«Αισθητό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα»

 Την Αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου, Πένι Πρίτζκερ, στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Ελλάδα, συνάντησε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε κοινές δηλώσεις από το Μουσείο Ακρόπολης, μίλησε για οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, που παράγει πλέον απτά αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη αισθητό επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας ενώ από την πλευρά της η κ. Πρίτζκερ έδειξε μεν ικανοποιημένη από τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες, ωστόσο τόνισε πως «πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά». Παράλληλα έδωσε και τη.. συμβουλή της λέγοντας πως «μην εστιάζετε μόνο στις περικοπές, αλλά και στην ανάπτυξη».

 Αρχικά ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα, πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών και μηδενικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. «Αυτά τα χειροπιαστά αποτελέσματα, μαζί με την προσδοκία ότι η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε περίοδο ανάκαμψης μετά από έξι οδυνηρά χρόνια ύφεσης, αναδεικνύουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει ήδη αισθητό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα που αντανακλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα εκείνου που προλαβαίνει και τα αξιοποιεί πρώτος, κάτι που είναι σημαντικό, όταν μια χώρα καταφέρνει να βελτιώσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητά της, όπως σήμερα -επισήμανε- η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε ότι μίλησαν και για τον Διατλαντικό Συναιτερισμό Εμπορίου και Επενδύσεων, όπου πρόκειται για μια ελεύθερη ζώνη εμπορίου χωρίς δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στόχος είναι να προωθηθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. «Είμαστε βέβαιοι ότι η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών στον Ατλαντικό, θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, καθώς και την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Υπάρχουν πολλά να γίνουν»

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου ανέφερε πως γνωρίζει η ίδια και ο πρόεδρος Ομπάμα ότι «ο πρωθυπουργός έχει πάρει και θα συνεχίσει να παίρνει σκληρές και δύσκολες αποφάσεις, για να κρατήσει την Ελλάδα στο μονοπάτι των διαρθρωτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων στην προσπάθεια να προωθήσει ανάπτυξη και συνολική οικονομική ευημερία».

Η κυρία Πρίτζκερ τόνισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εστιάζει μόνο σε περικοπές, αλλά και σε βήματα που προωθούν ανάπτυξη, δουλειές, εμπόριο και επιχειρηματικότητα, που θα ωφελήσουν όλους τους Έλληνες». Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά υπάρχουν πολλά να γίνουν. Οι Έλληνες έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του δύσκολου δρόμου, για να εγκαταλείψουν τώρα τις προσπάθειες» επισήμανε η Αμερικανίδα υπουργός.

Διαβάστε επίσης