Αισιοδοξία στο Μαξίμου για τον τουρισμό

Ο βασικός στόχος είναι να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας και τους εμβολιασμούς

Παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις για τον Μάιο είναι ελάχιστες, αλλά και οι κρατήσεις για τον Ιούνιο έχουν προβληματίσει τους τουριστικούς παράγοντες, από το Μαξίμου εκπέμπεται αισιοδοξία ότι τελικά η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Που στη συγκεκριμένη περίοδο είναι να φτάσουμε στο 50% των εσόδων του 2019.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το μήνυμα αισιοδοξίας θέλησε να δώσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος την Τετάρτη το βράδυ παραβρέθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης για τα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων διαχείρισης Fraport Greece.  Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το φετινό αποτύπωμα του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, βασίζοντας την εκτίμηση στην προετοιμασία και την καμπάνια της χώρας όλο το τελευταίο διάστημα.

Κλειδί για το ασφαλές άνοιγμα κατ’ αρχάς του τουρισμού είναι για την κυβέρνηση η σαφήνεια των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την υποδοχή των τουριστών, η πρόταση προς την Ευρώπη που γίνεται πράξη για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις, και οι συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα μας με το κορυφαίο εγχείρημα του εμβολιασμού, τα self tests και τη γενικότερη επιχείρηση αναχαίτισης της πανδημίας.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, καθώς θα καλωσορίζουμε ανθρώπους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2021 είναι πολύ διαφορετικό από το καλοκαίρι του 2020», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας την Τρίτη σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν το γερμανικό φόρουμ Hessischer Kreis και η Boston Consulting Group.

Αναφερόμενος κατά την ίδια διαδικτυακή συζήτηση σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, στις οποίες η εμβολιαστική διαδικασία έχει προχωρήσει σημαντικά, τόνισε ότι καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον για διακοπές φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα και σημείωσε ότι «έχουμε περισσότερες προγραμματισμένες απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ παρά ποτέ, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι οι πολίτες των ΗΠΑ θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα».

Ενθαρρυντικά είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα μηνύματα και από τη Γερμανία, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη στροφή του Ηνωμένου Βασιλείου προς τη χώρα μας το επόμενο διάστημα και στο ενδιαφέρον από Πολωνία, Σερβία, Ρουμανία και άλλες χώρες. Βέβαια, ακόμη η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει άρει τις επιφυλάξεις της και τους περιορισμούς για τη χώρα μας, αλλά υπάρχει η προσδοκία ότι αυτό θα συμβεί μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε και οι Βρετανοί τουρίστες δεν θα έχουν σοβαρά ζητήματα για να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους ελληνικά νησιά.

 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΩΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφεύγει ακριβείς προβλέψεις

Από την κυβέρνηση θεωρούν ως απόδειξη της εμπιστοσύνης που έχει πλέον κερδίσει η Ελλάδα από την παγκόσμια κοινότητα το γεγονός  ότι βραβεύτηκε από το WTTC για τη διαχείριση του Covid-19 σε σχέση με την τουριστική δραστηριότητα κατά την περσινή –εξαιρετικά δύσκολη– σεζόν. Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η «διαδρομή και το σύστημα που ακολουθείται έχει αρχή, μέση και τέλος, είναι επαγγελματικό, ώριμο και ισορροπημένο μεταξύ ανοίγματος και ασφάλειας“.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η κυβέρνηση αποφεύγει, στην παρούσα φάση, να κάνει ακριβείς προβλέψεις για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με το 2019, που ήταν ίσως η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 15ετίας. Αυτό που διαφαίνεται ωστόσο από την περιγραφή της κυβερνητικής στρατηγικής είναι ότι στοχεύει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου – δηλαδή, τη διατήρηση του νήματος τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο στο οικονομικό επιτελείο, όσο και από την αγορά υπάρχει η προσδοκία για έσοδα που θα αγγίξουν τουλάχιστον τα 8 δισ. ευρώ , που είναι το 50% των εσόδων του 2019, τα οποία εάν έρθουν θα είναι υπερδιπλάσια της περσινής δύσκολης χρονιάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο, η επέκταση της τουριστικής περιόδου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλιώς δεν θα φτάσουμε τους στόχους. Μάλιστα, ο κ. Ρέτσος προσέθεσε ότι στο τέλος Ιουνίου αναμένονται οι μαζικές αφίξεις τουριστών. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, «το μεγάλο στοίχημα είναι, με την πορεία των εμβολιασμών και την προσεκτική συμπεριφορά όλων, να βελτιωθούν τα στοιχεία της πανδημίας. Να μπορεί η Ελλάδα να βγει από τις πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες, που είναι αυτή τη στιγμή, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ώστε τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου να μπορούμε πλέον να δεχτούμε σημαντικό αριθμό τουριστών».

Η οικονομία

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, πέραν του τουρισμού είναι συνολικά η ανάκαμψη της οικονομίας, ειδικά τώρα που έχουν ανοίξει σχεδόν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες. Οι πόροι του Ταμείου ανάκαμψης θα δώσουν το στίγμα των επόμενων έξι μηνών, καθώς αποτελεί  από τους βασικούς παράγοντες της πορείας του ΑΕΠ, της δημοσιονομικής πορείας και των επικείμενων αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

Με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες θα εξαρτηθεί και το πότε θα υλοποιήσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της για τις νέες μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που αποτελούν βασικά στοιχεία της ατζέντας του πρωθυπουργού. Με τη σταδιακή άρση των έκτακτων οικονομικών μέτρων θα αποκρυσταλλώνεται η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων στήριξης σε κλάδους που έχουν πληγεί, με την πιο σημαντική πρόκληση να αποτελεί η διατήρηση των θέσεων εργασίας και φυσικά η αποφυγή λουκέτων.

Εξάλλου, και η έκθεση της Κομισιόν –στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων– ανεβάζει την ταχύτητα της ελληνικής ανάκαμψης, όπου μάλιστα η Επιτροπή αναφέρει ως σημαντική την κίνηση της Αθήνας για τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της προσωρινής κατάργησης του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, από ρυθμό 3,5% το 2021 και 5% 2022 που εκτιμούσε τον Φεβρουάριο οι υπολογισμοί της Επιτροπής δείχνουν ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% το 2022 – που κινούνται υψηλότερα των εκτιμήσεων του εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών στο 3,6%. Οι θετικές προοπτικές  τροφοδοτούνται κυρίως από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Η κυβέρνηση δείχνει να δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. Κάτι που επεσήμανε και ο επικεφαλής τού ESM (ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας) Κλάους Ρέγκλινγκ  κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης  κατά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ανέδειξε την πρόκληση της υλοποίησης των δράσεων του σχεδίου ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων, αλλά και της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα