Ακούει το επιτελικό κράτος τους ακρίτες της Πάτμου;

Οργή στην τοπική κοινωνία για τις διαδικασίες διεκδίκησης και αναγνώρισης της κυριότητας που έχει ξεκινήσει το ελληνικό Δημόσιο επί ακινήτων που αποτελούν όμως πατρογονικές περιουσίες των κατοίκων

Αποδέκτες ενός δελτίου Τύπου που όμως αναδεικνύει ένα ευαίσθητο θέμα εθνικής σημασίας έγιναν τα δημοσιογραφικά γραφεία με το «καλημέρα» της εβδομάδας.

Αποστολέας η δημοτική αρχή της Πάτμου και θέμα του οι διαδικασίες διεκδίκησης και αναγνώρισης της κυριότητας που έχει ξεκινήσει το ελληνικό Δημόσιο επί ακινήτων που βρίσκονται στην Πάτμο, τους Αρκιούς και το Μαράθι αποτελώντας όμως πατρογονικές περιουσίες.

Μάλιστα από τον δήμο Πάτμου υπογραμμίζουν ότι έχουν κατατεθεί και αγωγές προκειμένου το Δημόσιο να εδραιώσει τη νομιμότητα των εν λόγω διεκδικήσεων με την ένδειξη αγνώστου ιδιοκτήτη.

Κάποιες εκ των αγωγών στρέφονται και κατά ιδιωτών και κατά του δήμου με τον δήμαρχο Πάτμου, Λευτέρη Πέντε, να εξηγεί ότι η διεκδικούμενη περιοχή θα έπρεπε να είναι εκτός του χάρτη διεκδικήσεων λαμβάνοντας υπ΄ όψη και το ιδιοκτησιακό καθεστώς όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το Χρυσόβουλο, αλλά και την κοινωνική γεωγραφία –μορφολογία των Αρκιών (βλ. έκταση, πληθυσμός αντίξοες συνθήκες και επίπεδο διαβίωσης).

Ο αυτοδιοικητικός άρχοντας του Νησιού της Αποκάλυψης επισημαίνει εξάλλου την αντίφαση που δημιουργείται εξαιτίας του γεγονότος ότι ενώ το ελληνικό Δημόσιο έχει παραχωρήσει πλήρη δικαιώματα κυριότητας στον δήμο Πάτμου σε νησιά πλησίον του νησιού όπως και σε νησίδες πλησίον των Αρκιών με τον Ν. 3800 του 1957(!) έρχεται μετά από μισό και πλέον αιώνα να τα επαναδιεκδικήσει.

Στο νησί επικρατεί αναταραχή και για το πρακτικό του θέματος, δηλαδή των υπέρογκων δικαστικών δαπανών που επωμίζονται οι ακρίτες για να υπερασπιστούν τα πατρογονικά τους, αλλά και για το ηθικό κομμάτι όπου το κράτος έρχεται να διεκδικήσει περιουσίες μόνιμων κατοίκων σε ένα ακριτικό νησί του οποίου την ελληνική κυριαρχία αμφισβητεί πειρατικά η Τουρκία!

Σημειώνεται ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του αρμόδιου Τμήματος Περιουσίας, ενώ σχετικά υπομνήματα έχουν λάβει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (ΑΠ 5639/8-10-2021), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας (ΑΠ 5640/8-10-2021), αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (5966/25-10-2021).

Και κάπου εδώ γεννάται το ερώτημα: αφουγκράζεται το επιτελικό κράτος την αγωνία των ακριτών του Αιγαίου ή «πέφτουν» πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα όπως το Καστελόριζο που λένε διάφοροι διεθνο-σύμβουλοι της κυβέρνησης;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα