγματική οικονομία.

Επανέλαβε όπως ότι «προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης, χωρίς χαλάρωση και αποκλίσεις».

Σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει με ρυθμό κοντά στο 4,6% φέτος και η ανεργία να σταθεροποιηθεί γύρω στο 28%. Εκτιμάται ότι η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το 2014, ενώ η ανεργία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί  γύρω στο -0,3% το 2013 και ο πυρήνας  του πληθωρισμού στο -1,1%. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 2013 θα υπάρξει υπερανάκτηση της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2001-2009.

Τέλος, οι υπάρχουσες ενδείξεις για  την εξέλιξη του ελλείμματος  τρεχουσών συναλλαγών κατά το 2013 προοιωνίζονται περαιτέρω περιορισμό του σε ποσοστό χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό θα κυμανθεί περί το 2%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα