Αλ. Τσίπρας: «Ανεπαρκέστατες οι επιδοτήσεις-Τα χειρότερα είναι μπροστά μας»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η χώρα έχει τη χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή,  στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Τη «βαθύτατη ανησυχία» του για τις εξελίξεις και το γεγονός, όπως είπε, ότι ο πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση πως δε καταλαβαίνει «τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, κυρίως για εκείνους που όπως ανακαλύψατε την περίοδο της πανδημίας είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους ή από το πενιχρό εισόδημα της μικρής και μεσαίας επιχείρησής τους», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Φαίνεται ότι συνεχίζετε να μη καταλαβαίνετε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε. Τι έχει συμβεί όχι από τον πόλεμο και μετά, αλλά από τον Σεπτέμβρη και μετά με δική σας ευθύνη και τι θα συμβεί τους επόμενους, τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει την αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνει «τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια αβοήθητα νοικοκυριά που τους χτυπάει η ακρίβεια και δεν μπορούν να ανάψουν το καλοριφέρ ή το αιρκοντίσιον, όχι επειδή έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή κακή ψυχολογία, όπως μας είπε ο φοβερός υπουργός σας της οικονομίας», «αλλά επειδή τους τελειώνει το διαθέσιμο εισόδημα τη 19η μέρα του μήνα». Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αλλοπρόσαλλη πολιτική και τόνισε ότι ενώ τα χειρότερα είναι μπροστά μας η κυβέρνηση πηγαίνει «με το manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας». «Η κρίση δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα απ’ το δημόσιο ταμείο -δεν είναι αυτή η κριτική που σας κάνουμε- αλλά με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής, δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ευστάθειας, αλλά υποδείγματος», είπε.

«Η βασική σας σκέψη είναι μην τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξουμε τα κέρδη, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως λέει η Κομισιoν, των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, που σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε», είπε. Μίλησε για παρωχημένη και αναποτελεσματική λογική, «επικίνδυνη ιδιαίτερα για την περίοδο που έρχεται, που δε θα είναι περίοδος οικονομικής κρίσης αλλά πολεμικής οικονομίας». «Και εσείς θα σκέφτεστε τη τιμή της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Και μη τυχόν φορολογήσετε τα υπερκέρδη ολίγων ιδιωτών», σημείωσε.

«Είναι ανεπαρκέστατες οι επιδοτήσεις. Σας ρωτάω ευθέως. Ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη – τώρα το ανακαλύψατε εμείς το λέμε από τον Σεπτέμβρη – να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς θα καταθέσουν μερίδιο; Δεν νομοθετείτε εσείς; Δεν τα βλέπετε αυτά τόσους μήνες; Δεν είστε κυβερνήτης; Γιατί έχετε αφήσει και αφήνετε αλώβητο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας;», ανέφερε προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ΔΕΗ των golden boys, των γαλάζιων παιδιών με τους παχυλούς μισθούς. Δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, είναι η ακρίβεια που έχει την υπογραφή σας. Είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Της ιδεοληψίας και των δεσμεύσεών σας απέναντι σε συμφέροντα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε έντονο ύφος τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω τα κλεμμένα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει σε βαθιές τομές έτσι ώστε να ρυθμιστούν οι τιμές στην ενέργεια, αναφέροντας πως στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να το αρνείται. «Αρνείστε τη φορολόγηση στα ουρανοκατέβατα κέρδη», σχολίασε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουμε κάνει τίποτα για όλα αυτά. Επιδοτούμε από το δημόσιο ταμείο την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η χώρα έχει τη χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή. «Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση ευθύνης και όχι από μια κυβέρνηση δικαιολογίας. Και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας υφίστανται πίεση. Οι δικαιολογίες πρέπει να τελειώσουν κάποια στιγμή. Και οι ανόμοιες συγκρίσεις. Συγκρίνετε κ. Μητσοτάκη τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα πάνω από το κεφάλι του και το τι κάνετε εσείς, με 37 εκατ. ευρώ και ρυθμισμένα χρέη. Είναι σαν να παίζεις σε δικό σας γήπεδο, με δικό σας διαιτητή. Ωραία μαγκιά. Μου κάνετε και κόλπα, αν θα ψηφίσω τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Προφανώς και θα τον ψηφίσω», είπε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα