Αισιόδοξες προβλέψεις Στουρνάρα για την ανάπτυξη (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι προϋποθέσεις, οι αβεβαιότητες και οι προτεραιότητες που έθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης στην ομιλία του στην 88η Ετήσια Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ

Η αισιοδοξία δεν έλειψε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στην ομιλία που έκανε από το βήμα της 88ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της κεντρικής τράπεζας. Κι αυτή η αισιοδοξία αφορά τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να «γράψει» η ελληνική οικονομία στην μετά Covid εποχή, καθώς όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης για το 2021 προβλέπεται η ανάπτυξη να αναρριχηθεί στο +4,2%.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι η περίοδος που το ριμπάουντ θα αρχίσει να σχηματοποιείται, γεγονός που θα γίνει εμφανές αμέσως μετά στο β’ εξάμηνο του 2021 για να συνεχιστεί μέχρι και το 2022. Όσο αισιόδοξος ήταν, όμως, ο κ Στουρνάρας άλλο τόσο ξεκάθαρος ήταν ότι οι προβλέψεις των αναλυτών της ΤτΕ τελούν υπό την υπό δύο «αιρέσεις»:

α) Τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με την εξέλιξη των εμβολιασμών, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς θα ενισχύσουν τόσο την εξωτερική όσο και την εγχώρια ζήτηση.

β) Την ύπαρξη ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος και την ταχύτατη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά τα της ύφεσης ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η νομισματική στήριξη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης ύψους 11 δισ. ευρώ βοήθησαν την ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει σχετικά αποτελεσματικά τους κλυδωνισμούς που προήλθαν από την υγειονομική κρίση, κι έτσι η ύφεση στην χώρα μας για το 2020 διαμορφώθηκε αρκετά χαμηλότερα από το 10%, όπως αναμενόταν. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ προβλέπει ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει για το 2020 σε 7% και σε 5,5% για το 2021. Το δημόσιο χρέος το 2020 θα φτάσει το 205% του ΑΕΠ.

Με φόντο την επόμενη από το χτύπημα της πανδημίας ημέρα της εθνικής οικονομίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σταχυολόγησε ως ακολούθως τις προτεραιότητες της κεντρικής διοίκησης:

>>> Διατήρηση των μέτρων στήριξης τόσο από τη νομισματική όσο και από τη δημοσιονομική πολιτική που απέτρεψαν μια προσωρινή ύφεση να μετατραπεί σε μακροχρόνια κρίση.

>>> Περισσότερο στοχευμένα και εξειδικευμένα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

>>> «Δίχτυ» προστασίας για τους εργαζόμενους των μη βιώσιμων επιχειρήσεων.

>>> Χρηματοδότηση τραπεζών σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

>>> Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και της αναβαλλόμενης φορολογίας. Σημειωτέον ότι η μείωση μέχρι σήμερα των «κόκκινων» δανείων έχει προέλθει από τιτλοποιήσεις και διαγραφές και όχι από ανακτήσεις, ενώ το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων «ΗΡΑΚΛΗΣ» συνέβαλε και συμβάλλει θετικά στη συρρίκνωση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Στο ίδιο πρόβλημα προτείνεται η δημιουργία Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού –bad bank– στη βάση της πρότασης της ΤτΕ ώστε να υπάρξει ολιστική και συστημική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και της αναβαλλόμενης φορολογίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθεί μία εναλλακτική λύση για ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών.

>>> Εμπροσθοβαρείς κινήσεις για αντιμετώπιση όποιων ζημιών και ενίσχυσης κεφαλαίων λόγω αυξημένων πιστωτικών κινδύνων

>>> Απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων, επέκταση δημοσιονομικής πολιτικής με ενίσχυση των παραγωγικών δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων.

>>> Ενίσχυση της έρευνας και τεχνολογίας για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και πανδημιών, με ταυτόχρονη ενίσχυση του συστήματος υγείας.

>>> Φορολογική μεταρρύθμιση με κεντρικό άξονα τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

>>> Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης

>>> Δημιουργία κουλτούρας πληρωμής υποχρεώσεων και εκκαθάριση από μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα