Ακονίζουν τα μαχαίρια

Στην σύγκρουση Καμμένου-Κοτζιά, μία βαρέων βαρών μονομαχία, είχαμε πανηγυρική επικράτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο Νίκος Κοτζιάς έγινε ο 3ος υπουργός που “καθαρίζει” ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Όμως αυτές τις ημέρες που έχει ξεκινήσει η συζήτηση του προϋπολογισμού στις επιτροπές της Βουλής κυοφορείται μία νέα σύγκρουση. Αυτή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη με τον επικεφαλής του Γραφείου της Βουλής για την Παρακολούθηση του Κρατικού Προϋπολογισμού Φραγκίσκου Κουτεντάκη.

Χθες στην συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, όπου συζητείται το προσχέδιο, ο κ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε «λάθος» την έκθεση του Γραφείου που μιλά για προσχέδιο δύο σεναρίων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το κείμενο ακολούθησε τις οδηγίες της ευρωπαϊκής επιτροπής που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη που δεν βρίσκονται σε καθεστώς οικονομικού προγράμματος.

Όμως ο κ. Κουτεντάκης εμμένει με κατηγορηματικό τρόπο στην άποψη ότι υπάρχουν δύο σενάρια στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αφήνοντας αιχμές για τον αναπληρωτή “τσάρο”. “Οι αναφορές της Έκθεσης του ΓΠΚΒ αναφέρεται στο σενάριο βάσης και το άλλο σενάριο που κατατέθηκε, δηλαδή έχουμε δύο σενάρια που παράγουν κάποιες διαφορές στα αποτελέσματα. Ο ισχυρισμός ότι το Γραφείο κάνει λάθος απαιτεί σοβαρή τεκμηρίωση”, είπε ο κ. Κουτεντάκης, χωρίς να κρύψει την ενόχλησή του για το χθεσινό σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο κ. Χουλιαράκης υπογράμμισε πως “το σενάριο για τον προϋπολογισμό είναι ένα και μοναδικό. Δεν είναι διαφορετικό το προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου που κατατέθηκε στη ελληνική Βουλή με εκείνο της 15ης Οκτωβρίου που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Το περιεχόμενο τους είναι ένα και κοινό”. Ενώ, εκτός μικροφώνου, απαντώντας σε σχόλιο βουλευτών για την Έκθεση του ΓΠΚΒ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ακούστηκε να λέει – για την Έκθεση του ΓΠΚΒ – ότι  “κάνει λάθος”.

Επιχειρώντας να αμβλύνει την διατύπωση στην συνέχεια, ο κ. Κουτεντάκης επισήμανε πως “δεν αποτελεί κριτική  αυτό που είπα, δύο σενάρια έχει και το Μεσοπρόθεσμο”.

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά, ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε πως αυτή είναι η “δομή κάθε προσχεδίου του Προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει ένα σενάριο για το τι προτίθεται να κάνει. Αυτό που λέει το σενάριο βάσης είναι πως θα ήταν τα πράγματα εάν δεν υπήρχε κυβέρνηση, η ροή των πραγμάτων από μόνη της. Δεν μιλάμε για δύο εναλλακτικά σχέδια και η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει τι θα κάνει. Δεν υπάρχουν δύο σενάρια που η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει τι θα κάνει. Οι πίνακες 2,7 και 2,8 αποτυπώνουν την πρόταση της κυβέρνησης για το τι πρόκειται να κάνει”.

Προς το παρών ο κ. Χουλαριάκης δεν ανταπάντησε, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο ότι η συγκεκριμένη σύγκρουση είναι ίσως σφοδρότερη από αυτή των Κοτζιά-Καμμένου.

Η Κομισιόν

 

Στο μεταξύ η Κομισιόν στην κυριολεξία κάνει φύλλο και φτερό τα στοιχεία που έστειλαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών στις Βρυξέλλες μαζί με τον προϋπολογισμό, ούτως ώστε να αιτιολογήσουν την ελληνική θέση για σταθερά υπέρ-πλεονάσματα και άρα για επαρκή δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις αξίας 1,1 δισ. ευρώ του 2019 (δηλαδή μείωση του ΕΝΦΙΑ, των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, επίδομα στέγασης κ.λ.π. χωρίς την περικοπή των συντάξεων).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές διατηρούν τις ενστάσεις τους, ειδικά αναφορικά με ένα πεδίο: με την απόδοση των εισπρακτικών μέτρων και με το κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι στόχοι για τα έσοδα. Το ζήτημα προϋπήρχε από την κάθοδο των επικεφαλής στην Αθήνα το Σεπτέμβριο. Στο μεσοδιάστημα υπήρξε σύγκλιση αλλά όχι απόλυτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματίζει η πορεία των φορολογικών εσόδων και δεν υπάρχει ακόμη η βεβαιότητα ότι οι εισπράξεις θα είναι τέτοιες, ούτως ώστε να υπάρξει και φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια σταθερό υπερπλεόνασμα (σε σχέση με το δημοσιονομικό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ).

Ανησυχία προκαλεί η υστέρηση εσόδων που κατεγράφη στα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Σεπτεμβρίου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.225 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 79 εκατ. ευρώ. Ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες. Προστέθηκαν 850 εκατ. ευρώ μόνο τον Αύγουστο, ενώ η “δεξαμενή” των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία φτάνουν πλέον στα 6,4 δισ. ευρώ μόνο από την αρχή του χρόνου. Οι επίσημες ανακοινώσεις και το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκδοθούν για την Ελλάδα (όπως και για όλα τα κράτη-μέλη) το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου (με βάση τουλάχιστον τον υφιστάμενο προγραμματισμό).

Ωστόσο, μία πρώτη εικόνα θα υπάρξει πολύ νωρίτερα, πιθανότατα στο Euroworking Group το οποίο συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη – Παρασκευή (για να προετοιμάσει τη Σύνοδο του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα