Άκουσε τους μουσαφίρηδες και είπε «όχι» στις εκλογές

Για ποιον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες – Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του για ανασχηματισμό τον Ιούλιο

Πάει καιρός που στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξαν εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου η Ν.Δ. να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που υπήρξε στην κοινωνία από την άριστη διαχείριση και της απόπειρας εισβολής μεταναστών με την αρωγή του τουρκικού κράτους στον Έβρο, και φυσικά της αντιμετώπισης της πανδημίας με το έγκαιρο lockdown. Το γιατί έμειναν σενάρια έχει την εξήγησή του…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όσο περνούσαν οι μέρες της καραντίνας, το σύστημα υγείας ανταποκρινόταν εξαιρετικά και η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην οικονομική ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων, γύρω στο Πάσχα οι ίδιες εισηγήσεις εντάθηκαν αυτήν τη φορά με την επίκληση του επιχειρήματος ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογές πριν προλάβει να γίνει αισθητή η μεταπανδημική ύφεση.

Ο πρωθυπουργός, όπως έχει αποκαλύψει προ μηνός η «Α», απέρριψε το πρέσινγκ για πολλούς λόγους. Ο πιο βασικός ήταν ότι θεωρεί πως έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να διαχειριστεί και την οικονομική κρίση. Επίσης, όπως έλεγε στους συνομιλητές του, θα ήταν καιροσκοπική κίνηση η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και όπως τόνισε θα χρειάζονταν τουλάχιστον 70 ημέρες προκειμένου να σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση, αφού θα είχαμε διπλές εκλογές, επειδή οι ακριβώς επόμενες θα διενεργηθούν με απλή αναλογική.

Με την οικονομία να βρίσκεται –σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο– για περίπου τρεις μήνες σε προεκλογικό status, η λογική εξέλιξη θα ήταν το βάθεμα της ύφεσης, κάνοντας τη  διαχείρισή της ακόμη δυσκολότερη. Ταυτόχρονα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέμενε –και δικαιώθηκε– ότι η βοήθεια από την Ε.Ε. θα ήταν σημαντική. Το σενάριο των εκλογών άρχισε εμφανώς να ξεφτίζει, όταν η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν πρότειναν να προικιστεί το Ταμείο Ανάκαμψης με 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πλέον το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες κάηκε οριστικά στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους προέδρους των οργανώσεων του κόμματος από όλη την Ελλάδα, την Τετάρτη το μεσημέρι. Μία τηλεδιάσκεψη υπό την αιγίδα που διοργάνωσε η Γραμματεία Οργανωτικού. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν του το έθεσαν το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, απάντησε με ένα βροντερό «όχι».

Ο πρωθυπουργός αναμένει ότι η χώρα θα τα καταφέρει με χρηστή διαχείριση αξιοποιώντας στο έπακρο τα κοινοτικά κονδύλια, όπως εξήγησε στα κομματικά στελέχη. «Στη δύναμη πυρός μας προστίθενται, όχι μόνο τα χρήματα που ήδη έχουν συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία τώρα είμαστε σε θέση να δαπανήσουμε, αλλά και το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, τα 32 δισ. Είναι λεφτά τα οποία θα πέσουν στην ελληνική οικονομία από το ’21 και μετά. Έχουμε πολύ περισσότερα χρήματα σήμερα για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το βασικό μας αναπτυξιακό πρόγραμμα, που είναι ένα πρόγραμμα σε ορίζοντα τριετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Γκρίνιες…

Βέβαια, οι παλιές καραβάνες του κόμματος εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έπρεπε να αποκλείσει το ενδεχόμενο των εκλογών, καθώς είναι πιθανόν ο κομματικός μηχανισμός να πέσει σε λήθαργο, ή να απολαύσει την καλοκαιρινή σιέστα και εάν τελικά προκύψουν εκλογές, τότε όλα θα ήταν πολύ δυσκολότερα. Μάλιστα, αρκετοί θυμήθηκαν τι είχε γίνει το 2000. Το καλοκαίρι (Ιούνιος) του 1999 η Ν.Δ. κέρδισε τις ευρωεκλογές και εν συνεχεία όλοι πήγαν διακοπές, με πρώτο και καλύτερο τον Κώστα Καραμανλή. Τουναντίον, η κυβέρνηση Σημίτη και ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ ενεργοποιήθηκαν. Και παρά το γεγονός ότι τότε ξεκίνησε το κραχ του Χρηματιστηρίου, το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύθηκε την καλή –σε γενικές γραμμές–  διαχείριση στον σεισμό της Αθήνας (Σεπτέμβριος 1999), σε συνδυασμό με το δίλημμα της εισόδου στη ζώνη του ευρώ, και τελικά επικράτησε στις εθνικές εκλογές τον Μάρτιο του 2000.

Ήδη από πολλές τοπικές επιτροπές ακούγονται μουρμούρες, ότι ειδικά μετά το συνέδριο του κόμματος όλος ο κομματικός μηχανισμός έχει… αποσυρθεί και όλοι ασχολούνται με την κυβέρνηση και ελάχιστοι με το κόμμα. Μάλιστα, έχουν ακουστεί διάφορα για ανεπάρκεια των επιτελών της οδού Πειραιώς. Απλά αυτό που σώζει όλους είναι ότι λειτουργεί άψογα η «Ομάδα Αλήθειας» που αποδομεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο τα fake news που διοχετεύει η Κουμουνδούρου. Βέβαια, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Γιώργος Στεργίου, είπε στην τηλεδιάσκεψη ότι «οι οργανώσεις μας σε όλη την Ελλάδα, ενσωματώνοντας ψηφιακές υπηρεσίες στην καθημερινή τους λειτουργία, βρίσκονται ακόμα πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Όχι μόνο για να πληροφορήσουν εργαζόμενους και ανέργους, επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες κάθε ηλικίας για τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται. Αλλά και για να μεταφέρουν αξιόπιστα τις αγωνίες και τις επισημάνσεις τους, τις προσδοκίες και τις προτάσεις τους. Το πολιτικό μας δυναμικό παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης των ιδεών και των αξιών». Όμως καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως δεκάδες μέλη τοπικών επιτροπών από όλη την Ελλάδα ζητούν μεγαλύτερη ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού.

Φουλ για ανασχηματισμό

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η πλειοψηφία των… μουσαφίρηδων, δηλαδή των μεταγραφέντων από άλλους πολιτικούς χώρους υπουργών και υφυπουργών έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Όμως και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ σκεφτικός, καθώς ως λάτρης της ιστορίας έχει μελετήσει πως ηγέτες που είχαν καταγράψει στο ενεργητικό τους επιτυχίες, όταν πήγαν σε πρόωρες εκλογές ηττήθηκαν, διότι οι ψηφοφόροι θεώρησαν ότι τους εκβίασαν. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Συνθήκη των Σεβρών (1920) πέτυχε να συμπεριληφθούν όλα τα ελληνικά αιτήματα, όμως έχασε τις επόμενες εκλογές, λίγους μήνες μετά και αφού είχε προηγηθεί η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και η δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη. Αλλά και ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ, ο «πατέρας της νίκης» όπως αποκλήθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχασε τις εκλογές της 5ης Ιουλίου του 1945, λίγες ημέρες πριν από την παράδοση της Ιαπωνίας.

Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για έναν ευρύ ανασχηματισμό, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Οι ίδιες πηγές τον προσδιορίζουν εντός του Ιουλίου, μάλλον κοντά στην επέτειο της νίκης, στις 7 Ιουλίου. Και ο λόγος που οι σχεδιασμοί οδηγούν σε ανασχηματισμό τον Ιούλιο είναι να είναι έτοιμοι οι νέοι υπουργοί στην πρώτη μεγάλη πρόκληση της νέας εποχής τον Σεπτέμβριο, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, που φέτος θα έχει ως τιμώμενη χώρα τη Γερμανία και δεν αποκλείεται στη Θεσσαλονίκη να βρεθεί και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα