Ακριβά κοστίζει για τις ελληνικές οικογένειες η «δωρεάν παιδεία»

Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει η ελληνική οικογένεια για τα  φροντιστήρια των παιδιών της όπως αποκαλύπτει έρευνα .Ειδικά για την Γ΄’ Λυκείου το ποσό αυτό εκτινάσσεται ακόμα και στα 1.000 ευρώ το μήνα!

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, οι ιδιωτικές δαπάνες των οικογενειών για τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες των παιδιών τους (μαζί με τις δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία) έφτασαν το 2017 τα 3,3 δισ. ευρώ, και αυτή ήταν η κατώτερη τιμή που έφτασαν ποτέ, με το κράτος να «δίνει» επίσης σε δημόσιες επενδύσεις σχεδόν 5 δισ. για την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» οι μαθητές της Γ΄Λυκείου έχουν τουλάχιστον 17 ώρες την εβδομάδα φροντιστήριο και οι οικογένειες τους καλούνται να πληρώσουν γι΄αυτές έως και 1.000 ευρώ το μήνα.

«Τα προβλήματα στην εκπαίδευση είναι σήμερα πολλά και το δημόσιο Λύκειο είναι απαξιωμένο» λέει η Πηνελόπη Π., μητέρα μαθήτριας στην Γ’ Λυκείου σε σχολείο των νότιων προαστίων, η οποία μίλησε στην εφημερίδα.

«Η κόρη μου κάνει 17 ώρες φροντιστήριο εβδομαδιαίως και αυτή είναι μάλλον η καλύτερη των περιπτώσεων γιατί άλλοι συμμαθητές της κάνουν περισσότερα» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας φροντιστών Ελλάδας Γ. Βαφειαδάκης, όσοι μαθητές βρίσκονται στην Γ’ Λυκείου και κάνουν μαθήματα για να δώσουν το καλοκαίρι Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν φέτος αυξήσει τα μαθήματά τους κατά δύο με τρεις ώρες την εβδομάδα. Αυτό παρατηρείται κυρίως στην Έκθεση, στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε πραγματιστικό περιβάλλον, αλλά και σε άλλα μαθήματα.

«Ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης της κάθε οικογένειας, τα μέλη της είναι υποχρεωμένα να κάνουν τραγικές οικονομίες για την πληρωμή των φροντιστηρίων των παιδιών τους αν θέλουν αυτά να περάσουν στο Πανεπιστήμιο» λέει η Πηνελόπη Π. «Δεν το υπολογίζει κανείς το σχολείο» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όπως είναι γνωστό, τη φετινή χρονιά, στην Γ’ Τάξη Λυκείου διδάσκονται εξάωρα μαθήματα την εβδομάδα ανά ομάδα προσανατολισμού, με μοναδικά μαθήματα γενικής παιδείας (που τα διδάσκονται δηλαδή όλοι) τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Θρησκευτικά και τη Γυμναστική.

Οι μαθητές στην τελευταία τάξη του Λυκείου, έτσι, δεν παίρνουν όλοι γενική παιδεία Μαθηματικών, Ιστορίας ή άλλων μαθημάτων, καθώς το νέο σύστημα που ψηφίστηκε πέρυσι ορίζει ότι οι εγκύκλιες γνώσεις των μαθητών σταματούν στη Β’ Λυκείου. Ακολούθως στην Γ’ Τάξη του οι μαθητές διδάσκονται βασικά τα μαθήματα στα οποία θα δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το τραγικότερο, ωστόσο, είναι ότι οι μαθητές ξεκινούν στα φροντιστήρια, από τη Β’ Λυκείου, τα μαθήματα της Γ’ Τάξης για να προλάβουν να τελειώσουν εγκαίρως την ύλη.

Διαβάστε επίσης