Αξιολόγηση, χρέος και… Παπούλιας θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις

Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη πολιτική κόντρα, έτσι και τώρα επανήλθαν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Επί ένα χρόνο κάθε τρεις και λίγο κυκλοφορούν σενάρια για πρόωρες εκλογές. Η πρώτη αφορμή ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική τότε κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Αυτή τη φορά χρειάστηκε να περάσουν περίπου 40 ημέρες μετά τις ευρωεκλογές για να ξαναφουντώσουν τα εκλογικά σενάρια. Και αυτή τη φορά το πολιτικό κλίμα είναι φορτισμένο, ενώ και με την κίνηση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να προκαλέσει συζήτηση για δημοψήφισμα για την πώληση της μικρής ΔΕΗ επί της ουσίας επιθυμεί να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή. Αυτή η εξέλιξη, όπως επίσης και η αξιολόγηση από την τρόικα του ελληνικού προγράμματος δημιουργεί διαφορετικά δεδομένα.

Έτσι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν θέσει κάποια ορόσημα, τα οποία εν πολλοίς δείχνουν τις προθέσεις, αλλά και τη στρατηγική των δύο κομμάτων. Τα δύο βασικά ζητήματα που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις είναι κατ’ αρχάς η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και είναι άμεσα συνυφασμένη και με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και, φυσικά, η ολοκλήρωση της θητείας του Κάρολου Παπούλια και η ανάγκη ανάδειξης νέου Προέδρου Δημοκρατίας.

Όπως υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες των δύο πολιτικών αρχηγών, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία κυρίων, που επί του παρόντος παραμένει ισχυρή παρά τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του κάποτε κραταιού ΠΑΣΟΚ και τις ενστάσεις πολλών στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει συγκεκριμένα βήματα:

# Την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας, που θα σημάνει την εκταμίευση των 1+1 δισεκατομμυρίων ευρώ και την υλοποίηση της δέσμης μέτρων που, αν και δεν είναι προαπαιτούμενα, περιλαμβάνονται στα θέματα προς αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο.

# Τη διασφάλιση των κεφαλαίων που βρίσκονται στο ΤΧΣ, προκειμένου να καλύψουν νέες ενδεχόμενες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το Μαξίμου επιδιώκει αυτά τα κεφάλαια να μην καταλήξουν στις τράπεζες, κάτι που θα ανέτρεπε τις ισορροπίες από τη συμμετοχή ιδιωτών στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά να μείνουν προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό του προϋπολογισμού. Αν ο στόχος επιτευχθεί τότε η Αθήνα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο, δεν θα υπάρξει νέα επιβάρυνση στο χρέος της ενώ θα μπορέσει να αποτρέψει την υπογραφή ενός νέου μνημονίου, αν και η σκληρή δημοσιονομική εποπτεία από την Κομισιόν θα παραμείνει.

# Την εξασφάλιση κάποιων μέτρων ανακούφισης, μέσω περιορισμού της φορολογίας και, παράλληλα, αποτροπή νέων μέτρων σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

# Και βέβαια ο μεγάλος στόχος είναι η έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους και ολοκλήρωσή της, το αργότερα, μέχρι τα τέλη του έτους.

 

Οι επόμενες κινήσεις

Αν αυτοί οι στόχοι επιτευχθούν τότε ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος εκτιμάται ότι θα ρίξουν τη ζαριά τους, επιδιώκοντας να ξεπεράσουν το σκόπελο της Προεδρικής εκλογής. Αν αντιθέτως, από τον Σεπτέμβριο, η τρόικα επανέλθει με άγριες διαθέσεις, απαιτώντας νέα μέτρα, ή απορρίπτοντας τις ελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αν η Ευρωζώνη παραπέμπει εκ νέου τη συζήτηση για το χρέος για αργότερα (ούτως ή άλλως, τα stress tests των τραπεζών που θα κρίνουν την τύχη των κονδυλίων του ΤΧΣ, το χρηματοδοτικό κενό και το ύψος του χρέους είναι αλληλένδετα κομμάτια) και αν, τέλος, οι δημοσκοπήσεις δίνουν εικόνα διαφοράς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν αποκλείουν να παραδώσουν την καυτή πατάτα στον Αλέξη Τσίπρα.

Ως το πιο είναι το πιθανότερο σενάριο, αν πιστέψει κανείς σε όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη θα εκτιμήσει ότι είναι το πρώτο. Δηλαδή η προσπάθεια εξάντλησης της 4ετίας. Αλλά και πάλι, ακόμα κι αν είχαν αποφασίσει εκλογές, είναι βέβαιο ότι απλώς δεν θα το παραδέχονταν. Εφόσον η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα και δεν προχωρήσει η ρύθμιση του χρέους, το σενάριο πρόωρων εκλογών είναι ισχυρό.

Βέβαια, όπως μας έλεγε έμπειρος κοινοβουλευτικός «εάν ακούσετε νέες προσκλήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση για το χρέος, τότε μάλλον πάμε προς εκλογές». Και αυτός είναι ένας τρόπος για εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια των πολιτών. Μάλιστα, όπως εκτιμούν, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας με αυτά τα μυαλά, μάλλον θα αποτύχει παταγωδώς.

 

Ποιος θέλει να «κοντύνει» τον Λαζαρίδη εντός του Μαξίμου

Εκνευρισμένος παρουσιάζεται σε όλες τις συνομιλίες με δημοσιογράφους και κυβερνητικά στελέχη ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και βουλευτής Επικρατείας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, εξαιτίας των διαρροών προς τον Τύπο για εισήγησή του προς τον Αντ. Σαμαρά για προσφυγή στις κάλπες με αφορμή δήθεν ρήξη με την τρόικα. Το σχέδιο μάλιστα γράφτηκε ότι έχει τον κωδικό «αριστερή παρένθεση στην εξουσία».

Όπως λέει ο ίδιος στους συναδέλφους του στη Βουλή, αλλά και σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ουδέποτε εξέφρασε παρόμοια άποψη είτε κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό είτε στο πλαίσιο κάποιας σύσκεψης στο Μαξίμου. Αντίθετα, όπως τονίζει, επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί υπέρ της προσπάθειας να αναζητηθεί και να εξευρεθεί μία προσωπικότητα που θα πείθει και θα κάνει δύσκολο τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην υπόλοιπη αντιπολίτευση το «όχι» στην εκλογή του νέου ΠτΔ από τη σημερινή Βουλή.

Εκτιμά δε ότι και σε αυτό το ενδεχόμενο η κυβερνητική συμμαχία θα πρέπει να εξαντλήσει όλους τους τρόπους, προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να επιτευχθεί προεδρική πλειοψηφία.

Ο στενός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού, πάντως, βλέπει «και σκοπιμότητες πίσω από τις διαρροές περί εισηγήσεών του στον Αντ. Σαμαρά», οι οποίες «δεν αποκλείεται να προέρχονται και από αντιπάλους του εντός του Μαξίμου», όπως λένε άνθρωποι που συνομιλούν τακτικά μαζί του.

Εξάλλου, όπως λένε οι γνωρίζοντες, πολλές φορές Χρ. Λαζαρίδης και Δημήτρης Σταμάτης κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις σε πολλά καυτά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας. Και φυσικά κύκλοι του Λαζαρίδη επισημαίνουν αυτές τις διαφορές…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα