Αλέξης Κούγιας: Ψεύτης με πτυχίο (και δικηγόρου…)

Γιατί διεκδικεί την καταγραφή του στα εγχειρίδια, για τις γκάφες που πρέπει να αποφεύγει ένας νομικός

Μέχρι τώρα, ο Αλέξης Κούγιας διεκδικούσε κι έβρισκε σε καθημερινή βάση το ετήσιο 10λεπτο που δικαιούται από τη δημοσιότητα μέσω των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, στις οποίες πολλές φορές απευθυνόταν μόνος του.

Μετά από το μεγάλο επίτευγμά του με την τοποθέτησή του για τον Βασίλη Γκαγκάτση ο μεγαλομέτοχος(;) της ΠΑΕ ΑΕΛ μπορεί να μείνει στην ιστορία και για ακόμα ένα λόγο: ο Κούγιας μπορεί να μπει στα εγχειρίδια για τους πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής. Όχι, όμως, ως πρότυπο. Ο γνωστός ποινικολόγος βρίσκεται ένα βήμα από την καταγραφή του ως παράδειγμα προς αποφυγή!

Τι είπε ο Κούγιας στη συνεδρίαση της Super League για το αίτημα του Ολυμπιακού να απομακρυνθεί ο Βασίλης Γκαγκάτσης έπειτα από την καταδίκη του σε πενταετή κάθειρξη;

Ότι κακώς διορίστηκε στον συνεταιρισμό ο άλλοτε πρόεδρος της ΕΠΟ από τη στιγμή που είχε παραπεμφθεί για κακούργημα. Αλλά υποστήριξε ότι εφόσον έγινε η πρώτη δίκη, μόνο αν τελεσιδικήσει η υπόθεση θα πρέπει να αποπεμφθεί ο Βασιλομπίλαρος.

Πρόκειται για την ανοησία του αιώνα. Κι αυτό αποδεικνύεται από τη στάση του Κούγια στην ψηφοφορία. Ενώ εκφράστηκε υπέρ του Γκαγκάτση, ο δικηγόρος έβαλε τον εκπρόσωπο της Λάρισας, τον Σωτήρη Μάρκου, να ψηφίσει υπέρ του αιτήματος που υπέβαλε ο Ολυμπιακός για άμεση απομάκρυνση του καταδικασθέντα διευθύνοντος συμβούλου.

Ο λόγος; Ο Κούγιας γνώριζε ότι ο νόμος προβλέπει κυρώσεις για οποιονδήποτε αποτρέψει έκπτωση παράγοντα ή απόλυση στελέχους που εμπίπτει στις διατάξεις της νομοθεσίας με τα κωλύματα. Κι επειδή ο Μάρκου είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Αγιάς και έχει βλέψεις ακόμα και για τη δημαρχία, ο παμπόνηρος Αλέξης θέλησε να τον προστατέψει.

Μη βρεθεί ο άνθρωπος αντιμέτωπος με μια διαπιστωτική πράξη του Ιούλιου Συναδινού και μετά τρέχει χωρίς να φτάνει. Κάτι που εξήγησε αργότερα ο Κούγιας στον Γκαγκάτση. Του είπε, δηλαδή, ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά για να μην μπλέξει ο Μάρκου. Το τρομερό ήταν ότι του είπε πως αν χρειαζόταν και την ψήφο της Λάρισας, τότε θα ρίσκαρε και θα του την έδινε.

Έπαιξε, δηλαδή, μπαλίτσα εκ του ασφαλούς ο άρχοντας! Πούλησε εκδούλευση στον Ολυμπιακό ότι συντάσσεται μαζί του. Αγόρευσε υπέρ του Γκαγκάτση, αλλά ψήφισε εναντίον του κι έπειτα του ζήτησε συγγνώμη. Και τέλος προστάτεψε και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Λάρισας, αν και δεν θα είχε πρόβλημα να τον θυσιάσει.

Εκείνο που δεν είπε ο παντογνώστης δικηγόρος ήταν πως ο πελάτης του, Βασίλης Γκαγκάτσης, διώκεται για κακούργημα και για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΠΟ. Ένα θέμα που το ξέρει πολύ καλά, αφού ως δικηγόρος του Γκαγκάτση πέτυχε την αναβολή της εκδίκασης για να «αποφύγουν» τον εισαγγελέα Χαρ. Τζώνη, που στην υπόθεση της Κάρτας Υγείας εισηγήθηκε τα πέντε χρόνια κάθειρξης.

Όχι βέβαια πως αλλάζει κάτι, διότι στη νομική ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κάποιος πρωτοετής φοιτητής είναι ότι και η άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται.  Γι’ αυτό και επαναλαμβάνουμε ότι ο Κούγιας διεκδικεί με αξιώσεις την καταγραφή του στα εγχειρίδια των νέων δικηγόρων για όσα πρέπει να αποφεύγουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Οι προθέσεις του Κούγια, βέβαια, είχαν φανεί νωρίτερα. Με τις δηλώσεις του στο «Metropolis 95,5» στις 8 Μαρτίου. «Αν είχαμε να κάνουμε με μία ομοσπονδία θα είχαμε πρόβλημα, έχουμε να κάνουμε με ένα συνεταιρισμό και ο κ. Γκαγκάτσης είναι υπάλληλος και δεν έχει πρόβλημα με τη δουλειά του. Δεν απαγορεύεται να υπάρχει σε έναν συνεταιρισμό, είναι ιδιωτικός υπάλληλος, δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα, μόνο ηθικό», υποστήριξε ο δικηγόρος.

Μετά τα όσα είπε, έπρεπε η μύτη του να ξεπεράσει του Πινόκιο! Ψεύτης κατ’ εξακολούθηση. Ο Γκαγκάτσης προσελήφθη από τη Super League ως διευθύνων σύμβουλος! Δεν επιτρέπεται να είναι ούτε «ειδικός συνεργάτης της Super League, ούτε μπορεί και να αναλάβει καθ’ οιονδήποτε τρόπο έργο –δηλαδή, του νομικού– και να εκπροσωπεί, να διοικεί ή να μετέχει στη διαχείριση του φορέα» (Νόμος 2725/99, άρθρο 3).

Γι’ αυτό, άλλωστε, κουβαλάει μαζί του στον συνεταιρισμό τον Σωτήρη Μάρκου και τον βάζει να ψηφίσει επειδή ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα. Του το στερεί ο νόμος επειδή έχει εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες με τον Αχ. Μπέο. Έπρεπε, όμως, κάτι να πει ο Αλέξης και αράδιασε όσα κατέβασε η κούτρα του.

Χωρίς, βέβαια, να σκεφτεί ότι έτσι γίνεται θέμα συζήτησης για την άγνοιά του ακόμα και για εκείνους που περνούν ακόμα κι έξω από τις σχολές Νομικής. Αλλά για τον Κούγια είναι ψιλά γράμματα αυτά. Του αρκεί μία κωλοτούμπα σε άλλη δημόσια εμφάνισή του για να αποδείξει ότι κυβιστήσεις μπορούν να κάνουν και κάποιοι δικηγόροι…

Δημοσιότητα θέλει και προσφέρει ακόμα και την ψυχή του. Για τις υπηρεσίες του, ούτε λόγος να γίνεται. Σ’ τις δίνει σήμερα και τις πληρώνεις ακριβά αύριο, όταν σε κρεμάει στα μανταλάκια επειδή δεν του αρέσουν όσα λες…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα