Αισιοδοξία με πολλούς αστερίσκους για την επόμενη μέρα της οικονομίας μετά από την πανδημία

Μέγα ζητούμενο η διατήρηση της ρευστότητας για τους ομιλητές που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών» του Ευ. Βενιζέλου

Η διατήρηση της ρευστότητας είναι το σημείο κλειδί στο οποίο στάθηκαν οι περισσότεροι από τους ομιλητές που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (8/4) ο «Κύκλος Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Θέμα της συζήτησης ήταν «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας- Η επόμενη ημέρα» και σε αυτήν μίλησαν γνωστοί εκπρόσωποι από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος των Electra Hotels & Resorts, Γιάννης Ρέτσος.

Αναφερόμενος στον μεγάλο τραυματία της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με την ελπίδα ότι το παράδειγμα καλής πρακτικής που δίνει εντός και εκτός συνόρων η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υγειονομική αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα ενισχύσει το brand της χώρας που θα εισπραχθεί με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Φυσικά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι πέρα από τις προφανείς απώλειες, το ζητούμενο για ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι να υπάρξει μεγάλη ρευστότητα 1,5-2 δισ. ευρώ προκειμένου να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και ένα συντονισμένο πρωτόκολλο επανεκκίνησης από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, υπογράμμισε των κομβικό ρόλο των τραπεζών και σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση.

Είπε ειδικότερα ότι σε αντίξοες συνθήκες οι τράπεζες παραμένουν ανοικτές για να εξυπηρετήσουν όλα τα παραγωγικά γρανάζια της χώρας και του πολίτες ενώ στάθηκε στον μέγα κίνδυνο να δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπράβος δεσμεύτηκε ότι όσοι δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς στήριξη.

Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, λέγοντας ότι η εγχώρια και όχι μόνο οικονομία μπήκε σε αχαρτογράφητα νερά. Ο γνωστός επιχειρηματίας εξέφρασε την έκπληξή του για το μέγεθος της συρρίκνωσης της ζήτησης ειδικά σε συνδυασμό με τον ελάχιστο χρόνο στον οποίο αυτή η κάμψη συνέβη, δεν απέκλεισε δε η καθίζηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους να ξεπεράσει ακόμη και το 20%.

Τις μεγάλες δυσκολίες ο ιδρυτής της MYTILINEOS τις εντόπισε στον βιομηχανικό κλάδο όπου μεγάλα ονόματα αναστέλλουν τη λειτουργία τους και μικρότερες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με αφανισμό, μη μπορούν ούτε να πουλήσουν αλλά ούτε καν να στοκάρουν την παραγωγή τους.

Το διαδικτυακό πάνελ συμπλήρωσαν ο καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Κώστας Κωστής και ο οικονομικός αναλυτής και σύμβουλος επιχειρήσεων, Γιώργος Προκοπάκης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα