Αλέξης Κούγιας: Κακοποιητής 100% ο Λύτρας, αλλά ότι το παραδέχτηκε δείχνει ανδρική συμπεριφορά

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αποπειράθηκε ο ποινικολόγος, προσπαθώντας να βγάλει "λάδι" τον συνάδελφο και φίλο του, εξηγώντας τη διάφορα ανάμεσα σε "πλημμέλημα" και "κακούργημα"

«Υπερβολική» και «λάθος» χαρακτήρισε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Απόστολου Λύτρα για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 ο κ Κούγιας σημείωσε μάλιστα ότι ο κ Λύτρας «έχει ανδρικά χαρακτηριστικά» και ότι «κακές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων υπάρχουν πάντοτε».

«Ήταν υποχρεωτικό να αφεθεί ελεύθερος. Η άποψή μου είναι ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του ήταν υπερβολική. Απαράδεκτη ενέργεια σε κάθε περίπτωση ο ξυλοδαρμός, το παραδέχτηκε και ο ίδιος, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης, είναι αυτοδημιούργητος, παραδέχθηκε την πράξη του γιατί θα μπορούσε να αποφύγει να την παραδεχτεί και να επιμένει στην αρχική του θέση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τον ίδιο «είναι απαράδεκτη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του. Ο Άρειος Πάγος έχει νομολογήσει ότι αυτού του είδους τα χτυπήματα δεν είναι βαριά σκοπούμενη βλάβη, δεν είναι κακούργημα αλλά είναι πλημμέλημα. Αυτά τα τραύματα συνιστούν το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης» προσθέτοντας ότι «υπάρχει το ποινικό δίκαιο που δεν έχει καμία σχέση με τη λαϊκίστικη αντίδραση που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη».

«Είναι 100% κακοποιητής (σ.σ. ο Απόστολος Λύτρας), αλλά είναι διαφορετικό να τον κατηγορήσεις για το ότι διέπραξε κακούργημα και διαφορετικό ότι διέπραξε πλημμέλημα. Από τότε που υπάρχει το ποινικό δίκαιο στην Ελλάδα, αυτά τα χτυπήματα στο πρόσωπο, το κάταγμα στο πρόσωπο δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Χαρακτηρίζονται έτσι όταν προκαλούν μόνιμη αναπηρία, ακρωτηριασμό ή μακρόχρονη αδυναμία λειτουργίας κάποιου άκρου. Εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Ήταν προκατειλημμένο αυτό που έγινε σε βάρος του, έπρεπε να του ασκηθεί δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Για να κρατηθεί κάποιος προσωρινά πρέπει να είναι πρώτον ύποπτος φυγής, δεύτερον να μπορεί να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως» συνέχισε ο Αλέξης Κούγιας.

«Κακές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων υπάρχουν πάντοτε. Όταν κάνει κάποιος κάτι και το παραδέχεται ενώπιον εκατομμυρίων ανθρώπων είναι ανδρική συμπεριφορά. Είναι ανδρικό από μέρους του, που έστω και την τελευταία στιγμή παραδέχτηκε την πράξη του» τόνισε.

«Δεν είπε κανείς ποτέ ότι πρέπει να του δώσουμε βραβείο για αυτό που έκανε. Αυτός ο άνθρωπος έχει καταστραφεί από δικές του επιλογές, διέλυσε την οικογένειά του. Αν είχε προφυλακιστεί, θα ήταν σκάνδαλο.

Είναι κακοποιητής 100%, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να έχει διαπράξει πλημμελήματα και να τον κατηγορείς για κακουργήματα. Απαγορεύεται ανακριτής ή εισαγγελέας έστω και να προβληματίζεται αν θα τον κρατήσει εφόσον έχει διαπράξει πλημμέλημα. Πολύ σωστά τον άφησαν ελεύθερο, βάσει όσων είδαν στη δικογραφία» συνέχισε ο Αλέξης Κούγιας και κατέληξε πως «η ποινική δίωξη είναι υπερβολικη και όταν δικαστεί ο Απόστολος Λύτρας το αδίκημα θα περιοριστεί σε πλημμέλημα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα