Αισιόδοξο αφήγημα αναζητεί ο Κυριάκος

Έναν ξεκάθαρο οδηγό για το επόμενο δεκάμηνο με ένα αισιόδοξο αφήγημα αναζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πανδημία στην κυριολεξία να σαρώνει όλη την ανθρωπότητα και φυσικά και την Ελλάδα. 

 Του Μ.Κ.

Και μπορεί σε καθημερινή βάση να υπάρχουν σχεδόν 100 νεκροί από την covid-19, αλλά όλοι ελπίζουν ότι μετά την έλευση του εμβολίου και τους μαζικούς εμβολιασμούς θα αλλάξει η κατάσταση και η χώρα θα μπει σε λεωφόρο που οδηγεί στην κανονικότητα.

Βέβαια, η κανονικότητα σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους δεν αναμένεται νωρίτερα από το φθινόπωρο, όταν πλέον οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο όπως το εμβόλιο της γρίπης. Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο η επιστροφή στην κανονικότητα λόγω της πανδημίας, αλλά και να μπορέσουν οι πολίτες και η χώρα να ανακάμψουν οικονομικά. Διότι καλή και άγια η επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά χρειάζεται και η παραγωγή, και είναι γεγονός ότι η ελληνική οικονομία –ελέω πανδημίας– έχει σηκώσει χειρόφρενο.

Στο Μαξίμου ναι μεν σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους, αλλά προηγουμένως πρέπει να ξεφύγει η χώρα από τον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας, ειδικά τώρα που οι επιστήμονες κάνουν λόγο και για πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ και να μην αντέξει το σύστημα, πράγμα που όλοι απευχόμαστε.

Δημιουργία ζωτικού πολιτικού χώρου

Εκτός της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τα εθνικά θέματα. Και αυτό διότι το καθεστώς Ερντογάν δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει πουθενά, παρά μόνο εάν ηττηθεί σε κάποιο από τα μέτωπα που έχει ανοίξει. Στο Μαξίμου έχουν επιστήσει την προσοχή σε όλους, καθώς θεωρούν ως κρίσιμο διάστημα τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όταν και θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πλανητάρχης Τζο Μπάιντεν. Αυτό το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη βαθιά οικονομική κρίση, από την οποία μαστίζεται η Τουρκία, κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνο τον Ερντογάν.

Ωστόσο, η δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι μόνο η σωστή αντίδραση στις κρίσεις, ή ακόμη και η καλή διακυβέρνηση, αλλά η δημιουργία ζωτικού πολιτικού χώρου, όπως η κωδικοποίηση κοινωνικών αιτημάτων και οραμάτων, η επαναδιαπραγμάτευση κοινωνικών συμπεριφορών, προτεραιοτήτων και αξιών, η εκπαίδευση των πολιτών και η κινητοποίησή τους, η αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος μέσα από τη σταδιακή ανάδειξη και δοκιμή προβεβλημένων, έμπειρων πολιτικών στελεχών που θα έχουν την αναγνωρισιμότητα και τη νομιμοποίηση του σταυρού, και που εντέλει, ως εν δυνάμει διάδοχοι, θα κληθούν να συνεχίσουν το έργο του.

Όλοι οι ουδέτεροι συμφωνούν ότι τα ποσοστά της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις είναι ποσοστά του Μητσοτάκη ως κυβερνήτη, όχι του κόμματος ή της ηγετικής ομάδας. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός υποστηρίζεται από το κόμμα του, ενώ έχει αξιοποιήσει σε ρόλους συμβούλων, τεχνοκρατών και γενικών γραμματέων μερικά από τα ικανότερα στελέχη του ευρύτερου κέντρου. Ποιος άλλος –εντός ή εκτός Νέας Δημοκρατίας– θα μπορούσε να εκφράσει και να συσπειρώσει το κέντρο απέναντι σε μια αντιπολίτευση που σύσσωμη τηρεί μια παλαιοκομματική ή λαϊκιστική στάση; Το πολιτικό πρότζεκτ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ίσως από μόνο του το αφήγημα πάνω στο οποίο θα στηθεί όλη η προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας. Μάλιστα κάποιοι εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού τονίζουν ότι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προχωρήσει πρώτα ο εκσυγχρονισμός και ο εξευρωπαϊσμός της ελληνικής κοινωνίας. Κάτι που προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης.

Βέβαια γα να πούμε και του στραβού το δίκιο υπάρχουν πολλά παράπονα και από τους βουλευτές και από το στελεχιακό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέχει περισσότερο τους μεταγραφέντες από την κεντροαριστερά. Οπότε είναι κατανοητό ακόμη και στους πλέον αδαείς, ότι θα πρέπει στο νέο ξεκίνημα που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συμπεριλάβει πολλούς περισσότερους από το κόμμα του και να δείξει σε όλα τα στελέχη ότι τους υπολογίζει.

Ο πρωθυπουργός απέναντι στον λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα προέταξε συγκεκριμένες θέσεις για να κερδίσει τις εκλογές. Το σλόγκαν «ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο» κέντρισε το ενδιαφέρον των πολιτών κι έδωσε όραμα προτάσσοντας την εξωστρέφεια, την αξιοκρατία, τη σκληρή δουλειά, τον πολιτικό πολιτισμό, τη φιλελεύθερη κοινωνία, τον σεβασμό στους θεσμούς, την ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Τώρα πλέον πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει ένα νέο όραμα στον κόσμο για οικονομική ανάκαμψη στη μετά covid-19 εποχή.

Δεν αρκεί μόνο το πολιτικό κεφάλαιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο. Έχει τις αλλεπάλληλες εκλογικές επιτυχίες του 2019, την επιτυχή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας και μιας ιδιαιτέρως ύπουλης υβριδικής επίθεσης της Τουρκίας στον Έβρο τον Μάρτιο. Ήδη η χώρα μας έχει χτίσει ισχυρές συμμαχίες διεθνώς, ενώ με την εξωστρέφεια που επέδειξε η κυβέρνηση κατάφερε να προσελκύσει τεχνολογικούς κολοσσούς, από την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος ψηφιοποίησης του κράτους που έχει ήδη αλλάξει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, και από τη διασφάλιση δεκάδων δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.  Η πολιτική είναι όπως το πόκερ. Όταν έχεις κερδίσει κάποια χρήματα, έχεις ουσιαστικά τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι να αποχωρήσεις εξαργυρώνοντας τα κέρδη σου. Η δεύτερη είναι να τα ξαναρίξεις στο παιχνίδι, επενδύοντας σε συγκρούσεις που φυσικά ενέχουν ρίσκα (κάποιες παρτίδες θα τις κερδίσεις, κάποιες θα τις χάσεις), αλλά εφόσον είσαι καλός παίκτης, μακροπρόθεσμα τα κέρδη σου θα «αυγατίσουν». Η τρίτη είναι να αποφύγεις τα ρίσκα, πηγαίνοντας συνεχώς πάσο, αιμορραγώντας σταδιακά το κεφάλαιο.

Στην Ελλάδα υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία μετριοπαθών ανθρώπων που πιστεύουν στην επιστήμη, στην αλήθεια, στην παιδεία, στην προκοπή, στην εργασία, στην πρόοδο, στην αριστεία, στη συνύπαρξη, στη Δύση, στην ανοχή του διαφορετικού. Αυτούς που στο παρελθόν οι μεγάλοι ηγέτες της χώρας τους αποκαλούσαν οικογενειάρχες. Και όλοι αυτοί επιθυμούν επιστροφή στην κανονικότητα. Και να αντιμετωπιστεί η πανδημία και να λειτουργήσει η οικονομία. Αναμφίβολα δύο δύσκολα πρότζεκτ, αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει στους συνομιλητές του την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα