bpbg
bpbg

Ακόμη έναν κάβο πέρασε η Γεννηματά

Οι «οπλαρχηγοί» του Κινήματος Αλλαγής έκαναν καταγραφή δυνάμεων, έδειξαν ότι έχουν διακριτές διαφωνίες, αλλά κράτησαν τα όπλα –για την ώρα τουλάχιστον– παρά πόδα

Κατά τη διάρκεια της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας την τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα είχε πει το περίφημο «μεροδούλι, μεροφάι», θέλοντας να καταδείξει ότι δεν υπάρχει καμία στρατηγική. Αυτή η ατάκα τού πρώην υπουργού και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ ταιριάζει γάντι στη στρατηγική που ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά στο εσωτερικό του κόμματος, προσπαθώντας να ξεπεράσει τους σκοπέλους με την εσωκομματική αμφισβήτηση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι, λοιπόν, η κα Γεννηματά νιώθει ικανοποιημένη που πέρασε με ελαφρά τραύματα από τη βάσανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, όπου για μία ακόμη φορά τα στρατόπεδα εντός του Κινήματος Αλλαγής είναι μεν διακριτά, αλλά οι οπλαρχηγοί αποφάσισαν να κρατήσουν τα όπλα παρά πόδα. Απλά έριξαν μερικές προειδοποιητικές μπαλωθιές στον αέρα και δεν έδειξαν τη διάθεση τουλάχιστον προς το παρόν για μετωπική σύγκρουση.

Η κριτική που ασκήθηκε προς την ηγεσία ήταν από δύο πλευρές. Η μία ήταν αναμενόμενη, αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη. Η άλλη, όμως, γέννησε ερωτηματικά και άγχωσε κατά κάποιον τρόπο την ηγετική ομάδα, η οποία δεν ανέμενε μία συντεταγμένη κριτική από στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος απουσίαζε στη Νέα Υόρκη στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Χάρης Καστανίδης και ο Δημήτρης Ρέππας έκαναν λόγο –ο καθένας με τον δικό του τρόπο– για έλλειψη ιδεολογικής ταυτότητας του ΚΙΝΑΛ και δήλωσαν ευθαρσώς την αντίθεσή τους με την ψήφο ανοχής που είχε ακουστεί προεκλογικά. Ζήτησαν να τεθεί διαχωριστική γραμμή με τη Ν.Δ., και προφανώς, εάν κρίνουμε από τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ, οι συναινέσεις του ΚΙΝΑΛ με την κυβέρνηση σε διάφορα ζητήματα αναμένονται πιο δύσκολες.

Η επόμενη εσωκομματική μονομαχία στο ΚΙΝΑΛ μεταφέρεται στην προγραμματική συνδιάσκεψη στα τέλη Νοεμβρίου

 

Περί ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις ομιλίες Ρέππα, Καστανίδη και να προβλέψουν τα επόμενα βήματα του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως, από την άλλη, παραξενεύτηκαν που η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη κινήθηκε σε πιο ήρεμους τόνους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε σε ήρεμους τόνους, απέστειλε ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. «ΠΑΣΟΚ υπάρχει χωρίς το Κίνημα Αλλαγής. Κίνημα Αλλαγής χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο δε στενός του συνεργάτης Στέφανος Ξεκαλάκης (πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ που παύτηκε με άκομψο τρόπο από τη Φώφη Γεννηματά) ζήτησε ένα ανοιχτό και καθαρό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δείγμα για το πώς θέλει να κινηθεί η ομάδα Ανδρουλάκη.

Επίσης στη Χαριλάου Τρικούπη ενοχλήθηκαν, αλλά απέφυγαν να σηκώσουν το γάντι με ένα άλλο σημείο της τοποθέτησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό που είπε, «να μην εκλαμβάνεται η στάση του υπέρ της ενότητας ως αδυναμία». Ήταν μία σαφέστατη προειδοποίηση προς την ηγεσία. Όπως επίσης και η έμμεση αμφισβήτηση για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υποστηρίζοντας πως πρέπει να ληφθούν συλλογικά οι αποφάσεις για τον νέο εκλογικό νόμο και την ψήφο των αποδήμων.

 Τώρα η συνδιάσκεψη

Τώρα ο επόμενος κάβος που πρέπει να ξεπεράσει η κα Γεννηματά είναι η προγραμματική συνδιάσκεψη στα τέλη Νοεμβρίου. Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση που κάνει η ηγετική ομάδα είναι ότι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή απέρριψε την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι εξάλλου και ο στρατηγικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη να περάσει στα μουλωχτά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποφύγει τα προβλήματα. Επίσης ο εκ των στενών συνεργατών της κας Γεννηματά, ο Μανώλης Όθωνας ισχυρίζεται ότι «βοηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις και όχι ο κλεφτοπόλεμος, οι χιλιάδες μικρές καθημερινές μαχαιριές».

Πάντως ήδη όλοι γύρω από την κα Γεννηματά έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα τους στην προγραμματική συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου, μετά την αναίμακτη σκόπελο της Κεντρικής Επιτροπής. Η ηγεσία αποδεικνύεται ανθεκτική, αλλά οι ισορροπίες εντός του ενιαίου φορέα εξακολουθούν να είναι λεπτές.

Με βάση, λοιπόν, τον Νοέμβριο, ήδη αποφασίστηκε σε καθημερινή βάση να ξεκινήσει πρωινός καφές στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου να συζητούνται όλες οι εξελίξεις. Γύρω από τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη θα συσκέπτονται ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Μάντζος, ο γραμματέας του τομέα επικοινωνίας Κυριάκος Κυριάκος, ο γραμματέας του οργανωτικού Στέφανος Παραστατίδης και οι στενοί συνεργάτες τής Φώφης Γεννηματά, ο Μανώλης Όθωνας και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Στις καθημερινές αυτές συνεδριάσεις θα εξετάζονται τα τρέχοντα θέματα επικαιρότητας προκειμένου να καθορίζεται η στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής και φυσικά θα καταρτίζονται τα επικοινωνιακά πλάνα που θα συνοδεύουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κόμματος.

Ο Παύλος Γερουλάνος εξακολουθεί να ασχολείται μόνο με το ΠΑΣΟΚ

 

Επιμένει ο Γερουλάνος

Στο μεταξύ ο Παύλος Γερουλάνος εμμένει για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και σε συνέντευξη που παραχώρησε δήλωσε αποφασισμένος να σπάσει τη δύναμη της αδράνειας που κρατά καθηλωμένο το ΚΙΝΑΛ και «εγκλωβισμένο» στο σώμα του το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός φορέας της Κεντροαριστεράς, καθώς ο ίδιος εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη έκφρασης αυτού του χώρου.

Ο κ. Γερουλάνος ζητά ένα συγκεκριμένα έναν «ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο μέσα στο ΠΑΣΟΚ» και τονίζει πως θα καταθέσει σ’ αυτόν «ολοκληρωμένη πρόταση για το τι πρέπει ν’ αλλάξει, ώστε στη μεγάλη μάχη που γίνεται για την Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ να βγει μπροστά. Να πούμε ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες μας και ποιοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να τις μεταφέρουν σε κάθε άκρη της Ελλάδας», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι τη μάχη της Κεντροαριστεράς «θα κερδίσει όποιος έχει μια πειστική πολιτική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Αυτό στην πολιτική είναι δεδομένο. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι ένα θετικό για τον ίδιο. Το γεγονός ότι εμείς μπορούμε να βασίσουμε την πρότασή μας σε στιβαρές αρχές και αξίες είναι το δικό μας όπλο. Άρα, αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια μάχη για το ποιος μπορεί να εκφράσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία θα καταθέσω στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ».

Υποστηρίζει έτσι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που έχει εμπειρία ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενδυναμωθεί η μεσαία τάξη.

 

Διαβάστε επίσης