Ακόμη ζητούν ευθύνες για τις μη προφυλακίσεις

Μπορεί η προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου να λείανε τις εντυπώσεις, όμως ο προβληματισμός καλά κρατεί στο σύνολο των μελών της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το κατά πόσο θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη στρατηγική της Ν.Δ. μετά την απόφαση των ανακριτικών αρχών να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος. Ειδικά μετά το σώου που έκαναν στην Ευελπίδων οι τρεις προαναφερθέντες με το να υβρίζουν, να απειλούν και να κλωτσούν ανθρώπους του Τύπου.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκπέμπεται το μήνυμα ότι πρέπει να επικρατήσει «ψυχραιμία» και να είναι όλοι πολύ προσεκτικοί διότι, όπως έλεγαν συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, «υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος» και «είμαστε στο στάδιο της προδικασίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τους χειρισμούς που έχουν γίνει, ενώ τα μεσάνυχτα της Τρίτης επικοινώνησε και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου για να πληροφορηθεί τι γίνεται.

Επίσης άρχισε το γνώριμο «παιχνίδι» σε πολλούς της απόδοσης ευθυνών και στο στόχαστρο πολλών βουλευτών, χωρίς όμως επαρκή αιτιολόγηση, βρέθηκαν για διαφορετικούς λόγους οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κκ. Αθανασίου και Δένδιας και ο Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Αθ. Ανδρεουλάκος, ενώ ορισμένοι επέκριναν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Μ. Βορίδη, που συμμετείχε στις σχετικές συσκέψεις.

Σε αυτό το κλίμα και ενώ είχε αρχίσει να διαμορφώνεται βαριά ατμόσφαιρα στην «πολιτική αγορά» άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για παραίτηση, είτε του Δένδια είτε του Αθανασίου, κάτι όμως που διαψεύστηκε από τους συνεργάτες τους.

Λάθος εκτίμηση

 

Το γεγονός όμως είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου και ιδιαίτερα στον σκληρό πρωθυπουργικό πυρήνα υπήρχε εξαρχής η εκτίμηση περί στοιχειοθετημένης υπόθεσης και άρα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς είχε φροντίσει και στις ομιλίες του στις ΗΠΑ να δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εξουδετερώσει τους χρυσαυγίτες. «Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε ως κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής να οδηγηθεί στη φυλακή».

Παράλληλα, ξένοι παράγοντες εξέφραζαν την απορία τους για το πώς άνθρωποι που εμπλέκονταν σε εγκληματικές πράξεις αφέθηκαν ελεύθεροι με τέτοια ευκολία. «Η Δικαιοσύνη επέβαλε το μέτρο της προσωρινής κράτησης σε έναν εν ενεργεία βουλευτή. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, ενώ σε άλλους τρεις επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι» υπογραμμίζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη απαντώντας στην κριτική που ασκείται.

Από την εξέλιξη της υπόθεσης θα κριθούν πολλά και για τον πολιτικό χάρτη στη χώρα καθώς δημιουργούνται νέα δεδομένα και μπορεί να υπάρξουν ανατροπές. Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το τοπίο την επόμενη ημέρα, αλλά είναι δεδομένο, όπως παραδέχονται έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες, ότι εισήλθαμε σε φάση έντονων διεργασιών.

 

Παράλληλα για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται το μέγα πρόβλημα που υπάρχει στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου και σχετίζεται με την αδυναμία χάραξης ουσιαστικής και αποτελεσματικής επικοινωνιακής και πολιτικής στρατηγικής ενός μεγάλου θέματος. Και αυτό διότι εξαρχής η κοινή γνώμη δέχθηκε καταιγισμό πληροφοριών και εκτιμήσεων σχετικά με την υπόθεση και καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες σχετικά με την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς της Χρυσής Αυγής.

 

Μ.Κ.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα