Άκαρπη η συνάντηση Λαβρόφ – Τσαβούσογλου στην Τουρκία

Συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και περιφερειακά ζητήματα

Χωρίς την επίτευξη συγκεκριμένης συμφωνίας ολοκληρώθηκε στην Άγκυρα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, οι δύο επικεφαλής της διπλωματίας έκαναν λόγο για χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση, χωρίς όμως να αναφέρουν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, παρά μόνο τη βούληση για μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε παραγωγικές τις διαπραγματεύσεις με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Είπε ότι συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και περιφερειακά ζητήματα με την ευκαιρία της επίσκεψης του Λαβρόφ στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ είπε ότι η συνάντηση των δύο υπουργών ήταν χρήσιμη. «Συζητήσαμε το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων πολιτικών επαφών σε διαφορετικά επίπεδα μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών μας. Φυσικά, μιλήσαμε για τις προετοιμασίες για την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θεωρεί ρεαλιστική την ιδέα της δημιουργίας ασφαλούς διαδρόμου για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, αποφεύγοντας να πει αν και η Ρωσία συμφωνεί ότι πρόκειται για κάτι ρεαλιστικό.

«Μιλάμε για έναν μηχανισμό που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ ΟΗΕ, Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας. Θεωρούμε αυτό το σχέδιο ρεαλιστικό. Πρέπει να συζητήσουμε μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πλοίων» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα είναι έτοιμη να οργανώσει συνάντηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ο ρώσος υπουργός απάντησε ότι για να επιλυθεί το θέμα θα πρέπει η Ουκρανία να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων που θα φεύγουν από τα λιμάνια της. Για να είναι ασφαλή τα πλοία απαιτείται αποναρκοθέτηση των λιμανιών, είπε ο Λαβρόφ. Εφόσον οι Ουκρανοί προχωρήσουν στην κίνηση αυτή, η Μόσχα δεσμεύεται να μην την εκμεταλλευτεί για να προωθήσει τις στρατιωτικές της θέσεις, υποσχέθηκε ο πολύπειρος διπλωμάτης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα