«Αλέξης, η σπουδή ενός μάταιου αγώνα»

Ξαναχτύπησε ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης με νέα κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Πολλάκις ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης έχει ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα ξεχάσει την ατάκα του το 2017 για τον ΣΥΡΙΖΑ, το «είναι μια πρωτότυπη Αριστερά που τρώει τα μπιζέλια με το μαχαίρι». Η δήλωση αυτή είχε γίνει στο περιθώριο συνέντευξής του με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματος του «Υπουργός Νύχτας».

Τώρα ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας ξαναχτύπησε, καθώς σε άρθρο του αναφερόμενος στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τον τίτλο ενός βιβλίου της Βελγογαλλίδας συγγραφέως Μαργκερίτ Γιουρσενάρ από το 1929, το «Alexis, ou le traite du combat», το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Αλέξης, η σπουδή ενός μάταιου αγώνα». Η Γιουρσενάρ έζησε στο νησί Μάουντ Ντέζερτ της πολιτείας Μέιν σχεδόν σαράντα χρόνια μαζί με τη φίλη και σύντροφό της, Γκρέις Φρικ.

Η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας ήταν το θέμα του μυθιστορήματος που γράψαμε παραπάνω, όπου ο ήρωάς της είναι ένας νεαρός που παρά τον γάμο του δεν καταφέρνει να καταπνίξει τις ομοφυλοφιλικές επιθυμίες του. Βέβαια, ο Σκαμπαρδώνης σε καμία των περιπτώσεων δεν ήθελε να συγκρίνει τον ήρωα της Γιουρσενάρ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απλά ο τίτλος του βιβλίου ταιριάζει γάντι στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης