Αντιμέτωπη με το απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο η Ιταλία

Οι λαϊκιστές ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι των ιταλικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν ξεκάθαρη νίκη σε κανένα κόμμα, γύρισαν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα και κανένα από τα τρία κύρια κόμματα της Ιταλίας δεν μπορεί να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση.To αποτέλεσμα της κάλπης προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα στην χώρα αλλά και εκπέμπει σήμα κινδύνου για την Ευρώπη.

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, με πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28, κατά τα στοιχεία της Κοριέρε ντέλα Σέρα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 24,40% και θα καταλάβει 107 έδρες στην επόμενη ιταλική κάτω Βουλή, ενώ το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Σαλβίνι: Η Κεντροδεξιά κέρδισε το δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση

Την άποψη ότι η Κεντροδεξιά, ως πρώτος σε ψήφους πολιτικός συνασπισμός, πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση εξέφρασε ο ηγέτης της εθνικιστικής δεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, πρώτης δύναμης σε ψήφους εντός της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας, καλώντας σε μία Ευρώπη «για τους πολίτες και όχι για τις γραφειοκρατίες».

Ο γραμματέας της Λέγκας, η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεργάζεται – μεταξύ άλλων – με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και με το επίσης ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση υπό τον κεντροδεξιό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε ότι το κόμμα του ήταν εκείνο με τη μεγαλύτερη – αναλογικά – αύξηση των δυνάμεών του, αφού πέρασε από μονοψήφιο ποσοστο σε δύναμη κοντά στο 18%.

Ο Μ. Σαλβίνι συνεχάρη το Κίνημα «Πέντε Αστέρια» (M5S) για την πρώτη του θέση ως κόμμα στις εκλογές, ωστόσο, σε μια έμμεση αναφορά στα σενάρια που ακούγονται για συνεργασία Πέντε Αστέρων – Λέγκας – Αδελφών της Ιταλίας (επίσης κόμμα της εθνικιστικής Δεξιάς που συμμετείχε στην Κεντροδεξιά Συμμαχία), έκανε λόγο για «περίεργα σενάρια».

Ο ηγέτης της Λέγκας τόνισε ότι το αποτέλεσμα είναι μια ήττα της γραμμής Ρέντσι, «της μερικής απασχόλησης και της επισφαλούς εργασίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Forza Italia Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μ. Σαλβίνι είχαν συμφωνήσει ότι, όποιο από τα δύο κόμματά τους συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στο πλαίσιο της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας, θα είχε το προβάδισμα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ο μεν Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρότεινε ως πρωθυπουργό τον νυν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στέλεχος της Forza Italia, Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ η Λέγκα τον ίδιο τον Ματέο Σαλβί

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα